menu

Vroege Vogels: Verzen - Ivo de Wijs en Letty Kosterman (1987)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Gedichtenbundel
Humoristisch / Natuur

107 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

In gedichten leggen Ivo de Wijs en Letty Kosterman getuigenis af van hun liefde voor de natuur, van hun boosheid om de bedreigers van het milieu en van hun betrokkenheid bij het radioprogramma Vroege Vogels. De bundel bevat ruim zeventig verzen, variërend van sonnetten tot balladen, ondergebracht in twaalf afdelingen: het openingsgedicht heet 'Januari' en het boek besluit met '31 december'.

zoeken in:
Ted Kerkjes
Dit is de eerste bundel Vroege Vogel-verzen, Vroege Vogel. Verzen genaamd. In totaal zouden er twaalf boeken verschijnen. Deze bundel is de enige met tekstbijdragen van wijlen Letty Kosterman, die het VARA-radioprogramma al drie jaar presenteerde toen Ivo de Wijs haar in 1985 vergezelde.
De gedichten van Kosterman en De Wijs zijn gerubriceerd in twaalf rubrieken: de bundel begint met 'Januari', eindigt bij 'December' en hoe de rubrieken daar tussen heten, laat zich raden. Elke rubriek begint steevast met een epigram in de vorm van een kwatrijn over een vogelsoort, geschreven door Ivo de Wijs. De andere gedichten in de bundel zijn zowel qua vorm als qua inhoud vrij uiteenlopend, al zijn de sonnetten wel veruit in de meerderheid. Het is bewonderenswaardig hoe divers de verzen zijn, terwijl ze toch allemaal een verband met het centrale thema 'Natuur' hebben. Het ene gedicht betreft een mijmerij, een ander gedicht legt een onverwachte link tussen een persoonlijke gebeurtenis en een natuurverschijnsel, en weer een ander gedicht biedt een interessant inzicht, maar misschien wel de meeste gedichten zijn toch wel om te lachen.
Als je de verzen van Letty Kosterman zo naast die van Ivo de Wijs ziet, valt de discrepantie in kwaliteit wel op. Ik ken naast deze bundel niet zo gek veel teksten van Kosterman: ik ken de liedjes die ze samen met Jules de Corte voor Kinderen voor Kinderen schreef, waarvan vooral het prachtige, schrijnende "Miepie" beklijft. Ze is technisch niet zo sterk als De Wijs. Gevoel voor ritme en metrum is zeker in de verzen te ontdekken, maar de rijm van Kosterman komt nu en dan ietwat gezocht over en niet zo 'naturel'. Ivo de Wijs is wat techniek betreft virtuoos. (Overigens verrast Ivo de Wijs in deze bundel met een waar vormvrij vers: "De ansichtkaarten".) Afgezien van de techniek schort het Letty Kostermans teksten toch ook aan originaliteit en diversiteit. Af en toe wil Kosterman wat in herhaling vallen. Niet dat haar verzen nou zo belabberd zijn, maar naast de teksten De Wijs valt het niveauverschil wel op. Ivo de Wijs weet met technisch onberispelijke verzen originele beelden op te roepen die de lezer nu weer laten lachen en dan weer ontroeren of mijmeren. Erg knap.
Waarin de verzen van Ivo de Wijs en Letty Kosterman overeenkomen is in ieder geval de liefde voor de natuur die van de pagina's spat.

Wat Letty Kosterman betreft: ik hoop dat ze 5 februari 2017 vredig is heengegaan met een kastanje in haar hand.

"Als ik honderd jaar mag worden
Met in mijn hand die kleine pracht
Door de zuster mij gebracht
Dan is doodgaan dik in orde
"

("Kastanje". Ivo de Wijs & Letty Kosterman, Vroege Vogels. Verzen, 1987, Thomas Rap, Amsterdam)

Gast
geplaatst: vandaag om 07:30 uur

geplaatst: vandaag om 07:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.