menu

Masser Brock - Bert Wagendorp (2017)

mijn stem
3,25 (4)
4 stemmen

Nederlands
Sociaal

400 pagina's
Eerste druk: Atlas/Contact, Amsterdam (Nederland)

Masser Brok is columnist van dagblad De Nieuwe Tijd. Zijn zus is de spindoctor van de premier van Nederland. Masser volgt het nieuws, tot het nieuws de achtervolging op hem inzet. Wat is de waarheid achter de dood van vier Nederlandse soldaten op vredesmissie? Hoe nam de geheime dienst De Nieuwe Tijd in de tang? Deze roman gaat over de vraag hoe nieuws nieuwe werkelijkheden schept, over de waarheid die wij dagelijks krijgen geserveerd en over de waarde daarvan. Masser Brok ruilt zijn oude zekerheden in voor twijfel en zijn cynisme voor stilte.

zoeken in:

2,5
Aca
Net als Ventoux leest ook Masser Brock lekker weg. Maar hoewel Wagendorp makkelijk schrijft ontbreekt het hem een beetje aan subtiliteit en, verrassend genoeg, humor. De hoofdpersonen (op alter ego Masser na) zijn plat, ze hebben één eigenschap die hen karakteriseert, en daarmee moet je het als lezer doen. Het maakt van veel personen pratende clichés, zoals de vuilpratende no-nonsense journaliste, de popi-jopi premier en de kwieke opa die war is van conventies. Omdat Wagendorp natuurlijk journalist is, komt de wereld die hij beschrijft misschien te dichtbij- het is geen sleutelroman, maar omdat sommige figuren wel erg dichtbij de werkelijkheid komen (de eerder genoemde premier) lijkt het alsof Wagendorp een beetje uitdaagt- zit er wellicht een kern van waarheid in? De verzuchting van Masser over de nieuwe tijd- journalisten die aan nieuws komen door te vissen uit gelekte data-bestanden) lijkt ook op de realiteit gebaseerd.

Misschien is het niet prettig als de schrijver hier vereenzelvigd wordt met de hoofdpersoon, dat is toch grotendeels door eigen toedoen. Wie weet schrijft hij nog eens een mooi boek, maar vooralsnog lees ik hem liever in de krant.

avatar van Casartelli
3,5
Het leest vlot weg en de gelijkenissen met bestaande personen vallen toch wel onder het kopje "de schoonheid van fictie". Aan het einde gaat de vaart er voor mij wel wat uit en dat houdt hem van de vier sterren af. De door liv2 genoemde recensie in de Volkskrant door de HP/De Tijd-scribent (wel zo netjes) had ik indertijd ook wel gelezen, maar inmiddels was ik het meeste daaruit weer kwijt. Er zitten nogal wat spoilers in.

4,0
Ik sla deze wat hoger aan dan Ventoux. Karakters zijn beter uitgewerkt en meer interessante verhaallijnen. Had het idee dat hoofdstuk 16 de sleutelscène zou zijn en was toen verwonderd dat ik nog wel een slordige honderdvijftig bladzijdes te gaan had. Tegen het einde lijkt Wagendorp net iets te veel de sentimentele kant op te gaan en de hoofdpersoon zijn eigen cynische boodschap te laten verkondigen; dat gebeurt eerder in het boek ook wel, maar dan met mate.
Op bladzijde 215 staat "Niemand had er belang bij dat de waarheid naar buiten zou komen, en dus bestond die waarheid niet". Deze zin kenmerkt het boek én de tijd waarin we leven en het begrip "waarheid" maakbaar blijkt te zijn.

avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
Timmus schreef:
Op bladzijde 215 staat "Niemand had er belang bij dat de waarheid naar buiten zou komen, en dus bestond die waarheid niet". Deze zin kenmerkt het boek én de tijd waarin we leven (...) .
Interessant! Wat bedoel je precies met dat die zin de huidige tijd kenmerkt?

4,0
Ted Kerkjes Zowel in binnen- als buitenland is het de laatste jaren gangbaar om gecheckte feiten die je niet welgevallen, af te doen als nepnieuws en dus een nieuwe waarheid te creëren.
In de (katholieke) kerkwereld zien we het ook: de waarheid zal de betrokkenen schade brengen, dus proberen we uit alle macht de waarheid niet boven tafel te laten komen.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:33 uur

geplaatst: vandaag om 04:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.