menu

Billie & Seb - Ivo Victoria (2017)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Nederlands
Psychologisch

224 pagina's
Eerste druk: Lebowski, Amsterdam (Nederland)

De zeventienjarige Seb treurt om zijn zielsverwant Billie, die in coma in het ziekenhuis ligt. Het is hem verboden haar te bezoeken want 'jongens als Seb hebben rust en evenwicht nodig'. Hij stopt met school, sluit zich op in zijn kamer, en in zichzelf. Dan, met kerstavond, krijgt hij van zijn radeloze ouders een levensecht airsoftgeweer cadeau. In de weken en maanden die volgen verliest hij zich in de gevechten die hij met zijn vrienden levert op het terrein van een afgelegen boerderij, tevens het decor van een vergeten oorlogsgeschiedenis. Ondertussen bespreken de ouders de situatie met een oom, in lange, machteloze gesprekken die Sebs belevenissen doorkruisen. Tijdens de genadeloos warme zomer wordt hun spel steeds grimmiger, en realistischer. Regels vervagen, en in het hoofd van Seb zijn droom en werkelijkheid nog nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Wanneer een van Sebs vrienden het dienstwapen van zijn vader meebrengt naar de boerderij, verandert de inzet van het spel definitief.

zoeken in:


avatar van Donkerwoud
2,5
geplaatst:
Het kondigt weinig goeds aan als de zeventienjarige Seb een geweer krijgt van zijn ouders. Een airsoft met losse flodders welteverstaan, maar in 'Billie & Seb' (2017) vormt de flinterdunne scheidslijn tussen onschuldig spel en bittere ernst een omineuze vooraankondiging. De vader en de moeder (op deze afstandelijke manier worden ze ook aangeduid) weten niet goed wat ze met hun zoon moeten aanvangen. Bij dat noodlottige trampolineongeluk raakte zijn maatje Billie in een coma en sindsdien zijn z'n nukken onvoorspelbaarder dan ooit. Seb week altijd al af van leeftijdsgenootjes, maar zijn anders-zijn wordt versterkt door een onuitgesproken schuldbesef en de oordelende blikken van andere dorpsgenoten. Maar er gloort voor de ouders een flintertje hoop wanneer het airsoftwapen Seb toegang geeft tot de oorlogssimulaties van een groep jongens. Ze kiezen de vervallen boerderij van Urbain als hun strijdtoneel, waar het verhaal gaat dat er in de Tweede Wereldoorlog een groep Engelse parachutisten werd gefusilleerd door de Duitsers. Op deze beladen plek spelen de jongens hun computerspelletjes en geweldsfilms na, terwijl het voor Seb steeds lastiger wordt als z'n rigide interpretatie van de spelregels niet wordt gedeeld.

'Billie & Seb' (2017) is een rare roman omdat het zowel de nabijheid heeft van een psychologische roman als de afstand van naargeestige cultuurkritiek. In de sterkere passages blijkt de neurodiverse Seb, die door anderen wordt gezien als een stoïcijnse binnenvetter, te beschikken over een welhaast poëtisch observatievermogen. Zoals hij in het moment blijft hangen zonder de grote lijnen te zien of een diepere betekenis te geven aan zijn gefragmenteerde waarnemingen. Zo anders dan bijvoorbeeld de oom (ook dit personage wordt op deze afstandelijke manier aangeduid) die sporadisch langskomt uit de grote stad om zijn meningen en filosofieën te verkondigen. Overal grote lijnen in aanbrengen vanuit een nostalgische hang naar dat wat is geweest. Volgens mij gaat 'Billie & Seb' (2017) over de onverschilligheid van een naoorlogse generatie om nog enige autoriteit te willen uitstralen naar jongeren die gedesensibiliseerd zijn naar werelds leed. Toch kleeft er iets onprettigs aan de manier waarop de roman omgaat met psychische problematiek als iets wat een sluimerend onbehagen oproept, ook in een belangrijk subplot waarin dementie een belangrijke rol speelt. Het verband tussen psychische stoornissen en geweldsdreiging ligt er dikker op dan nodig.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:16 uur

geplaatst: vandaag om 11:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.