menu

De Mensheid Zij Geprezen: Lof der Zotheid 2001 - Arnon Grunberg (2001)

Alternatieve titel: De Mensheid Zij Geprezen: Een Nieuwe Lof der Zotheid

mijn stem
2,87 (31)
31 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Psychologisch

127 pagina's
Eerste druk: Athenaeum / Polak & Van Gennep, Amsterdam (Nederland)

'Geen beest is zo belasterd als de mens.' Met deze woorden begint De Mensheid zij geprezen, een verdedigingsrede en tegelijkertijd een loflied op een schepsel dat maar al te vaak door het slijk is gehaald. Zoals Erasmus de Zotheid opvoert om een loflied te zingen op haarzelf en haar hogepriesters, zo laat Grunberg een mens aan het woord die een loflied zingt op zijn soortgenoten en ze in bescherming neemt tegen de azijnpissers die met hun zogenaamd onsterfelijke werken in de getuigenbank zitten en aanklagen. Met overtuigende argumenten weerlegt deze advocaat de verklaringen van de getuigen, en bewijst hij dat zijn cliënt feitelijk een marionet is. In zijn bevlogen redevoering toont hij aan dat wellust, begeerte, haat, manipulatie en wreedheid ten onrechte een slechte naam hebben, en dat ze juist voor veel goeds en moois hebben gezorgd.

zoeken in:
3,0
De eerste Grunberg die tegenvalt. Het is allemaal wat te vaag, te abstract en te conceptueel. Geef mij maar zijn boeken met bizarre personages in deze wereld en dialoog.

4,0
mdj
Erg origineel werk en grappig. Wie komt er nu op de mens in een positief daglicht te stellen niet door de zogeheten goede kanten te belichten, maar juist door de slechte kanten in een ander daglicht te plaatsen, ze als normaal te bestempelen, als iets dat je de mensen niet kwalijk kunt nemen? Bijv. dat pijn doen gelegitimeerd kan worden omdat het genot oplevert. Dit aan de hand van het voorbeeld dat mensen vlees eten, omwille van hun smaak/genot wordt dieren pijn gedaan, voor mensen wordt die pijn gelegitimeerd omdat vlees lekker is en waarom zou zo'n redenatie (aldus de pleitbezorger voor de mensheid in dit boek) niet ook voor andere zaken opgaan waarin mensen anderen pijn laten lijden?

Moraal berust op willekeur, op aan welke kant van de lijn je staat. Hoop en liefde zijn niet zo mooi als het lijkt, maar kunnen verradelijke drijfveren zijn die juist ellende en frustratie veroorzaken. En dit alles dan vrij luchtig beschreven met veel literaire verwijzingen (boeken/schrijvers die getuigen tegen de mens waar de pleitbezorger dan tegenin gaat). Bijzonder.

0,5
Dat je met open deuren intrappen op een oervervelend toontje een prijs kan winnen, is op zijn minst merkwaardig te noemen. Gelukkig had ik eerst "Tirza" gelezen, of het was de laatste Grünberg geweest!

avatar van thomzi50
3,5
Open deuren?

avatar van mjk87
3,0
Veel goeds brengt dit werk, doch helaas niet de som der delen. Het concept is niet onaardig. De naamloze pleiter (wellicht Grunberg zelf) die de hele literatuurgeschiedenis ziet als een aanklacht tegen de mens, en hij nu zelf, als advocaat, daar tegen in gaat. Met een goed taalgevoel (vlot lopende zinnen, mooie metaforen en sterke beeldspraak) komt de pleiter met zijn betoog. Belangrijke schrijvers worden genoemd en gequote, maar daarnaast ook veel voorbeelden vanuit de cinema. Helaas is na 30 bladzijden het punt wel helder. Al komen er steeds nieuwe punten bij, voor zo een pleidooi zijn 130 pagina's er veels te veel. Niet voor niets zijn de beste advocaten diegene die binnen een minuut iemands onschuld kunnen aantonen. Daarnaast ben ik ook niet helemaal overtuigd. Weer de goede delen (veel rake zaken worden genoemd, en vaak heeft de pleiter een punt), maar op het eind vroeg ik me wel af wat nu de samenhang was, waarom de mens geprezen dient te worden.
Dus een tip voor Grunberg (en politici): hou het kort. En laat Grunberg dan iets als de volgende troonrede schrijven. Dat zou maar zo de beste aller tijden kunnen worden.

1,5
Voelt aan als voornamelijk hoogdraverij. Na een pagina of 20-30 moest ik me echt aanzetten door te lezen. Vond het helaas een beetje tegenvallen - zeker gezien de lof die het ontvangen heeft. Gelukkig dat Grunberg per werk een wisselende stijl schijnt te hebben..

3,0
Haveaniceday schreef:
Gelukkig dat Grunberg per werk een wisselende stijl schijnt te hebben..


Daar wordt op boekmeter heel anders over gedacht.

avatar van Asaharo
3,5
Je moet het vooral niet al te serieus nemen denk ik, het is meer een bevlogen stijloefening van een eigenzinnige geest. Af en toe kun je het wel afdoen als pretentieus maar zijn spitsvondigheid tovert meer dan eens een glimlach op mijn gezicht en zorgt toch in het algemeen voor een aangename leeservaring.

3,0
Weinig originele inzichten en niets dat de mond zal openen van verbazing. De credits voor deze te geven zijn de onconfronterende spiegels voorgehouden en het luchtige karakter waarmee soms toch enig geladen issues je met een knipoog weten toe te wuiven.
Eén ding moet hem wel nagegeven worden overigens: het is goudeerlijke shit. 3*

2,0
Ook voor mij een tegenvallende Grünberg. Ik had meer van hem verwacht. Een beetje kinderachtig, ongestructureerd en gratuit. Zo'n thema verdient (vandaag) meer subtiliteit en compositie.

avatar van Raspoetin
2,5
De plotomschrijving over een moderne versie van 'Lof der Zotheid' van Erasmus klonk wel aansprekend en interessant. Echter blijkt het boek zelf niet veel meer te behelzen dan een stuk slap gelul in de ruimte. Ik was al gewaarschuwd door de reacties op BM en ik begrijp dat andere boeken van de heer Grunberg beter te pruimen zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:57 uur

geplaatst: vandaag om 14:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.