menu

De Stad Is van Ons: Manifest van de Nieuwe Meerderheid - Dyab Abou Jahjah (2014)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Politiek

240 pagina's
Eerste druk: Pelckmans, Kalmthout (België)

Europa is in crisis. Niet alleen de bankencrisis van 2008 teistert het oude continent, maar een veel diepere en bredere crisis, op alle mogelijke niveaus. Economisch, cultureel en demografisch. Oude verhalen van de negentiende eeuw zijn niet de recepten voor morgen; hun heropleving is net een uiting van onmacht en wanhoop. Tegelijkertijd vinden er grote structurele verschuivingen plaats in de wereldeconomie en -politiek. Dat maakt het nog meer dringend om met nieuwe antwoorden te komen. In De stad is van ons stelt Dyab Abou Jahjah essentiële en fundamentele vragen. Hij geeft ook een aantal denkpistes om uit de samenlevingscrisis te geraken. Hij probeert verder te kijken dan de beperkingen van dagjespolitiek en kortetermijndenken. De stad is van ons schuwt de controverse niet, want braaf binnen de lijntjes kleuren van de heersende opvattingen is niet alleen nefast, maar levensgevaarlijk op langere termijn. Als we niet snel van koers veranderen, stevenen we af op een nieuwe crisis … Volgens Dyab Abou Jahjah is het al vijf na twaalf. Tijd dus om te zoeken naar nieuwe paradigma’s en onze samenleving opnieuw op het spoor te krijgen. Dat kan alleen als iedereen de handen uit de mouwen steekt – oude en jonge Europeanen, autochtonen en allochtonen. In De stad is van ons analyseert Abou Jahjah enkele mogelijke toekomstscenario’s en schetst hij concrete oplossingen en beleidsvoorstellen. Daarbij gaat hij geen taboe uit de weg.

zoeken in:
avatar van Bilal030
4,0
Interessant om te zien hoe Abou Jahjah zich vanuit het militant opeisen van burgerrechten voor de tweede generatie moslimmigranten vanuit Arabische landen (twintig jaar geleden) geëvolueerd heeft tot bruggenbouwer en pleiter voor actief burgerschap van alle welwillende mensen vanuit alle groepen (etnisch, politiek, autochtoon, allochtoon etc.). Het is een ontwikkeling die ik herken in mezelf, zonder zijn activisme van twintig jaar geleden te kort te doen trouwens. Het was toen nodig voor de emancipatie en bewustwording van veel jongeren van bepaalde komaf. Abou Jahjah inspireerde mij twintig jaar geleden en inspireert mij vandaag de dag nog steeds met zijn ideeen van een vredige samenleving in het moderne, diverse Europa. In dit boek beschrijft hij drie scenario’s, twee doemscenario’s en een idealistisch scenario. Het laatste is eigenlijk noodzakelijk als we een Europa willen waarin iedereen in vrede samenleeft. Hij werkt dit uit in een manifest dat in mijn ogen te weinig erkenning en/of aandacht heeft gekregen in de politiek en media. Het is niet alleen idealistisch maar vooral realistisch en noodzakelijk.

Ik kan me voorstellen dat men een negatief beeld heeft van de man als jouw mening vooral door de media gevoed is. De man werd enorm gedemoniseerd. Dit wordt vooral duidelijk na het lezen van het boek ‘Abou Jahjah, nieuwlichter of oplichter?’ van Mohammed Benzakour.

avatar van Raspoetin
Het interview van zomergasten in 2018 gezien? Ik weet nog dat de aankondiging ervan tot nogal wat ophef leidde en er mensen dreigden hun VPRO lidmaatschap op te zeggen. Echter trokken er velen na de bijzonder boeiende uitzending hun keutel weer snel in...
Dyab Abou Jahjah - Zomergasten in 5 minuten
Jammer dat de uitzending niet in zijn geheel is terug te zien.
Wanneer komt er eens een (desnoods betaalde) streamingdienst die oude telivisiebeelden in zijn geheel aanbiedt.

avatar van Bilal030
4,0
Ja dat weet ik nog heel goed. Het was toen dat ik weer hernieuwde interesse kreeg in Abou Jahjah, als het goed is was dat 2016. Ik was hem een beetje uit het oog verloren nadat hij naar Libanon was gegaan. Zijn optreden bij Zomergasten had ik gezien en daarna meteen het boek ‘Pleidooi voor radicalisering’ gekocht. Toen maakte ik kennis met de ‘nieuwe’ Abou Jahjah.

En ja, frustrerend dat afleveringen van zomergasten nergens online te vinden zijn.

avatar van Raspoetin
ach ja 2016. ik herinner me dat ik toen zijn keuzefilm La Battaglia di Algeri (1966) nog heb gekeken.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:59 uur

geplaatst: vandaag om 19:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.