menu

A Slip of the Keyboard: Collected Non-Fiction - Terry Pratchett (2014)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Engels
Waargebeurd / Humoristisch

315 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

In dit boek van de schrijver van de humoristische fantasy-serie over "Discworld", staan zowel serieuze zaken, als surrealistische zaken gecombineerd. Van overpeinzingen over champignons, tot wat het betekent een schrijver te zijn. Van herinneringen van Granny Pratchett, tot speculaties over het liefdesleven van Gandalf. En verdedigingen van zaken, die de schrijver na aan het hart liggen. De schrijver treedt hierbij, vanachter de scènes van zijn eigen Discworld, naar voren om deze keer voor zichzelf te spreken.

zoeken in:
avatar van Sol1
4,0
Sol1 (moderator)
Let op:


In 2015 is bij Corgi Books het kleine boekje "Shaking Hands with Death" verschenen. Dat boekje bevat de tekst van een, in 2010 door de BBC uitgezonden, gelijknamige redevoering van Pratchett.
Die tekst komt, behoudens een voorwoord, oorspronkelijk uit de bundel A Slip of the Keyboard. In de bundel beloopt deze tekst circa 23 pagina's van de 315 totaal.
Door het beperkte prijsverschil, is het voor geïnteresseerden misschien interessanter voor de complete bundel te kiezen.


De redevoering op zich betreft niet alleen Pratchett's eigen strijd tegen Alzheimer, maar meer in het bijzonder het recht van iedereen op een goed leven en een waardig sterven.


A Slip of the Keyboard is onderverdeeld in drie grote rubrieken: A Scribbling Intruder, A Twit and a Dreamer en Days of Rage. In totaal hangen onder die drie hoofdthema's circa 40 losstaande hoofdstukken.
Vooral gekenmerkt door de karakteristieke Pratchett-humor.


Zonder die humor volledig los te laten, komt in de rubriek Days of Rage ook een meer ernstige kant van Pratchett naar voren. Dat gaat bijvoorbeeld om de toestand van de Britse scholen of die van de Britse gezondheidszorg, belastingontduiking, dierenwelzijn (zoals die van Orang-Oetans, met The LIbrarian uit de Discworld als goede ambassadeur), of nog enkele hoofdstukken over het levenseinde. Bij dat laatste hoort onder andere de eerder genoemde BBC-redevoering.


De typische Pratchett-fantasy wordt daarnaast in de beide andere rubrieken van de bundel los gelaten op een reeks onderwerpen, die niet of niet direct met de Discworld samenhangen.


Een veelzijdige bundel is het positieve resultaat.
Zoals hij het zelf ook wel noemde: "Reflections on life, death and hats".

Gast
geplaatst: vandaag om 10:46 uur

geplaatst: vandaag om 10:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.