menu

Cove - Cynan Jones (2016)

Alternatieve titel: Inham

mijn stem
3,82 (11)
11 stemmen

Engels
Psychologisch

112 pagina's
Eerste druk: Granta, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Op zee, in een plotselinge storm, wordt een man door de bliksem getroffen. Wanneer hij bijkomt, gewond en ronddrijvend in zijn kajak, is zijn herinnering aan wie hij is en hoe hij daar beland is zo goed als verdwenen. Hij moet zich schrap zetten tegen de pijn en op zijn instincten vertrouwen om terug naar de kust te komen, en naar de vrouw van wie hij alleen vaag vermoedt dat ze op hem wacht.

zoeken in:


avatar van ...stilte...
Cynan Jones was vandaag bij VPRO Boeken...en ben tot de conclusie gekomen dat ik dit boek wel heel erg graag wil gaan lezen!

avatar van liv2
5,0
Cynan Jones is met dit kleine pareltje genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2017.

En wat vind ik dit terecht!

Al tijdens de proloog van het boek is het raak. Een zwangere vrouw wacht op het strand. Korte alinea's trekken je meteen het verhaal binnen, geen ontkomen aan. Onwaarschijnklijk krachtige en zeer beeldende alinea's, soms zelfs van 1 zin, raken je diep omdat ze gescheiden zijn door witregels. Ze staan op zichzelf waardoor het vertelde veel krachtiger binnenkomt dan als het zou gaan over een aaneengesloten tekst. Heel aangenaam om te lezen.

Vervolgens focust de schrijver op de man. Een man in een kajak die onderweg was om de as van zijn vader te gaan uitstrooien wordt getroffen door de bliksem. Gewond, gedesoriënteerd en lijdend aan geheugenverlies wordt hij wakker. Dan begint zijn overlevingstocht. Werkelijk prachtige beelden brengen deze hallucinante onderneming tot leven. ( de maanvis!, de dolfijnen!) Ook hier weer die korte alinea's, allen adembenemend mooi. Geen enkel woord in dit boek is overbodig of had anders gemoeten.

Heel erg sterk boek!!!!!

avatar van Lalage
4,0
liv2 Heb je het in het Engels of het Nederlands gelezen?

avatar van liv2
5,0
Lalage

In het Nederlands, en de vertaling is subliem.

avatar van Abubakari
3,0
Iets minder enthousiast dan liv, kort maar krachtig verhaal van overleven en over leven. Poëtisch.
Maar het pakte me minder dan gehoopt. Of verwacht.

avatar van Pythia
5,0
Meteen na ‘De Plaats’ (van Mario Levrero) heb ik ‘Inham’ gelezen. Het gaat in beide gevallen over een naamloze, mannelijke hoofdpersoon die zich plotseling in een onbekende, (levens)bedreigende situatie bevindt. Ik ontkom dus niet aan een vergelijking.
Hoewel de hoofdpersoon in ‘De Plaats’ wel mensen om zich heen heeft, gaat het daar om het individu; het blijft een beetje afstandelijk.
De hoofdpersoon in ‘Inham’ is weliswaar helemaal alleen, maar het gaat juist over de band met anderen en over emoties; zonder sentimentaliteit maar met veel gevoel.

Een advies: Lees de proloog. Lees de rest van het boek. Lees de proloog na afloop nog een keer.

avatar van Lalage
4,0
De korte zinnen van Cynan Jones in de vertaling van Jona Hoek slepen me mee. Ik ben bij de man in de boot op zee, voel de deining, zijn dorst, en kan niet anders dan dit in één keer uitlezen.

Inham – Cynan Jones | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van Lalage
4,0
@Pythia Die proloog moet je inderdaad wel herlezen, al blijft er dan toch nog genoeg te puzzelen over. Het is trouwens een goede tip van Lidewijde Paris om na het lezen van een literair werk altijd nog eens terug te keren naar de eerste bladzijden.

avatar van ...stilte...
Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik hier aan toe kwam, maar ik ben van mening dat er voor ieder boek een juist moment bestaat, het boek komt naar je toe zou je kunnen zeggen.

En bij deze korte roman van Cynan Jones is niet alleen het juiste moment, maar ook een rustige plek zonder afleiding en zo weinig mogelijk omgevingsgeluiden belangrijk.

De witregels in de tekst nodigen uit om even na te denken over hetgeen je gelezen hebt en in mijn geval had ik daar meer tijd voor nodig dan de tijd om het stukje te lezen.

Hij keek op naar het land. Aan de andere horizon begon een donkere lijn wolken zich af te tekenen, alsof er een plank hing.

Dan kun je gewoon niet door naar de volgende zin, je visualiseert het beeld of sterker nog... je ondergaat het.

Hij kijkt naar het vervagende land, het is alsof het langzaam in de oceaan zinkt.

Wat gelijk opvalt is de wisseling van tijd en daarna de totale desoriëntatie.

Waar ben ik?

In bed liggend las ik nog wat en ik voelde me alsof ik in de kajak lag en de nacht in gleed...

De boot wiegt heen en weer, sussend.

Een voor een doven de sterren.

avatar van -JB-
4,0
Inham is een bijzonder boek waarin het ritme van de schrijfstijl je langzaam de roman in trekt. De korte zinnen en vele witregels zijn bijna meditatief. Je zit op de boot samen met de hoofdpersoon en deinend raak je pagina voor pagina steeds meer in jezelf gekeerd.
Dank voor de tips hierboven om de proloog achteraf te herlezen. Na de ontknoping lees je de tekst op een heel andere manier. Erg genoten van dit kleine boekje!

Gast
geplaatst: vandaag om 17:18 uur

geplaatst: vandaag om 17:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.