menu

Nul-Nul - Herman Brusselmans (2016)

mijn stem
1,83 (3)
3 stemmen

Nederlands
Autobiografische Roman

61 pagina's
Eerste druk: B for Books, Maartensdijk (Nederland)

'Nul-Nul' is een verhaal over de relatieperikelen van een aantal mensen dat bij een nogal saaie voetbalwedstrijd van FC Takkenbos tegen De Verloren Aap is betrokken. De verteller is de beroemde schrijver Herman Brusselmans, die vermomd op de tribune zit omdat hij een miljoen keer herkend worden wel genoeg vindt. Hij vraagt zich af of hij wel bij z'n nieuwe vriendin Selina moet blijven, die vermomd naast hem zit. Zij ziet eruit als een verlopen versie van Mariène Dietrich. We worden ingelicht over de problemen van het arbitrale trio, de topspelers van beide teams en de trainers. Verder wordt het verhaal bevolkt door scouts van Anderlecht, Ajax en AC Milan en door de sponsor van de thuisploeg, slager Vereecke, die recent een slechte naam heeft gekregen door het leveren van dubieuze vleeswaren, met als gevolg onder meer beenhespvergiftiging en een overleden hond.

zoeken in:
avatar van gert_r
1,0
Verantwoording

Herman Brusselmans schreef Nul-nul speciaal voor de reeks Literaire Juweeltjes. De auteur voetbalde voor hij schrijver werd. Sinds zijn debuut in 1982 schreef hij meer dan vijftig boeken en is hij een veelgevraagde gast in tv-shows.

avatar van gert_r
1,0
Het zou natuurlijk kunnen dat dit een klein meesterwerkje is. Misschien is het niet mogelijk om een oersaaie voetbalwedstrijd beter in taal weer te geven dan hier is gebeurd. Omdat er op het veld niets interessants te zien is, zit de hoofdpersoon van dit boekje, de bekende schrijver en tv-persoonlijkheid Herman Brusselmans, een beetje voor zich uit te mijmeren.
Maar het verhaal waar hij mee komt, voor zover het die naam mag hebben, maakt op mij de indruk dat het uit een computerprogramma komt, vergelijkbaar met zo'n Sinterklaasgedicht-generator, die wel door mensen zonder inspiratie wordt gebruikt omdat ze toch met iets aan moeten komen. Het woord waarmee Brusselmans - of misschien heeft hij er, net als Jerzy Kosinski destijds, wel personeel voor - de generator in eerste instantie gevoed heeft is 'voetbalwedstrijd'. Er rolde toen een basisconstructie uit met een wedstrijd, twee trainers, twee topspelers en hun respectievelijke ouders, scouts en een sponsor. Vervolgens moesten er wat details bedacht worden. Daartoe werden onder meer de volgende volstrekt willekeurige woorden en begrippen gekozen: alcoholicus, BMW 425i, bonensoep, boomschorsverzamelaars, borsalino, Carla Bruni, computerprogrammeur, Corry & De Rekels, Destelbergen, dovenschool, duivenstront, Formule 1-piloot, frituurketel, Glazen Straatje, gondelier, hartaanval, in vitro fertilisatie, Kafka, kano, Karen van K3, keuk, kleptomane, koeienvlaai, lasagna, laudanum, librettist, linkervoorwiel, micropenis, Ninove, paardenzweep, pancake, panfluit, pepernoten, platencontract, planeet Trufka, prostituee, pscychopaat (sic), schoonheidsspecialiste, snijbonen, Spijkenisse, spiraaltje, teddybeer, The Jane in Antwerpen, toupet, Tweede Wereldoorlog, varkensvet, wenkbrauwloos en Zaandam. O ja, en de gewenste lengte van de tekst moest ook ingegeven worden. Het resultaat telt netto 53 pagina's, kleine bladspiegel, waarin meer dan veertig personages voorbij komen, die uiteraard zo plat zijn als een dubbeltje. Het eindproduct is verder, zonder dat het ook maar door iemand is doorgelezen, rechtstreeks naar de drukkerij gestuurd. De lezer is de eerste die constateert dat één van de teams al gelijk op de eerste bladzijde per ongeluk De Vliegende Aap heet en dat Cora verderop als Caro wordt aangeduid. Mijn conclusie is toch: zonde van de energie en de tijd van uitgeverij en lezer.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:55 uur

geplaatst: vandaag om 09:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.