menu

The Servile State - Hilaire Belloc (1912)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

188 pagina's
Eerste druk: T.N. Foulis, Londen (Verenigd Koninkrijk)

'The Servile State'' is een economisch pamflet dat een originele variant poneert op het klassieke Marxisme. Belloc stelt dat het kapitalisme inderdaad een per definitie onstabiel systeem uitmaakt dat onvermijdelijk op een bepaald moment uit elkaar zal spatten, maar dat, in tegenstelling tot wat Marx beweert, het socialisme (in de betekenis van collectivisme) niet de meest logische uitkomst van de daardoor veroorzaakte crisis zal zijn. Indien er niet ingegrepen wordt, zal het winstbejagbestel volgens Belloc eerder uitmonden in een soort slavenstaat, een upgrade van de economische verhoudingen zoals die al voor de Middeleeuwen bestonden. De doorsnee burger zal de meeste van zijn democratische vrijheden verliezen en bij wet verplicht worden om te werken, zij het dan niet geheel gratis, maar in ruil voor een minimaal niveau van welvaart. De vruchten van die arbeid zullen dan bijna volledig opgeslorpt worden door een heel kleine groep grootbezitters. Belloc klaagt de slaafse mentaliteit van de arbeiders aan. Zij houden meer van zekerheid dan van vrijheid en zijn bereid deze laatste op te offeren om hun veiligheid te vergroten. Belloc is een tegenstander van het liberalisme en van het socialisme. Hij ziet in deze strekkingen geen bevrijding van het proletariaat maar een vastzetting ervan in een inferieur statuut. De proletariër wil geen toename van zijn vrijheid door het verwerven van eigendom, hij wil vooral zekerheid. Eigendom en verantwoordelijkheid interesseren hem niet. Hilaire Belloc voorziet de opkomst van een nieuwe soort slavernij. Hij ziet in dat de levensvoorwaarden van het 'proletariaat' wel zullen verbeteren, maar dat er altijd een proletariaat zal bestaan. Hiermee bedoeld hij dat een grote groep mensen nog altijd afhankelijk zal blijven en niet in staat blijkt om zonder hulp te overleven.

zoeken in:
Yann Samsa
De huidige maatschappelijke orde is tot stand gekomen door een diefstal die in 1535 werd gepleegd. Dat is het centrale uitgangspunt van De Serviele Staat, het in 1912 gepubliceerde meesterwerk van Hilaire Belloc.

Het boek argumenteert hoe de institutie van slavernij in Europa werd ontbonden door de opkomst van de Katholieke Kerk en hoe daarop een mentaliteit werd gevestigd van vrijheid en verantwoordelijkheid, gedragen door lokale gemeenschappen die in betekenis en traditie samenleefden. In de 16e eeuw slaagde een valse aristocratie er echter in deze stabiele samenlevingsorde op haar kop te zetten, met als gevolg een ongeoorloofde concentratie van kapitaal in de handen van enkelen. Deze nieuwe werkelijkheid heeft het overgrote deel van de bevolking dusdanig afhankelijk gemaakt dat vrijheid en traditie hen vreemd is geworden.

Dit is de kern van Belloc zijn politiek-overstijgende analyse: het bestaan van een gewillige onderdanigheid, een serviele mentaliteit. Met andere woorden: het liefhebben van onze eigen onderdrukking, zoals Aldous Huxley decennia later zou meegeven in Brave New World, een boek die in de woorden van de auteur nooit zou hebben bestaan zonder Hilaire Belloc’s bijdrage.

Wie wil weten hoe de hedendaagse politieke problemen zijn ontstaan, zal in De Serviele Staat een meer dan waardevolle richtingwijzer vinden. Het boek zal in december voor het eerst in het Nederlands verschijnen. Benieuwd? Wie reeds een eerste, verkennende duik wil nemen in de inzichten van Hilaire Belloc, nodig ik uit om bijgevoegde lezing eens te bekijken. Hierin sta ik als vertaler even stil bij de context en de implicaties van dit alsmaar actuelere werk.

Ferre Clabau - Reflecties over Hilaire Belloc - YouTube

Gast
geplaatst: vandaag om 14:50 uur

geplaatst: vandaag om 14:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.