menu

Conclave - Robert Harris (2016)

Alternatieve titel: Conclaaf

mijn stem
3,58 (13)
13 stemmen

Engels
Thriller / Historisch

400 pagina's
Eerste druk: Random House, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De paus is dood. De deuren van de Sixtijnse Kapel sluiten en volgens de eeuwenoude traditie zullen honderdzeventien kardinalen hun stem moeten uitbrengen in de geheimzinnigste verkiezing ter wereld. De kardinalen zijn allen zeer vrome mannen. Maar ze zijn ook ambitieus en elkaars rivalen. In de volgende tweeënzeventig uur zal een van hen de machtigste spirituele leider op aarde worden. Al snel wordt duidelijk dat een van de gedoodverfde kanshebbers een groot geheim verbergt. Een geheim dat het voortbestaan van het Vaticaan op het spel kan zetten.

zoeken in:

avatar van H€yoka
3,0
Gemiddeld boek dat makkelijk wegleest en een gemiddeld goede thriller is. Ik ben niet bepaald liefhebber van het genre, de zoektochten naar "wie is de vader, wie is de dader" maar Robert Harris had er vanwege de Cicero trilogie nog eentje van me te goed.

Conclaaf is het relaas van een pausverkiezing. De auteur voorziet voldoende kandidaten, waarvan de aanvankelijk favorieten één voor één afvallen. Dat is natuurlijk het oudste truukje uit het boek. Inspecteur Columbo, Witse, inspecteur de Kock en vele anderen leerden het ons al: iemand die aan het begin veel kans maakt, wordt het niet.

Uiteindelijk kan het nog twee kanten uit en valt het steentje dan in de richting van 'wat je het meest verwachtte, gaan we dan toch maar niet doen'. Helemaal aan het eind zit een twist, leuk maar ook niet meer dan dat.

Wat ik wel leuk vond aan dit boek, is de beschrijving van de traditionele handelingen en de 'het zijn ook maar mensen' waarop de kardinalen neergezet worden. Het klotst allemaal gezellig verder, zonder ooit spannend of meeslepend te worden. Dertien in een dozijn, degelijk boek.

3*

avatar van J.Ch.
4,5
Wat een fijn boek weer van Robert Harris! De beste man heeft het talent om mijn interesse te wekken voor zaken die ik eerder niet bijster interessant vond. Vulkanen, het rechtssysteem in de Romeinse republiek, en deze keer de verkiezing van een nieuwe paus.

Het werk van Harris heeft iets ambachtelijks. Elementen ervan zijn herkenbaar uit eerder werk. Zo is zijn hoofdpersoon, kardinaal Lomeli, een typisch Harris-personage: bedachtzaam, wat onwillig om in het middelpunt van de belangstelling te staan, maar met een sterk gevoel voor rechtvaardigheid waardoor hij toch een intrige wordt ingesleurd. Daar sympathiseer je gemakkelijk mee.

Ambachtelijk is vaak iets anders dan vernieuwend, maar dat is wat mij betreft geen probleem als het zo goed wordt gedaan. De eenheid van tijd, plaats en handeling geeft het verhaal iets van een klassiek toneelstuk. Er zijn kandidaten die stuk voor stuk afvallen en lijken die uit de kast komen. Soms kon ik voorspellen wat er ging gebeuren - er moest een keer wat gaan ontploffen - maar dat vond ik nergens vervelend. Het gaf me meer dat triomfantelijke gevoel dat je als lezer slim genoeg bent om tussen de regels door te lezen. Ik vind het niet erg om niet in volstrekte verwarring en schok achtergelaten te worden.

Zoals altijd zet Harris de setting uitstekend neer; des te belangrijker voor een verhaal dat zich achter gesloten deuren afspeelt. Of het nou gaat om de beschrijvingen van Michelangelo's Laatste Oordeel of de benauwdheid van de dichtgetimmerde kamers in het Casa Santa Marta, het draagt altijd bij aan het verhaal. Ook de vele kardinalen worden genoeg ingekleurd om ze uit elkaar te kunnen houden. Wat ik mooi vind is hoe de schrijver de kardinalen als heel erg menselijk neerzet. Hij is kritisch maar ook respectvol. Met een onderwerp als het kiezen van een nieuwe paus had het verhaal makkelijk de kant op kunnen gaan van een achterbakse machtsstrijd tussen hypocriete oude mannen; of, saaier nog, een vrome discussie tussen kardinalen die meer symbool en instituut zijn dan mens. Harris houdt heel netjes het midden en laat uiteindelijk de menselijkheid winnen.

Concluderend is Conclaaf precies wat ik ervan verwachtte: spannend maar niet wereldschokkend, met groot vakmanschap gemaakt en heerlijk om te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:02 uur

geplaatst: vandaag om 17:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.