menu

Tussen Twee Werelden: De Roots van een Vrijheidsstrijd - Dyab Abou Jahjah (2003)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Politiek

368 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

De controverse rond Dyab Abou Jahjah is van bij de oprichting van de Arabish-Europese Liga (AEL) heftig geweest. In dit boek gaat Dyab Abou Jahjah voor het eerst zelf terug naar de wortels van zijn politiek engagement. Het is een persoonlijk relaas dat de historische en politieke analyses niet schuwt. De weg van politiek activist naar politicus voert Dyab Abou Jahjah van Libanon naar Europa. De migratie is een element van cruciaal belang in zijn verhaal. Het is voor hem de aanleiding om de assimilatie radicaal af te wijzen. Europese Aranieren en moslims moeten zelf hun eigenheid vinden en bewaren. Als voorman van de AEL vertolkt Dyab Abou Jahjah forse standpunten. Het is lang geleden dat een democratisch politicus zo overtuigend heeft gepleit tegen onderdrukking en voor gelijke rechten. In de Belgische en de Nederlandse politiek neemt hij een unieke positie in, ook omdat hij geen geheim maakt van zijn religieuze inspiratie.

zoeken in:
Bilal030
Dit boek is voor mij moeilijk om helemaal objectief te recenseren. In 2002 raakte ik geïnteresseerd in de politiek. Het was in de periode na 9/11 en de opkomst van en moord op Pim Fortuyn. Ik kan je zeggen dat het voor een jongen van 17/18 van Marokkaanse en islamitische komaf een boeiende tijd was. Als je nog niet veel van de wereld weet en eigenlijk ook niet veel van je eigen achtergrond is het erg lastig om allerlei vragen over islam op je afgevuurd te krijgen. Zelfs docenten op het mbo stelden heel vaak moeilijke vragen waar ik en mijn vrienden nog lang niet de nodige kennis paraat hadden om inhoudelijk op te reageren. In die tijd hoorde ik van de Arabisch-Europese Liga en voorman Dyab Abou Jahjah. Wow, wat een frisse wind! Meestal werden allochtonen/moslims vertegenwoordigd door een of andere lapzwans maar nu zagen we iemand die met trots en zelfverzekerd zijn verhaal deed, iemand die zijn rechten opeiste ipv dankbaar en nederig aan te geven dat hij blij is om in Nederland te zijn. Hij maakte voor velen van mijn generatie duidelijk dat we ons niet als gasten moesten gedragen maar als volwaardige burgers. Het is door hem en zijn AEL dat ik bekend raakte met termen als burgerschap, emancipatie etc.

Nu zoveel jaar later is hij meer genuanceerd, ik ook. Dat komt met de jaren. Maar toentertijd, in een klimaat waarin extreemrechts populair werd, was het belangrijk om een geluid van empowerment te laten horen. Veel jongeren werden bewust van de politiek, dat ze een stem hebben en het niet alleen maar over hen hoeft te gaan zonder dat zij hun zegje doen. Een generatie werd eigenlijk gepolitiseerd. Dit was vooral het geval in Vlaanderen maar ook wel in Nederland, zoals bij mij het geval is geweest. Tot dan toe waren veel onderwerpen die leefden in de Marokkaanse gemeenschappen nog taboe om ze openlijk te bespreken. Zoals discriminatie bijvoorbeeld omdat de generatie van onze ouders vooral niet wilde opvallen, zij waren namelijk gasten in dit land, een belangrijk verschil tov hun kinderen. Ook als het om andere onderwerpen ging die leefden in de gemeenschap, zoals Palestina, durfde men vaker te bespreken op school, werk etc. Vroeger hadden we het gevoel dat politiek en andere belangrijke zaken niet iets was waar we ons mee moesten bemoeien. Eigenlijk zagen we ons zelf niet echt als burgers. De AEL heeft veel mensen bewust gemaakt.
Toen dit boek dan ook verscheen in 2003 verslond ik het. Ik zeg niet dat die periode de reden is geweest dat ik nu docent burgerschap ben, maar het heeft er zeker invloed op gehad.

avatar van Robsessie
Leuk om te lezen hoe (o.a.) dit boek je kijk op de samenleving veranderd heeft Bilal030, en uiteindelijk ook van invloed is geweest op je beroepskeuze. Iets soortgelijks heb ik, op een later moment weliswaar, meegemaakt met een ander boek: De Gedroomde Samenleving van Willem Schinkel (2008) . Ook eentje die tot de wat radicalere linkerhelft (vooral tegenwoordig) van het politieke spectrum behoort.

Bilal030
Dank Robsessie, ook voor het noemen van Willem Schinkel. Moet bekennen dat ik hem nog niet kende maar na zijn Wikipedia pagina doorgenomen te hebben, lijkt hij mij een interessante denker/schrijver.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:03 uur

geplaatst: vandaag om 17:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.