menu

L'Épervier de Maheux - Jean Carrière (1972)

Alternatieve titel: De Sperwer van Maheux

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Frans
Psychologisch

320 pagina's
Eerste druk: Jean-Jacques Pauvert, Parijs (Frankrijk)

'De sperwer van Maheux' is de roman van de stilte, over de eenzame strijd van een mens tegen natuurmacht en natuurgeweld in een van de robuuste uithoeken van Frankrijk, de onherbergzame Cevennen. Het landschap biedt meer steen dan aarde, de zomers zijn drukkend heet, de winters ijzig koud, en bijna het hele jaar door heerst een alles doordringende wind. De boeren zitten er al generaties vastgeklonken aan vrijwel niets opleverende stukjes land. Ze leven eenzaam, sterven eenzaam. De dorpen raken ontvolkt. 'De sperwer van Maheux' gaat over de laatste bewoners van Maheux, het laatste gezin dat in 1947 nog gebleven is. Ze strikken lijsters, schieten hazen, proberen land te ontginnen. Als de vader, Reilhan de Zwijger, overlijdt en zijn vrouw gek is geworden van de stilte, keert de jonge Joseph-Samuel terug naar het geciviliseerde leven. De laatste zoon, Abel, blijft nadat zijn vrouw is weggelopen, volslagen eenzaam achter. Hij is bezeten van slechts één idee: een waterbron vinden.

zoeken in:
avatar van liv2
Winnaar Prix Goncourt.

...stilte...
Mooi...erg benieuwd naar dit boek. In vertaling uitgegeven bij IJzer en er is een reisnovelle van Ton van Reen aan toegevoegd.


...stilte...
Deze prachtige roman is onlangs opnieuw uitgegeven bij IJzer. Het is een mooi vormgegeven boek geworden, bescheiden van opmaak (en niet te duur)...en het omslag wordt niet ontsierd door overdreven aanprijzingen. Gelukkig dat het opnieuw verschenen is en iedereen er nu van kan genieten (ook al verwacht ik niet al te veel belangstelling).
Er is een reisverhaal van Ton van Reen aan toegevoegd en dat leest lekker weg na het stugge proza van Jean Carrière. Van Reen ontdekt daarin dat het boek deels op waar gebeurde feiten berust. Het is wel raadzaam om dit verhaal van Ton van Reen te lezen wanneer de roman uit is anders bederft het misschien het een en ander.
Ik kan nu al zeggen dat het een van de mooiste boeken is die ik ooit heb gelezen (en dat is niet overdreven). Aan het begin staat een citaat van Faulkner en dat gaf me gelijk al het vertrouwen dat het mooi gaat worden. En bij aanvang van het tweede deel nog zo een citaat dat het geheel goed samenvat:

Voor hem die niet gewacht heeft tot de tijd en alles wat de tijd met zich mee brengt hem geleerd heeft dat de hoogste wijsheid is dromen te hebben die zo groot zijn dat je ze niet uit het oog verliest als je probeert ze te verwerkelijken.

De roman begint met een schitterende beschrijving van het Hoogland en de ruige natuur in een bijzonder vertragend proza. Daarna zoomd de schrijver in op de vader en de twee zoons die terugkomen van het werk en dan ontvouwen zich de gebeurtenissen...
Het gaat over de verbondenheid met de grond en het streven naar een onbereikbaar doel.

Dit boek heeft mij diep geraakt.

...stilte...
Ben wel benieuwd naar reacties van andere lezers op dit boek...kan me haast niet voorstellen dat ik hier de enige ben die deze mooie roman gelezen heb.

avatar van Geerard
5,0
Het heeft een tijd geduurd voordat ik dit boek aan durfde te schaffen. Ondanks de hoge score van ...stilte... schrok de lage score op Goodreads me toch wat af. Na ...stilte... echter veelvoudig terug te hebben gezien bij boeken die ik hoog waardeer, werd ik toch over de streep getrokken en ging ervoor. Wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan! Met gemak het mooiste boek van het jaar, en misschien ook wel voor mij een van de mooiste boeken die ik tot nu toe heb gelezen. Het vertragende proza had hoofdstuk op hoofdstuk een hypnotiserende werking op me, en keer op keer las ik hele hoofdstukken terug waarna het nog intenser aankwam. Stil werd ik ervan....

Dank je ...stilte.... Ik ga snel meer van je 5 sterren lijst lezen

ps. De plotbeschrijving beschrijft trouwens het hele boek. Niet dat het veel uitmaakt bij dit soort boeken, maar wel bijzonder

...stilte...
Geerard je zult deze ook mooi vinden: Miette - Pierre Bergounioux (1995)

avatar van Geerard
5,0
Bedankt voor de tip. Ik ga erachteraan, en neem meteen Suttree mee. Maar eerst nog even nagenieten van dit boek. Ik heb vandaag al meteen weer zin om wat stukjes te herlezen. Heel fijn ook dat ik dit boek in de zinderende hitte heb gelezen

...stilte...
Jean Carrière is typisch een schrijver van één meesterwerk zoals b.v. Carlo Levi dat ook is.

Met deze warmte lees ik graag Latijns-Amerikaanse schrijvers. Daar is voor een liefhebber van Faulkner ook veel te ontdekken

Gast
geplaatst: vandaag om 18:24 uur

geplaatst: vandaag om 18:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.