menu

Het Mooie Seizoen - Kees van Beijnum (2017)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Nederlands
Psychologisch

288 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Bea is gezinscoach van het Centrum, dat probleemgezinnen in de hoofdstad ondersteunt. Als onverwachts twee kinderen die onder Bea's toezicht staan spoorloos verdwijnen, belandt Bea in een door de media gevoede nachtmerrie van verwijt en angst. Arno, Bea's zoon, besluit na een vernederende ervaring met klasgenoten niet meer terug naar de middelbare school te gaan. Om zijn verzuim voor zijn moeder te verbergen, duikt hij dagelijks onder in de nabijgelegen villa van Christian, een onpeilbare, alleenstaande oud-leraar. Op een dag wordt het woord 'pedo'op Christians brievenbus geverfd. Het is de aankondiging van een onafwendbare apotheose.

zoeken in:


avatar van the Cheshire cat
2,5
Uit! Gisteravond de laatste 30 bladzijdes gelezen, die bijna als een overwinning voelden, daar ik in september al aan dit boek begonnen was. Ik heb dus langer dan een kwartaal over dit boek gedaan, wat ook wel te begrijpen valt want anders dan de titel doet vermoeden was het in literaire zin helemaal niet zo'n mooi seizoen. Het is namelijk niet zo'n heel goed boek.

Er worden drie (hoofd)personages ten tonele gevoerd: Christian, een oud-leraar en zoon van een rijke filmproducent die in de villa van zijn aftakelende vader is gaan wonen, Bea die als gezinscoach probleemgezinnen ondersteunt en te maken krijgt met de verdwijning van een kind (dat loopt gelukkig met een sisser af, maar wel met een heel ongeloofwaardige sisser) en ten slotte haar gekwelde puberzoon Arno die eigenlijk nergens bij hoort en droomt van een leven als Steve Jobs.

Het zogenaamde 'vriendenclubje' van Arno gebruikt een straattaal die veel te gekunsteld overkomt, alsof Van Beijnum ergens op straat bij een groepje jongeren is gaan staan en met een taperecorder hun gesprekken heeft opgenomen. Pussyboy, dat vond ik dan wel weer heel grappig. Het heeft meerdere betekenissen maar hier wordt het bedoeld als 'zacht eitje, mietje'... Ted is such a pussy boy fleeing whenever there is danger or drama, or even a spider! (bron: Wiktionary) Eigenlijk ben ik ook een soort van pussyboy, wat betreft mijn gebruikersnaam en mijn aantrekkingskracht op katten.

De beste vriend van Arno heet Pablo. Tenminste, hij beschouwt Pablo min of meer als zijn beste vriend. Ik vind het altijd een beetje raar als er iemand in een boek voorkomt die net als ik Pablo heet. In 'De Celestijnse Belofte' zit ook een Pablo, maar dat is sowieso een raar boek. De Pablo in dit boek is in ieder geval de hele dag door stoned en woont samen met zijn hippie-ouders in een oude munitieopslagplaats.

Bea die een bezoekje brengt aan een van haar probleemgezinnen, dat vond ik nou wel leuk, maar op enkele van dit soort passages na is het boek is vrij saai te noemen; de hoofdpersonen zijn nogal oninteressant, met name hun gedachtes. De schrijver draaft daarin veel te ver door. Een simpele gedachte kan soms wel zo'n vier bladzijdes beslaan. Het verhaal rond dat vermiste kind had ongetwijfeld iets spannends op kunnen leveren, maar daar wordt maar weinig mee gedaan en Van Beijnum raffelt het snel af. Hetzelfde met de kat van Bea die vermist wordt, aan het begin van het boek krijgt dat nog wat aandacht, maar op een gegeven moment kraait er geen haan meer naar.

Wel geestig was het stukje dat Arno in een luxe bad zit in de villa van Christian en dan wordt gebeld door een vriend die hem vraagt: "Waar hang je uit?"
Zegt Arno: "Ik lig in een bad met gouden kranen."
Zegt die vriend weer: "Je blowt teveel."

Gast
geplaatst: vandaag om 22:07 uur

geplaatst: vandaag om 22:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.