menu

Dark Matter - Blake Crouch (2016)

Alternatieve titel: Wat Als?

mijn stem
3,80 (30)
30 stemmen

Engels
Thriller / Sciencefiction

352 pagina's
Eerste druk: Crown, New York (Verenigde Staten)

Ben je gelukkig met je leven?' Dat zijn de laatste woorden die Jason Desson hoort vóórdat de gemaskerde ontvoerder hem bewusteloos slaat. En voordat hij wakker wordt en merkt dat hij vastgeketend is aan een ziekenhuisbed, omgeven door mensen die hij niet kent, die gekleed zijn in beschermende pakken en een man die Jason nog nooit heeft gezien naar hem glimlacht en zegt: 'Welkom terug, vriend.' In de wereld waarin Jason Wakker is geworden is niets zoals hij gewend is. Zijn vrouw is niet zijn vrouw. Zijn zoon is nooit geboren. Jason zelf is geen doorneeprofessor in natuurkunde. Is déze wereld of de wereld waar hij vandaan komt een droom? En zelfs als de wereld die hij zich herinnert echt is, hoe kan hij die dan ooit weer terugvinden? De antwoorden liggen in een reis die wonderlijker en afschuwelijker is dan alles wat hij zich ooit had kunnen voorstellen. Een reis die hem dwingt naar de donkerste krochten van zijn ziel te kijken, terwijl hij het moet opnemen tegen een angstaanjagende, nagenoeg onverslaanbare vijand.

zoeken in:
5,0
‘Ben je gelukkig met je leven?’ Het waren de laatste woorden die professor kwantummechanica Jason Desson hoorde voordat hij bewusteloos wordt geslagen. Weer bij kennis merkt hij dat hij ligt vastgeketend op een ziekenhuisbed. Het hoofd van de medische dienst, Leighton Vance, staat naast hem en heet hem welkom terug in de wereld van de levenden. De medewerkers in het laboratorium schijnen hem allemaal te kennen. Jason begrijpt niets van de situatie waarin hij is beland en vol ongeloof staart hij het personeel aan. Jason wordt wakker in een “nieuwe” wereld waar alles anders is dan in zijn “normale” oude bestaan. In deze wereld is zijn huis niet zijn huis, zijn vrouw niet zijn vrouw en hij heeft geen zoon die hij voorheen wel had. De omgeving en de voor hem bekende personen voelen wel vertrouwd aan, maar toch zijn ze anders. Hij begrijpt dit niet.
Jason komt in een identiteitscrisis terecht en hoopt dat alles weer normaal wordt, zoals vroeger.
In het begin van het verhaal leidt Jason een normaal en gelukkig leven, waarin je hem en zijn gezin leert kennen, dan verandert zijn leven in sneltreinvaart in een nachtmerrie. Zijn het de keuzes die hij heeft gemaakt dat hij in een mysterieuze zoektocht naar zichzelf terecht is gekomen? Had het anders kunnen lopen? Deze vragen speelden door mijn hoofd bij het lezen van dit boek.
Blake Crough neemt je mee in een niet-alledaagse wereld. Hij weet dit op een aangename manier te beschrijven waardoor het heel aannemelijk wordt. Je raakt steeds dieper in het verhaal dat draait om het multiversum, een dimensie waarin je terecht komt als je jezelf de wat-als-vraag stelt. Een wereld waarin te zien is hoe je leven er onder invloed van andere keuzes uit zou hebben gezien.
Blake werkt sterk naar een plot toe, waarover zeer goed is nagedacht. De lezer blijft continu getriggerd door wat er gebeurt.
Je moet er wel je aandacht bij houden om de te voorkomen dat je spoor bijster raakt in een onwerkelijke wereld die werkelijkheid wordt!

avatar van IbenDB
3,5
Dark Matter gaat over Jason Desson, een familieman die zich afvraagt hoe zijn leven eruit zou gezien hebben als hij nooit met zijn vrouw getrouwd zou zijn en in plaats daarvan zich gefocust zou hebben op zijn wetenschappelijke carrière. Maar net dan wordt hij ontvoerd door een gemaskerde man die hem vraagt of Jason gelukkig is met zijn leven. Hij wordt wakker in een wereld waar zijn vrouw niet zijn vrouw is en hij geen doorsnee natuurkundeleerkracht is. Wat is er aan de hand? En kan Jason zijn eigen wereld terugvinden?

Volledige recensie op Victor & Hugo

3,5
Geen slechte moderne SF. Had halfweg wel door wie er achter Jasons nachtmerrie-achtige ervaringen zat, maar bleef toch psychologisch interessant genoeg. Goed einde verzinnen voor dergelijk verhaal is geen sinecure, omdat je onvermijdelijk loose ends gaat hebben. Oplossing is netjes genoeg, misschien net iets te netjes. Het thema is op zich goed uitgewerkt en doet erg denken aan The Man Who Folded Himself - David Gerrold (1973).

avatar van Rufus
4,0
Leuk verhaal, vlot te lezen.
Niet super orgineel. Kan me nog een tv serie herinneren waarin dit ongeveer dezelfde inhoud had.

avatar van Insignificance
1,5
Had zo ongeveer hetzelfde effect op me als de eerste Pines. Veelbelovende start, net zo verwarrend als intrigerend, maar zodra de protagonist doorheeft in wat voor situatie hij zich bevindt en de lezer weet hoe het zit, gaat het stilletjes aan bergafwaarts. Het springt van het ene naar het andere universum, maar de reden om daar in op te gaan wordt zwakker en zwakker. Ik had eerlijk gezegd meer met Amanda dan met Jason. Zij heeft in ieder geval nog enige grip op zichzelf en de situatie. Jason daarentegen zakt steeds dieper weg in een drijfzand van emoties. Het is een van de redenen waarom het niet wil vlotten tussen mij en Crouch. Het is allemaal zo extreem, zo overdreven. Hoe z'n grote personages zich gedragen, hoe ze reageren, enz. Zelfs de werelden hier zijn van de pot gerukt. Ik heb het liever wat subtieler. Heel wat subtieler.

Maar dat is blijkbaar niet Crouchs modus operandi. Zoals in het pandemie universum, wanneer hij Jason naar 'huis' stuurt. Dat moet dan een wetenschapper voorstellen. Als er iemand zou moeten begrijpen wat daar aan de hand is, dan is het Jason wel. Nee dus. Meneer stort in en brengt en passant alles en iedereen in gevaar. Het maakt al dat zelfbeklag en melodramatische gewauwel nog vervelender dan dat het al is. Dat gedoe met de ampullen en hoeveel er nog over zijn, slaat natuurlijk nergens op. Alsof Jason niet op een gegeven moment weer in z'n eigen universum uitkomt. Natuurlijk wel. Daar zit nog wel een verrassend addertje onder het gras, meerdere eigenlijk, maar hoe meer Jasons elkaar vinden, hoe meer het verhaal ontspoort. Ik kon het althans niet meer serieus nemen. Misschien is Crouch gewoon niks voor mij.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:42 uur

geplaatst: vandaag om 17:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.