menu

Godje - Daan Remmerts de Vries (2002)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Jeugdboek
Psychologisch

87 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Robbie Nathan is de leider. Hij deelt zijn orders uit aan een viertal jongens die, net als hij zelf, de zomervakantie doorbrengen in het dorp. De jongens zijn zijn onderdanen. De jongste - Japos - is zelfs zijn slaafje. Japos moet dus sjouwen met de spullen, moet een gehuurde boot voortroeien en die ook betalen, en vooral moet hij gehoorzamen. 'Roeien beest!' zegt Robbie. Anders krijgt hij ongenadig straf. Robbie is intussen voortdurend op zoek naar dingen die 'echt' zijn. Want als je erover nadenkt zijn er een hoop dingen die je nooit in het echt ziet. Een raket. Een walvis. Een moordenaar. Die dingen zie je alleen op tv. Maar dat telt dus niet. Een tv is gewoon niet echt. Dus besluit Robbie om met zijn vrienden een lijk op te gaan graven, 's nachts op het kerkhof. De schedel die hij daarbij vindt wordt zijn belangrijkste bezit. Een magisch voorwerp! Met die schedel overlegt hij soms, en hij probeert er de wereld mee te betoveren. Maar hoe ziet de wereld eruit nadat Robbie hem heeft betoverd?

zoeken in:
Ted Kerkjes
Wat dit boek interessant en goed maakt, is de hoofdpersoon Robbie. Dit boek biedt een kijkje in de boeiende leefwereld van deze tiener. Robbie is arrogant, egocentrisch, gemeen, hij vernedert zijn vrienden en wat allemaal niet meer... Maar toch is hij geloofwaardig en toch leef je met hem mee. Het grote risico van de keuze om een onsympathieke protagonist te scheppen, is dat de lezer zich zodanig van hem distantieert, dat hij niet meer meeleeft. Dat is in dit boek niet het geval: de personage Robbie is springlevend. Het feit dat hij goed wordt uitgediept werkt erg mee.
Remmerts de Vries weet in een dun boek een interessante personage tot leven te wekken dat ook nog eens een soort ontwikkeling doormaakt.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:33 uur

geplaatst: vandaag om 02:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.