menu

De Ommegang - Jan van Aken (2018)

mijn stem
3,97 (15)
15 stemmen

Nederlands
Historisch

627 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

In het vroege voorjaar van 1415 heeft de geheugenkunstenaar en magister Isidorus van Scarborough een ontmoeting die zijn leven totaal verandert. Isidorus’ zoektocht naar kennis, die hem al tot aan de rand van de wereld had gebracht, is daarmee voltooid. Hij besluit met zijn verworven inzichten naar het Duitse stadje Konstanz te reizen, waar op dat moment de groten der aarde bijeenkomen om Europa van de ondergang te redden. Maar zullen ze luisteren naar de ideeën van Isidorus? 'De ommegang' is een historische roman over de mogelijkheden en beperkingen van het geheugen, met op de achtergrond het Concilie van Konstanz, dat plaatsvond op initiatief van koning Sigismund: een bepalende episode in de Europese geschiedenis.

zoeken in:
avatar van Pecore
5,0
Het was weer genieten. Van Aken neemt je aan de hand door de wereld der late middeleeuwen. Regelmatig heb ik Wikipedia erbij gepakt en ontzettend veel geleerd. Over Timoer Lenk, de pest, het concilie van Konstanz en over ketterijen, de serafijnse kus en nog veel meer. Het boek heeft een wat serieuzere inslag dan De valse dageraad en dat maakt het m.i. een stukje beter.

En er zijn niet veel die zo makkelijk schrijven als Van Aken. Bijvoorbeeld over seks. Bij veel schrijvers geeft het een ranzige nasmaak, hier is het stout en puberaal, maar altijd onschuldig. Eigenlijk is dat wel tekenend voor zijn gehele schrijfstijl. Binnenkort maar eens kijken of ik De afvallige ergens op de kop kan tikken.

avatar van thomzi50
Dit boek is toch niet in 2016 maar in 2018 verschenen? En met een andere cover?

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
thomzi50 schreef:
Dit boek is toch niet in 2016 maar in 2018 verschenen? En met een andere cover?

Het boek is al medio 2016 toegevoegd, vermoedelijk vanuit een catalogus, maar blijven 'hangen' bij schrijver en/of uitgever. De geplande releasedatum 1 november 2016 is duidelijk niet gehaald. Dat is volgens de uitgever 27 februari 2018 geworden. Het pagina-aantal ligt nu fors hoger (627 ipv 480), maar dat kan ook een kwestie van paginaformaat of lettertype zijn.

Bilal030
Is er iemand die het gelezen heeft? Inmiddels dingt het mee naar de Libris literatuurprijs.


avatar van Pecore
5,0
Als je, zoals jij Bilal030, genoten hebt van De valse dageraad, kan ik je dit boek van harte aanbevelen. Het is eenzelfde soort boek, maar op alle vlakken net wat beter.

Bilal030
Klinkt goed Pecore! De valse dageraad is direct een van mijn favoriete boeken geworden.


Gast
geplaatst: vandaag om 08:23 uur

geplaatst: vandaag om 08:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.