menu

Behind Closed Doors - B.A. Paris (2016)

Alternatieve titel: Achter Gesloten Deuren

mijn stem
3,48 (27)
27 stemmen

Engels
Thriller

352 pagina's
Eerste druk: MIRA, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Iedereen kent wel een echtpaar als Jack en Grace: hij is knap en rijk, zij is charmant en elegant. Mensen om jaloers op te zijn, als je ze niet aardig zou vinden. Je zou Grace beter willen leren kennen. Maar dat is moeilijk, want Grace en Jack zijn altijd samen. Sommigen zouden dit ware liefde noemen. Anderen zouden zich misschien afvragen waarom Grace nooit de telefoon opneemt. En waarom ze nooit op visite komt, ook al werkt ze niet. En waarom een slaapkamer van hun huis tralies voor het raam heeft.

zoeken in:
4,0
Jack is een succesvol advocaat die getrouwd is met Grace. Ze heeft na haar huwelijk haar baan opgezegd en ze vormen een echtpaar om jaloers op te worden, Hij is knap en rijk, zij is charmant en elegant. Ze zijn beide zo perfect dat het onmogelijk lijkt dat twee mensen elkaar zo goed in balans weten te houden.
Millie het zusje van Grace heeft het syndroom van Down en zij was het allerbelangrijkste in het leven van Grace, wat verandert als Jack in haar leven komt.
Wat speelt er in hun voor de buitenwereld perfecte huwelijk af? Grace neemt nooit de telefoon op en gaat nooit uit met vrienden. De vragen die opkomen zijn: waarom zitten er tralies voor de vensters van hun slaapkamer en waarom is hun huis zo hermetisch afgesloten.
Meteen als je begint te lezen stap je in hun volmaakte wereld waar je al vrij snel vraagtekens bij kunt plaatsten en ik vroeg mezelf dan ook af wanneer het fout zou gaan en ik met heel andere karakters te maken zou krijgen. Langzaamaan werd ik op mijn wenken bediend in een boek dat zoetsappig en chicklit-achtig begint, maar uitmondt in een psychologische thriller waarin het verhaal vanuit Grace wordt verteld.
De nachtmerrie waar Grace in is beland wordt steeds beklemmender en ik kon niet meer stoppen met lezen. Ik wilde heel graag weten hoe het verhaal zich verder ontwikkelde met de voortdurende psychopathische fratsen van Jack.
Helaas dring je echter als lezer niet helemaal door in het brein van Jack, waardoor hij wat oppervlakkig blijft. Wel is goed verbeeld welk psychologisch effect zijn gedragingen op Grace hebben.
Achter gesloten deuren is een debuut waar goed over is nagedacht en duidelijk naar een plot toe wordt gewerkt met gebruikmaking van boeiende karakters. Jack had als personage iets meer uitgewerkt mogen worden, waardoor hij meer body zou hebben gekregen. Ik kijk uit naar een volgend boek waarin dat m.b.t. de karakters hopelijk het geval zal zijn.


avatar van Tiany
4,0
Zeer boeiend boek, moeilijk stoppen eens je begint te lezen.

avatar van Shaky
2,5
Opvallend hoge score voor het boek hier op deze site. Het verhaal is al tig keer eerder verteld door andere schrijvers en Paris weet er helaas geen twist aan te geven. Vanaf pagina 1 wordt duidelijk hoe het gaat eindigen en helaas... dat gebeurt dan ook. Er zitten de nodige plotholes en volslagen onlogische keuzes in het verhaal die eerder irritatie opwekken dan je meetrekken in het verhaal. Ik ben het eens met de mensen hierboven dat het ontzettend gemakkelijk leest, maar of dat nu daadwerkelijk zo'n pluspunt is.... om nog maar te zwijgen over het zwakke einde: niemand heeft gedurende het boek in de gaten dat Jack (met de afschuwelijke naam Jack Angel) een sadistische freak is. Toch "verspreekt" hij zich een keer in het bijzijn van vrienden door op de vraag 'welke kleur krijgt de kamer van Millie', met 'rood' te antwoorden. Fast forward naar het einde van het boek: Esther, een soort van vriendin van Grace, helpt haar met moord wegkomen omdat zij zelf de link heeft gelegd tussen het noemen van de verkeerde kleur kamer en het feit dat Jack een sadist was die zijn vrouw gevangen hield... uhm... wat? Het algehele thema is interessant, de setting is aardig, de uitwerking zwakjes. Een dikke 5, bijna een 5,5.

avatar van glimmerman270
3,5
Erg voorspelbaar, maar op de laatste bladzijde nog een leuk feitje.
Fijn boek om te lezen als je toe bent aan een wat luchtiger verhaaltje.

2,0
Na 1 pagina weet je al hoe het boek gaat eindigen.

Soms nog wel verrassend maar leest vooral lekker weg. Verder niks bijzonders wat mij betreft

4,5
Wow wow wow wat een geweldig goed boek! Wat een spanning! Zag het niet aankomen...heerlijk. boek heeft me helemaal meegenomen. In 2 avonden uitgelezen. Zeker een aanrader!

avatar van Vonneke_Legrand
4,5
Dit boek kruipt onder je huid!!
Het is tot de laatste letter spannend, zoveel plotwendingen en details die je niet aan ziet komen.

avatar van Insignificance
1,0
Als er iemand in m'n omgeving deze week nog het woord 'perfect' gebruikt, dan ontplof ik. Nee, dit was niet voor mij. De gehanteerde stijl stond me meteen al tegen. Een toontje dat me veel te vaak deed denken aan een lagere school juf die de koters een verhaaltje vertelt. Tweede diepe deuk is de hoofdpersoon. Alsof Agatha Christie nog een afgewezen typetje op de plank had liggen en B.A. Paris die maar heeft gepakt. Wat een hopeloos naïef en hysterisch wicht.

Het eerste hoofdstukje over het verleden lijkt daardoor wel iets uit een bouquetreeks. Toegegeven, ik heb daar nooit iets van gelezen, maar dit is zo ongeveer wat ik daarmee associeer. En als manlief even uit zijn rol valt, is ze direct in alle staten, terwijl dat (nog) echt nérgens voor nodig is. Ik kreeg zelfs een hekel aan Millie; een kind met het Down syndroom. Je moet het echt bont maken als schrijfster wil je dat voor elkaar krijgen. Maar goed, ik ben wel te porren voor wat huiselijke terreur, dus toch maar doorgezet. En het wordt ook allemaal wel wat interessanter (of minder irritant, daar ben ik nog niet over uit) als haar droomman de sadistische psychopaat gaat uithangen.

Probleem is, en blijft, dat het allemaal zo onwaarschijnlijk als de pest is. Paris lijkt dat ook in de gaten te hebben, want ze gebruikt meermaals personages om uit te leggen waarom iets wel of niet kan. En dat gebeurt zo opzichtig dat het vooral averechts werkt. Sowieso blijft ze maar van alles oplepelen en toelichten, zelfs de meest voor de hand liggende zaken ontkomen er niet aan. Blijkbaar heeft ze geen hoge pet op van haar lezers. Deze lezer heeft het niet van haar.

avatar van Abubakari
Insignificance schreef:
Als er iemand in m'n omgeving deze week nog het woord 'perfect' gebruikt, dan ontplof ik.

Perfect omschreven.

{zoekt dekking}

avatar van Insignificance
1,0
The fuse is lit, Abu! Echt, je wilt niet weten hoe vaak dat woord voorbij komt..

Iedereen kent wel een echtpaar als Jack en Grace

Ook zoiets. Ik ken dit soort lui niet, hoor. Hoe komen ze erbij?!

avatar van Abubakari
Insignificance schreef:
The fuse is lit, Abu! Echt, je wilt niet weten hoe vaak dat woord voorbij komt..

(quote)

Ook zoiets. Ik ken dit soort lui niet, hoor. Hoe komen ze erbij?!

Als zijnde de minste niet (altijd) hier een boek waar je wel blij van wordt.
The Devil All the Time - Donald Ray Pollock (2011) - BoekMeter.nl

avatar van Insignificance
1,0
Abubakari schreef:
Als zijnde de minste niet (altijd) hier een boek waar je wel blij van wordt.
The Devil All the Time - Donald Ray Pollock (2011) - BoekMeter.nl

Jaha, die staat al een tijdje hoog op m'n verlanglijstje! Zou maar zo kunnen dat dat komt omdat ik jouw stemmenlijstje al eens heb doorgespit. Tot nu toe nergens toevallig tegen gekomen. Binnenkort maar eens kijken of ik 'm ergens op de kop kan tikken.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:14 uur

geplaatst: vandaag om 15:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.