menu

The Nix - Nathan Hill (2016)

Alternatieve titel: De Nix

mijn stem
3,84 (19)
19 stemmen

Engels
Psychologisch

656 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York (Verenigd Koninkrijk)

Samuel Andresen-Anderson is een schrijver met een writer’s block, een verveelde leraar op een plaatselijke universiteit. Zijn moeder heeft hij niet meer gezien sinds ze hem als kind in de steek liet. Maar dan ziet hij haar, twintig jaar later, op het nieuws, terwijl ze stenen gooit naar een conservatieve politicus. Volgens de media is ze een linkse radicaal met een schimmig verleden, maar voor zover Samuel weet heeft ze altijd in een kleine stad in Iowa gewoond. Welk beeld van zijn moeder is waar? Vastberaden om het raadsel op te lossen – en daarmee eindelijk een manuscript voor zijn uitgever te hebben – besluit hij een openhartige en meedogenloze biografie van zijn moeder te schrijven. Hij moet haar alleen zien te vinden. En met haar kunnen praten zonder in tranen uit te barsten.

zoeken in:
avatar van liv2
liv2 (crew)
Internationaal zeer goed ontvangen boek. Vergelijkingen met Charles Dickens en John Irving werden gemaakt.

‘The Nix’ Is the Love Child of Thomas Pynchon and David Foster Wallace - The New York Times - nytimes.com

avatar van Donkerwoud
Sterker nog: John Irving maakte de vergelijking met Dickens.


avatar van liv2
liv2 (crew)


avatar van Wickerman
4,0
Dikke pil, maar leest fijn weg. Knap debuut. Door de verschillende verhaallijnen die door elkaar heen lopen verveelt het boek niet. Een paar fijne plottwisten op het eind. Alleen het verhaallijn over het werk en latere ontslag van Samuel had meer uitgewerkt kunnen worden, nu dient het eigenlijk alleen als reden waarom hij niet kan uitreizen.

avatar van Vinejo
3,5
Gelezen en redelijk goed bevonden.
Leest inderdaad heel vlot, maar de urgentie om telkens verder te lezen ontbreekt een beetje. Het boek blijft al eens een weekje liggen, echt spannend of beklijvend wordt het nergens. Iets teveel verhaallijntjes ook, sommige te weinig, andere teveel (op het randje van langdradig) uitgewerkt (bvb studentenperiode moeder).
Maar wees gerust, het boek is wel degelijk vlotter geschreven dan deze korte impressie.

avatar van Theunis
4,0
Zo! Dit is me een debuut zeg. Misschien wel een van die Great American Novels, misschien wel zo’n boek dat de Amerikaanse ziel blootlegt, een boek dat precies weet te duiden wat de “gewone” Amerikaan bezighoudt. Het is in ieder geval een boek dat doorspekt is met vele thema’s van de afgelopen decennia: van gameverslaving tot de oorlog in Vietnam, van de sensatiebeluste media tot de commercialisering in boekenwereld. Tien jaar heeft Hill er aan gewerkt. Het is resultaat is verbluffend. Het leest vlot. Ik had het binnen een paar dagen uit. Dit komt onder meer door de manier waarop het boek is ingedeeld. Moeiteloos spring je van 1968 naar 2011. Dan weer kruip je in de huid van de een, dan weer van de ander en de stijl verandert mee. Door er nog wat cliffhangers tussendoor te gooien wil je maar door blijven lezen.

In het laatste gedeelte van het boek schrijft Hill dat zijn protagonist (schrijver met een writer’s block) probeerde om de iedereen om zich heen “probeerde te begrijpen, (dat hij) probeerde de dingen te zien waarvoor hij de eerste keer te veel in zichzelf gekeerd was geweest”. Een van de uitdagingen voor Hill moet geweest zijn om zijn lezers alle hoofdrolspelers in het boek te begrijpen, om het oordelen, het oordelen dat zo gemakkelijk, het oordelen dat we vaak achteloos en onbewust doen waardoor we mensen vaak veel te snel en onterecht in een hoek zetten, een hoek waaruit ze zichzelf nauwelijks nog uit kunnen worden, uit te stellen totdat we het hele verhaal kennen. Daarin is Hill glorieus geslaagd.

avatar van Lalage
2,0
Theunis Heb jij het in het Engels gelezen? Ik ben in de vertaling bezig en die is niet geweldig.

avatar van Lalage
2,0
De stukken over de jeugd van Samuel vond ik wel boeiend om te lezen. Verder vind ik het overdreven verhalen, met te veel onnodige zijlijnen en details. De vertaling naar het Nederlands is matig.

De Nix – Nathan Hill | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van Wickerman
4,0
Jouw conclusie over de Amerikaanse literatuur deel ik, Lalage. Maar ik vond dit boek een stuk beter dan A Little Life. Voortaan gewoon in het Engels lezen!

avatar van Jasper
4,0
Ik heb enorm genoten van dit lijvige boek. Het verhaal over de sukkelende Samuel moet je volgens mij vooral opvatten als een maatschappijkritiek op de na-oorlogse VS. In alle delen van het boek lees je over verlammende impact van maatschappelijke instituties als de overheid, onderwijs en media op het individu. Tekenend is wat mij betreft het terugkerende thema van de demonstraties: Chicago 1968, anti-Bush/Irak, Occupy. Geen van die protesten heeft een noemenswaardig effect gehad op het beleid van de Amerikaanse overheid. Ik ben benieuwd (heb dat nergens kunnen vinden) in hoeverre je 'de nix' - plaaggeest uit de Noorse mythologie - nog enigszins kunt vergelijken met Nixon - de plaaggeest van de protestbeweging uit de jaren '60-'70.

Ik ben het eens met opmerkingen hierboven dat niet elk deel even vermakelijk is. De 2011-hoofdstukken zijn in mijn ogen vele malen sterker dan de flashbacks. Daar zit meer vaart en humor in. De vraag rijst dan of een roman van 650+ pagina's wel nodig was geweest. Niettemin leest het boek als een trein. Maar The Nix lijkt mee te willen in de trend van Dikke Boeken Zijn Belangrijke Boeken. Overigens heb ik niets aan te merken op de Nederlandse vertaling.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:29 uur

geplaatst: vandaag om 01:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.