menu

De Wattman: Een Vertelling - Erik Vlaminck (2016)

mijn stem
4,15 (10)
10 stemmen

Nederlands
Toneelstuk
Oorlog

48 pagina's
Eerste druk: Vrijdag, Antwerpen (België)

Op 10 mei 1940 om 5.45 uur - de oorlog is nog niet officieel begonnen - bombarderen Duitse vliegtuigen het 'Sint-Amedeusgesticht voor krankzinnigen' te Mortsel. Er vallen tientallen doden, de schade is enorm. De snel opeenvolgende oorlogsgebeurtenissen van de dagen erna, en een nog omvangrijker bombardement dat Mortsel in 1943 trof, hebben ervoor gezorgd dat de ramp niet in het collectieve geheugen werd gegrift. Op 10 mei 1940 om 7 uur krijgt trambestuurder Leon Vermast de opdracht om de geplande tramrit naar Hoboken te onderbreken en dadelijk naar Mortsel te sporen. Hij moet er overlevende psychiatrische patiënten van het bombardement ophalen en hen naar een school in Merksem brengen. Deze tramrit zal zijn leven veranderen.

zoeken in:
avatar van HALVE TAMME.
Mooie cover.

avatar van Donkerwoud
Inderdaad, al dacht ik dus dat Wattman bedacht was door Willy Vandersteen.

avatar van Sol1
4,5
Sol1 (moderator)
Donkerwoud schreef:
Inderdaad, al dacht ik dus dat Wattman bedacht was door Willy Vandersteen.



Een rasverteller als Willy Vandersteen was goed in staat mensen op het verkeerde been te zetten met zijn humor en persiflages (in dit geval op Batman èn tramconducteurs). De naam Wattman voor een tramconducteur komt ook voor in het Frans en is gevormd naar analogie van barman.
Ondertussen is het een markante kop op bovenstaande afbeelding. Erik Vlaminck heeft de tekst van zijn eigen toneelstuk, met een interessant gegeven, omgezet naar een kort boekje.

avatar van liv2
4,0
Voorstellingen in België:

de kolonie mt - home - dekoloniemt.be

avatar van liv2
4,0
Wil je in een half uur koude rillingen krijgen?

Erik Vlaminck kan dat. Wat een schrijver toch....

Een toneeltekst die weer weergaloos sterk geschreven is met een personage en een boodschap die ik nooit meer vergeet, en dit in 48 blz. Jawel.

avatar van Sol1
4,5
Sol1 (moderator)
Zeer sterk en compact weergegeven drama, dat automatisch doet verlangen naar een kennismaking met het bijbehorende toneelstuk en de muzikale omlijsting daarvan.
Het verhaal is opgehangen aan de gebeurtenis van 10 mei 1940 uit de plotomschrijving, in combinatie met een verhaal uit een kort krantenknipsel uit de Gazet van Antwerpen van 21 april 1961.
De (spannings)boog tussen die twee wordt solide onder woorden gebracht.
Verder opgeluisterd met wat zwarte humor, korte verwijzingen naar rangen en standen en enkele foto's van het Sint-Amedeusgesticht te Mortsel. Foto's die Erik Vlaminck mede hebben geïnspireerd tot dit verhaal.

5,0
De markante kop op de cover is die van Vic De Wachter, de acteur die dit verhaal als monoloog speelde in het theater.

avatar van Abubakari
4,5
Een kort maar krachtige nieuwe episode uit de gouden pen van Erik Vlaminck. Wat lees ik die mens toch gaarne!

avatar van Pythia
4,5
Mooie beschrijving van een gebeurtenis, in terugblikken, zonder dat het voor mij direct duidelijk was waar het precies heen gaat of dat het ergens heen gaat.. Pas bijna aan het eind vallen de stukjes allemaal op zijn plaats en krijgt al het voorgaande een diepe betekenis.

avatar van Abubakari
4,5
Voor de liefhebber, nog zo'n (niet in druk verschenen) typisch Vlaminck verhaal, voorgelezen door de schrijver zelf (duurt een klein half uur).


Radioboeken / Het groot huisvuil en de buren - ErikVlaminck

avatar van Jason82
4,5
Pythia schreef:
Mooie beschrijving van een gebeurtenis, in terugblikken, zonder dat het voor mij direct duidelijk was waar het precies heen gaat of dat het ergens heen gaat.. Pas bijna aan het eind vallen de stukjes allemaal op zijn plaats en krijgt al het voorgaande een diepe betekenis.

Mooi verwoord Pythia, zo is het precies!

Erik Vlaminck, wat een schrijver. Hier bewijst hij zich opnieuw. Een kort verhaal, dan moet je van goede huize komen wil je daar echt iets van maken. Vlaminck slaagt met vlag en wimpel. In al zijn eenvoud werd ik er heel even helemaal in opgezogen. Geniet momentjes voor de verstokte lezer!

Ik heb het al vaker gemeld. De rijke Vlaamse taal vind ik zo prachtig. Lastig uit te leggen, maar in het Vlaams komen sommige passages gewoon beter op mij over dan als het in de Hollandse taal geschreven zou zijn. Ik weet niet zeker of ik dit nu goed omschrijf, maar dat terzijde. Misschien vind ik het zo mooi, juist omdat ik zelf geen Vlaming ben. Giswerk... Afijn, meer Vlaminck in de toekomst. Maar niet te snel, ik wil me erop blijven verheugen.

Ondertussen stijgt hij met stip door in mijn auteur top 10 naar nummer 4.

avatar van liv2
4,0
Awel, jason, gij zegt het nu echt gelijk het is. Vlaminck schrijft in een wonderschone taal. Hij doet me glimlachen omdat dat mijn taal is en gij doet me glimlachen omdat ge me verstaat. Dat vindt ik nu echt plezant.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:54 uur

geplaatst: vandaag om 08:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.