menu

Ringu - Kōji Suzuki (1991)

Alternatieve titels: Ring | 午夜凶鈴

mijn stem
3,81 (18)
18 stemmen

Japans
Griezel / Psychologisch

331 pagina's
Eerste druk: Kadokawa, Tokio (Japan)

Eerst sterft er één meisje, dan blijkt een vriend van haar ook te zijn omgekomen. De doodsoorzaak is in beide gevallen een hartaanval. Wanneer er nog twee dode tieners worden gevonden, komt journalist Kazuyuki Asakawa bij toeval achter het verband tussen de sterfgevallen. De jongeren zijn alle vier op precies hetzelfde tijdstip gestorven met een van doodsangst vertrokken gezicht. Zijn onderzoek leidt naar een vakantiepark waar de vier precies een week voor hun dood gezamenlijk een videoband hebben bekeken.

zoeken in:
sxesven
Verrassend geniaal, dit Ringu. Als extreme-Aziatische-cinema adept bekijk ik zoveel mogelijk extreme Aziatische cinema, en in de stroming nagelbijters is Ring natuurlijk een moderne klassieker. De film, dus. Hoe het met het boek zat, daar had ik nog geen idee van, totdat ik in de boekhandel vorig jaar de Nederlandse vertaling van dit Ring tegenkwam (een Engelse vertaling bestond al, maar ik was er simpelweg nog niet aan toegekomen om die eens aan te schaffen). Gelijk maar gekocht en meteen gelezen. Kôji Suzuki heeft een erg prettige schrijfstijl ('prettig cinematisch', aldus één van de kritieken op de kaft, en dat klopt) waardoor de paar honderd pagina's voorbij vliegen, in positieve zin.

Tevens is het (inmiddels bekende en legendarische) verhaal natuurlijk nog altijd uitermate spannend, iets wat wellicht nog meer tot recht komt in dit boek dan in de film - of liever, anders. Regisseur Hideo Nakata wijzigde aardig wat punten uit het boek waardoor zijn film een vergelijkbaar, doch marginaal ander soort spanning bezat. Veel punten zullen kijkers van de film bekend voorkomen, anderen zullen verrassender zijn en weer een nieuwe draai geven aan de Ring-saga. Hierdoor is het boek ook erg prettig lezen als je de film al gezien hebt. Uitermate goed geschreven, intrigerend van begin tot eind. 4,5*

kippenvel
weet iemand waar deze te koop is

avatar van Slainte_Mhath
4,5
Qua verhaal anders dan de films.

Door Suzuki’s beeldende schrijfstijl en de goede spanningsopbouw vlieg je door het boek heen.

Het vervolg heb ik ook in de kast staan en ga ik op korte termijn ook lezen.

4,0
Verschikkelijk goede boek. Ik had de film eerder gezien dan het boek gelezen. Moet nageven dat het boek (zoals in de meeste gevallen) veel beter is.

avatar van Bassievrucht
3,5
Qua verhaal inderdaad heel anders dan de film (heb de Japanse niet gezien). Sterker nog, hoewel ik de film destijds in de bioscoop heb gezien, en dat dus acht jaar geleden is, en die verhaallijn me niet heel helder voor de geest staat, kon ik vrijwel geen overeenkomsten tussen dit boek en de Amerikaanse film ontdekken. Absoluut een pluspunt, want zo bleef elke pagina een verrassing. Natuurlijk, het gegeven is hetzelfde, maar daar blijft het dan ook bij. Dat vind ik absoluut niet erg, want nu onderging ik een nieuwe ervaring en kreeg ik nergens een gevoel van herkenning.

Suzuki's stijl van schrijver vind ik vrij gewoontjes, maar niettemin boeiden de opening en het einde ontzettend. Daar ontdekte ik vlagen van beklemmende ervaringen.


De zoektocht naar het opheffen van de 'vloek' verliep ook zeker niet onaardig, maar met Asakawa heeft Suzuki wat mij betreft geen boeiende hoofdpersoon afgeleverd. Ik vond het maar een lafaard die het tijdens zijn speurtocht vooral van vriendendiensten moest hebben. Dat viel me een beetje tegen. Ook stond ik te kijken dat de zoektocht langs de personen die informatie verstrekken van een leien dakje liep. Volgens mij worden de hoofdpersonen niet een keer tegengewerkt. Iedereen die naar de vrij ongebruikelijke informatie wordt gevraagd verleend medewerking zonder vragen te stellen of tegen weigeren..


Uiteindelijk niet het ultieme spannende boek dat ik verwacht had, zeker geen straf om te lezen, maar waarom dit een van de beste paronomale thrillers zou moeten zijn blijft voor mij een vraag.

avatar van DMF
4,0
DMF
Het was een tijd geleden dat ik Ring in filmvorm voor het laatst zag. Eigenlijk herinnerde ik me alleen maar flarden van de Amerikaanse remake, waardoor ik er erg naar uitkeek om met het boek te starten. Het gegeven van de videoband stond nog op mijn netvlies, maar verder wist Koji Suzuki mij keer op keer te verbazen. Er kwamen maar kleine flarden uit de film naar boven en er blijkt echt een flink verschil te zijn tussen boek en remake. Gelukkig maar, want mede daardoor bleef dit boek erg interessant.

Suzuki schiet uit de startblokken (is dit een flauwe grap?) en blijft de hele tijd een flinke tempo aanhouden. Het leest allemaal als een trein, maar daardoor blijven de hoofdpersonages wel vrij oppervlakkig. Asakawa en Ryuji zijn één van de 'slachtoffers' van de videoband en zij proberen de vloek te doorbreken en daarmee hun dood te voorkomen. Veel meer dan heel veel heen en weer reizen doen ze in feite niet, waardoor ze nooit echt boeiend worden. Meeslepend is hun tocht zeker wel. De prijs voor mislukking is immers de hoogst mogelijke. Ik kon me daarom ook niet echt storen aan de vrij oppervlakkige karakters.
Er wordt veel meer aandacht geschonken aan de plot dan aan de karakters en dat is duidelijk te merken. De plot steekt gewoon goed in elkaar. Het is wel jammer om te constateren dat vrijwel alles meezit tijdens de zoektocht van de twee vrienden. Spannend is het zeker, maar dat had het allemaal nog net een beetje extra kunnen zijn als ze met wat meer tegenslagen kwamen te zitten. Ook dit minpuntje kon mijn leesplezier gelukkig niet verpesten, want het leest allemaal als een achtbaan. Suzuki's schrijfstijl is soms wel wat kneuterig, al ligt dat misschien ook aan de Engelse vertaling, maar een sterk verhaal neerzetten kan hij zeker en dat vind ik in dit genre toch belangrijker. Ik was daarom ook erg benieuwd naar het einde, maar dat zit ook gewoon uitstekend in elkaar. Het is aan de wrede kant, maar dat wordt niet geforceerd gebracht en er zit wel een aardige symboliek in. Een prima afsluiter van een goed verhaal.

Koji Suzuki's Ring is voor elke liefhebber van een spannend en suspensevol verhaal een aanrader. De plot is ijzersterk en erg meeslepend. De karakters zijn dat niet, maar in combinatie met het goede verhaal is dat geen doorn in het oog. Jammer is het wel dat de zoektocht van het tweetal soms net wat te vlekkeloos verloopt, maar dit zijn slechts kleine aanmerkingen op een verder erg spannend verhaal. De rest van de trilogie ga ik zeker lezen.

* * * *

avatar van Feutje
Een goed boek voor wie van pure, Aziatische horror houdt. Het leest vrij soepel en luchtig weg, al zijn er stukken die aanvoelen als een hotseknotsekneuzenweg, wat ik niet zo bijzonder prettig vond. Kan volkomen aan mij liggen, maar ik ben hier niet zodanig bang van geworden dat ik me in kon leven in de hoofdpersonen. Integendeel. Ben benieuwd naar de film, heb het nog niet gezien. Weet iemand hier of die overeen komt met het boek? Ik heb er wel een stukje van gezien in een van de Scary Movie's, maar dat was erg vaag en onduidelijk.

avatar van Gregorian
Heb het boek vandaag van de bieb geleend. Ik heb alleen The Ring gezien (Amerikaanse versie), maar daar herinner ik me niet veel meer van. Ik ben benieuwd of het was is.

avatar van PROPAYNE
2,5
Niet echt te vergelijken met de film, wat ik wel een tegenvaller vond, maar geen slecht woord over het origineel natuurlijk, ben blij dat ik het gelezen heb

Gast
geplaatst: vandaag om 15:04 uur

geplaatst: vandaag om 15:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.