menu

Altes Land - Dörte Hansen (2015)

Alternatieve titel: Het Oude Land

mijn stem
3,57 (7)
7 stemmen

Duits
Streek/Familie

320 pagina's
Eerste druk: Albrecht Knaus, München (Duitsland)

Al bijna haar hele leven woont Vera in een oude boerderij nabij Hamburg en toch voelt ze zich er niet thuis. Als kind ontvluchtte ze met haar moeder het oorlogsgeweld in Oost Pruisen, en ze blijft een vluchteling die nooit echt is aangekomen. Vera erft het grote koude huis, maar het lijkt niet van haar te willen zijn en ze laat het verkommeren. Tot op een dag weer twee vluchtelingen voor de deur staan: Vera's nicht Anne met haar zoontje. Anne is gevlucht uit Hamburg, waar ambitieuze ouders hun kinderen als prijsbokalen door de straten dragen, en waar haar man van een ander houdt. De trotse eenzaamheid van beide vrouwen wordt door het dorp gerespecteerd. En dat Vera en Anne meer gemeen hebben dan ze denken, wordt duidelijk als ze schoorvoetend beginnen met het opknappen van het weerbarstige huis.

zoeken in:
avatar van liv2
Een met veel empathie geschreven plattelandsroman

*****

Volkskrant recensie

avatar van Lalage
3,0
Het begin vond ik erg lastig vanwege de vele verschillende personages en perspectieven. De laatste hoofdstukken vond ik het mooiste, vooral de scène in de kerk met Pasen. In het dorpskoor zingen brommende boeren en sopranen die de hoogste noten net niet halen.

avatar van Pythia
3,5
Dörte Hansen heeft een fijne schrijfstijl. Je gaat vanzelf mee in het verhaal. De karakters van de bewoners van een oud boerendorp zijn (bijna te) goed herkenbaar. De stugge boeren, de yuppen uit de stad, de snobistische gelukzoekers.
En dan zijn er de vluchtelingen. Op drift geraakt door oorlogen en ander verlies. Zij hebben een ‘ijsmantel’ aan als beschermlaag tegen de buitenwereld, zoals de fruittelers van het Alte Land hun bloesems beschermen tegen nachtvorst door ze te beregenen en zo van een ijslaagje te voorzien.
In het boek wordt beschreven hoe al die mensen zich al of niet proberen aan te passen aan veranderingen.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:40 uur

geplaatst: vandaag om 22:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.