menu

The Pursuit of Power: Europe, 1815-1914 - Richard J. Evans (2016)

Alternatieve titel: De Eeuw van de Macht: Europa, 1815-1914

mijn stem
3,60 (5)
5 stemmen

Engels
Historisch

1088 pagina's
Eerste druk: Allen Lane, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De negentiende eeuw is misschien wel de meest wonderlijke periode uit de geschiedenis. Het was een tijd waarin alles wat als modern werd gezien ongelooflijk snel ouderwets bleek te zijn, waarin enorme steden binnen één generatie uit de grond verrezen, nieuwe Europese landen werden gevormd en mensen voor het eerst bijna direct over een afstand van duizenden kilometers konden communiceren. Wat al deze veranderingen gemeen hadden, was het streven naar macht bij alle rangen en standen, van de bankier die op economische macht uit was tot de horige die onder het juk van zijn landheer probeerde uit te komen, van de ingenieur die het milieu ondergeschikt maakte aan het maatschappelijk belang tot de psychiater die de wetenschap gebruikte om de menselijke natuur te onderdrukken. Richard J. Evans geeft een volledige beschrijving van de revoluties, de oorlogen en de opbouw van rijken die de negentiende eeuw markeerden.

zoeken in:

Op boekenkraam nu ivm black friday (volgens mij heel het weekend) voor 9,99€

avatar van Bruno_6
4,0
Ik ben nu halverwege in deze klepper. Zeer interessant. Staat barstensvol analyses, feiten en weetjes maar leest daardoor helaas niet al te vlot.

Wel leuk zijn de verwijzingen naar literaire klassiekers uit dit tijdperk (Misdaad en Straf, Boze Geesten, Oliver Twist, The strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde, enzovoort) en de gebeurtenissen waar deze werken naar verwijzen. Geeft me nog meer zin om de auteurs uit dit tijdperk te lezen.

avatar van Bruno_6
4,0
Twee maanden heeft het mij gekost om deze klepper te doorworstelen, maar het was de moeite.

Sommige hoofdstukken, vooral die over de politieke ontwikkelingen, lezen niet bepaald vlot. Er worden ook heel veel namen gedropt, wat het niet altijd makkelijk maakt om te volgen.

De vele interessante details (aandacht voor literatuur, verhalen over snorren en baarden, ...) en de vele nieuwe inzichten die dit boek mij hebben gegeven, maken het de inspanning uiteindelijk meer dan waard. De negentiende eeuw heeft nog meer invloed op onze levens dan je zou denken.

Het 'vervolg' op dit boek, De Afdaling in de Hel , gaat bij deze ook op mijn to read-lijst.

avatar van mjk87
3,0
Dit boek stamt uit 2016 en toen de vertaling uitkwamen (ook toen ergens) heb ik dit boek direct gekocht. Het was prijzig (zeker voor toen) maar het leek me ook enorm boeiend. Alleen ben ik nooit echt verder gekomen dan pagina 100 want ik vond het enorm taai en niet leuk en het boek bleef wat stof vangen in mijn kast verder. Enfin, deze kerstvakantie besloten toch maar eens dit werk uit te lezen en uiteindelijk zo'n goede 4 weken erover gedaan. Het beviel me al wel beter dan 7 jaar terug, en dit boek is ideaal om af en toe een paragraaf te lezen waardoor dit best uit te lezen is, maar het hield niet over.

1815-1914 dus, een logischere tijd dan pakweg 1801-1900. Het boek is verdeeld in 8 hoofdstukken van elke zo'n 130 pagina's en verdeeld in 10 paragrafen van wisselende lengte. De hoofdstukken 1 (nasleep Napoleon), 3 (revoluties van '48), 7 (allerlei onderwerpen) en 8 (kolonisatie in Afrika en de Balkan) zijn vooral politieke geschiedenis, 2 en 4 sociaal-economische en 5 (cultureel) en 6 (vooral religie) maatschappelijke geschiedenis.

Vooral de politieke hoofdstukken en dan vooral 1, 3 en 8 zijn erg taai. Het is een verzameling van honderden namen, jaartallen, steden, landen, aantallen van legers etc. Het is niet zozeer dat dat alles duizelt. Het is vooral dat het allemaal oninteressante details in het geheel zijn, voetnoten in de geschiedenis. Evans is geen bevlogen verteller, niet iemand die de grote lijnen schetst en hier en daar inzoomt op enkele voorbeelden. Nee, hij werkt vrijwel volledig vanuit die details. Laat staan dat er echt een fijne structuur in zit. Typisch voorbeeld is een stuk over de Dreyfusaffaire. Al meanderende komt hij daar ineens, redelijk vanuit het niets en heeft 3 dichtbedrukte pagina's nodig en aan het eind heb je allerlei feiten, namen en cijfers gelezen maar kan je echt navertellen waar die affaire nu over ging? Ik heb de Wiki-pagina er even bij gepakt en in minder tekst (maar wel met een heldere opbouw) werd die affaire me een stuk duidelijker. Dan doe je iets niet goed als schrijver.

Als gezegd, het boek bestaat uit 8 hoofdstukken en los van de tussenkopjes bij steeds die 10 paragrafen zijn het enorme lappen tekst die al meanderend over de hele landkaart van Europa gaan. Enerzijds toont Evans wel aan dat veel ontwikkelingen gelijk opgingen, anderzijds is hij vooral aan het beschrijven en weinig aan het verklaren, duiden, in context plaatsen. Want het is leuk dat van alles zich in Europa zo ongeveer tegelijk ontwikkelde, maar hoe kan dat? Is dat typisch Europees of westers en zo ja, waarom? Maar al die context, die wordt nergens gegeven. Evans kiest heel nadrukkelijk om te beschrijven en minder om als historicus te duiden. En dat is enorm jammer.

Er zitten wel genoeg leuke en boeiende passages in, soms hoe kort ook (dat van baarden en hoeden is hiervoor al genoemd) en al met al las dit wel weg over een langere periode en ik heb veel tips opgedaan voor literatuur uit die tijd, maar dat is het ook wel. Met moeite nog net een voldoende. Kwalitatief behoorlijk, als leeservaring minder. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:29 uur

geplaatst: vandaag om 09:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.