In februari 2018 plaatste ik mijn stem bij
De geniale vriendin en sindsdien heb ik elk jaar een deel van 'de Napolitaanse romans' gelezen. Nu dus het laatste, dat ik eveneens met 4 sterren beloon. Eigenlijk is dit 1500 pagina's lang lezen op 4*-niveau en als je dat gegeven optelt bij de in mijn ogen unieke stem die uit deze boeken opklinkt, dan weet je al dat de serie als geheel bij mij in nog hoger aanzien staat dan de beoordeling van de losse boeken doet vermoeden. Elders noemde ik Ferrantes vierluik het meest bepalende literaire werk van het afgelopen decennium en daar blijf ik bij.
Het verhaal van het verloren kind bestaat uit drie delen. Het eerste is 'Volwassenheid', waarin Lenu en Lila elkaar weer, voor mij onverwacht, heel na komen te staan. Dit is het langste en ook beste gedeelte van dit boek. Dan volgt 'Ouderdom' en nog een 'Epiloog', die zorgen voor een treurig, melancholisch slot.
De welhaast obsessieve zoektocht van ik-persoon Elena naar zichzelf en haar positie ten opzichte van Lila (en in mindere mate van anderen, haar moeder, Nino, jeugdvrienden en 'de wijk') blijft te allen tijde boeiend. Ferrante verkent de diverse aspecten meticuleus en speelt daarnaast nog met een subjectieve vertelinstantie. Lenu lijkt meermaals te concluderen dat anderen haar gebruiken, maar als lezer zie je dat ze zelf evengoed anderen gebruikt (en overigens realiseert ze zichzelf dit ook best, soms weer leidend tot een onzeker zelfbeeld). Zie tevens het mooie bericht van
liv2.
Over de gehele linie zijn de schommelingen in de verhoudingen misschien iets te extreem, hoewel dit binnen de Italiaanse cultuur waarschijnlijk beter past dan in een Nederlandse omgeving. Door het lezen van de boeken uit te spreiden over vier jaar heeft dit bij mij ook nooit een onoverkomelijk probleem opgeleverd trouwens.
Naast de inhoud, die het beste valt samen te vatten als een verkenning van de vrouwelijke ervaring, is het ook de stijl die 'de Napolitaanse romans' een onderscheidende positie geeft in het literaire landschap. Elena Ferrante schrijft met een losse toets (een term uit de schilderkunst) en dat past perfect bij het beschrevene en zorgt voor een proza dat levend voor je staat. De warboel van het leven wordt op deze manier verbeeld. Frantumaglia dus, in het Napolitaanse dialect. Het leest heerlijk en je vliegt werkelijk door de pagina's. Een boek van Ferrante is het type literatuur dat je 's avonds na een werkdag met veel plezier op kan pakken.
Ja, ik vind dit geweldig goed. Lina en Lenu zullen me zeker bijblijven: hun worstelingen hebben me meer inzicht gegeven, een persoonlijke blikverschuiving die ik ook na het omslaan van de laatste pagina's meeneem.