menu

De Stormvogel van Edam - Dick Dreux (1968)

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Avontuur

181 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Figo, een weesjongen, wordt net als de andere weesjongens als goedkope arbeidskracht te werk gesteld op de werf van scheepsbouwer Conincxz. Het is de tweede helft van de zeventiende eeuw en de eens zo florerende scheepsbouw in Edam is behoorlijk tanende. De werf van Conincxz wordt bezocht door de Friese schipper Kooistra, die een nieuw type schip heeft ontworpen. Een rank en slank vaartuig dat 'tegen de wind in kan varen' en daardoor veel sneller is dan de logge boten die nu van de werf af komen. Hoewel de schipper ervan overtuigd is dat zijn plan voor een revolutie binnen de scheepvaart zal zorgen is er geen scheepsbouwer te vinden die het aandurft om deze droom te verwezenlijken. Niemand gelooft in het idee van de Fries en ook ontbreekt het hem aan de nodige financiën. Het is Figo die de idealist helpt om zijn droom waar te maken.

zoeken in:
Ted Kerkjes
Panta Rei, ik heb het boek toegevoegd!

4,0
Dit is weliswaar een jeugdboek, maar ik vermoed dat menig volwassene het met plezier zou lezen.
Ik begon er met enige scepsis aan, maar raakte gaandeweg geboeid door het verhaal. Ik kreeg het idee, dat de schrijver weet waarover hij het heeft, wat blijkt uit allerlei historische en nautische details. Maar het is voor alles een spannend boek, waarvan het lezen mij een vergelijkbaar plezier verschafte als de boeken die ik las toen ik nog maar een jongetje was.
Mij viel op dat in de beknopte beschrijving van het boek (hierboven) de weesjongen Figo heet, maar in mijn exemplaar draagt hij de naam Nars, en bovendien heet de Friese schipper in mijn boek Tadema, terwijl hij hierboven Kooistra heet.
Dick Dreux blijkt een grotendeels vergeten schrijver te zijn; hij was ook (als de door mij opgehaalde gegevens kloppen) historicus en zeeman. Toen ik dit boek een paar weken bij een kringloopwinkel vond zei de naam me niets en ik heb het op goed geluk meegenomen.
Het is goed geschreven, boeiend genoeg en wordt verlucht door prachtige tekeningen van de hand van Carl Hollander.

Dick Dreux, 1913-’78, kritisch auteur - bertvanvondel.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 11:23 uur

geplaatst: vandaag om 11:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.