menu

Biedermann und die Brandstifter - Max Frisch (1958)

Alternatieve titel: Biedermann en de Brandstichters

mijn stem
3,03 (16)
16 stemmen

Duits
Psychologisch

173 pagina's
Eerste druk: Suhrkamp, Frankfurt am Main (Duitsland)

Een stad wordt in de greep gehouden door een serie aangestoken branden. In de kranten worden de bange burgers gewaarschuwd over de manier waarop de brandstichters te werk gaan: vermomd als daklozen bellen ze aan bij naïeve burgers, met het verzoek tot tijdelijk onderdak. Kort daarop vliegt het huis in brand. Het burgermannetje Biedermann, fabrikant in haarlotions, is de vleesgeworden roep om orde en veiligheid. Mopperend en klagend over de regering, die maar niet in staat is de brave burger te beschermen tegen een stelletje brandstichters. Maar als op een avond twee arme sloebers aan zijn voordeur staan, laat hij zich als een mak schaap intimideren. Al snel blijken zij de gezochte brandstichters te zijn. Uit pure overlevingsdrang en in de hoop van hun wraak verschoond te blijven, houdt Biedermann zijn mond en wordt zo handlanger van het kwaad. Door zijn angst ontloopt hij zijn verantwoordelijkheid en brengt daarmee zichzelf en zijn omgeving in gevaar.

zoeken in:
avatar van thomzi50
3,0
Leuk verhaal maar niet net niet leuk genoeg om een heel boek interessant te blijven.

3,0
Leuk als hoorspel op de middelbare school. Het is dan wel weer vermakelijk om verschillende mensen verschillende personages te laten voorlezen.

4,0
Op de HAVO gelezen in de klas. Mooi simpel verhaal dat de problematiek van 'Ich habe es nicht gewusst' aan de kaak stelt.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:57 uur

geplaatst: vandaag om 09:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.