menu

Wie God Verlaat Heeft Niets te Vrezen - Maarten 't Hart (1997)

Alternatieve titel: De Schrift Betwist

mijn stem
4,00 (16)
16 stemmen

Nederlands
Esoterisch

176 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Van 1992 tot 1994 publiceerde Maarten 't Hart in NRC Handelsblad zestien van columns over ongerijmdheden en inconcistenties in De Bijbel. Deze werden vanwege hun controversiële aard onthaald op een stortvloed van grotendeels woedende brieven. Wellicht mede om deze reden besloot de redactie met de serie te stoppen. In 1996 en 1997 volgden echter nog zeven bijbeloverdenkingen, die ook weer veel stof deden opwaaien. In deze bundel zijn deze drieëntwintig bijbelcolumns opgenomen, plus nog een even groot aantal andere die 't Hart niet eerder heeft durven publiceren.

zoeken in:
4,5
Ik persoonlijk vind deze bundel een klein meesterwerk te noemen, al komt dat in mijn geval waarschijnlijk omdat ik net zo gereformeerd ben opgevoed als Maarten 't Hart. Elk woord, elke anekdote, elke zin is herkenbaar. Verder is het erg goed, duidelijk en gemakkelijk leesbaar, verhelderend geschreven én doorspekt van een, voor mij persoonlijk onmisbaar, goed gevoel voor humor.

Het enige dat ik niet helemaal begrijp in dit boek, is de slotzin van het nawoord: "God bestaat niet." Nergens in de columns vind ik enige aanleiding voor deze overtuiging. 't Hart draagt ijzersterke argumenten aan om te geloven dat de Bijbel en het christelijk geloof onzinnig zijn, maar waarom 'God' dan meteen helemaal niet kan bestaan, werd mij niet duidelijk. Misschien bedoelt hij alleen die God uit de christelijke Bijbel maar, al noemt hij zichzelf overtuigt atheïst. Misschien krijg ik op deze vraag antwoord in zijn andere deel van De Schrift Betwist, welke hoog op mijn verlanglijstje staat.

Eindelijk heb ik het gevoel niet met mijn mond vol tanden te hoeven staan als een christelijke vriend uit mijn jeugdjaren mij eens zou vragen waarom ik niet meer kerkelijk ben en nu doorslaggevender argumentatie kan aanvoeren dan: 'ik had er geen zin meer in en vind mijn huidige leventje aangenamer'.

Spijtoptant
Ik heb helemaal geen ervaring met Maarten 't Hart, maar als ik zo jouw bericht lees, Rien, word ik erg aangespoord dit werk van genoemde schrijver te lezen.

Voorlopig komt het er niet van omdat ik nog wat ander spul op de plank heb liggen, maar ik zal het vast reserveren bij de plaatselijke bieb, zodat ik er zeker aan herinnerd wordt en dan komt het er over enkele weken wel van.

Van een schrijver als Maarten 't Hart wil ik eerst wat beschouwelijke werken lezen voor ik aan de romans begin. Ik wil eerst de schrijver zelf kennen, zeg maar.

{Edit: tot grote schande van de plaatselijke bieb is dit werk daar niet aanwezig in het bestand!]

avatar van psyche
psyche (crew)
In bibliotheek Maassluis, waar Maarten 't Hart jaren gewoond heeft en waar veel van zijn romans afspelen, is hij wel verkrijgbaar. Hij is zelfs 'thuis'.
Nu kan deze bibliotheek (waar ik altijd huur) 'van vrij ver weg' boeken reserveren. Misschien kan het ook andersom? Zou ik eens naar informeren bij je bieb.

Spijtoptant
psyche schreef:
In bibliotheek Maassluis, waar Maarten 't Hart jaren gewoond heeft en waar veel van zijn romans afspelen, is hij wel verkrijgbaar. Hij is zelfs 'thuis'.
Nu kan deze bibliotheek (waar ik altijd huur) 'van vrij ver weg' boeken reserveren. Misschien kan het ook andersom? Zou ik eens naar informeren bij je bieb.


Ik zal komende week eens informeren bij mijn bieb hier in Hengelo.

4,0
Ik als afvallige heb ontzettend genoten van Maarten's kijk en uitleg van de bijbelse verhalen, doorspekt met humor en logica.
Het geloof waarmee ik ben opgevoed zal mij mijn hele leven blijven achtervolgen en zie dan ook op zondag met lede ogen toe als ik kleine kinderen keurig in pak naar de kerk zie gaan met hun altijd (nep) glimlachende gezicht.
Voer voor het Riagg als ze ouder zijn en er mee komen te worstelen.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:13 uur

geplaatst: vandaag om 05:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.