menu

Dikke Freddy aan Zee - Erik Vlaminck (2016)

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Sociaal / Humoristisch

83 pagina's
Eerste druk: Vrijdag, Antwerpen (België)

Dikke Freddy is bijna vijfentwintig jaar het hoofdpersonage in de columns van Erik Vlaminck, heeft Antwerpen verlaten en is in Oostende beland waar hij chroniqueur de mer werd van Theater aan Zee. Dat hebben ze daar geweten. Zijn ongenoegen ventileert hij in brieven naar de verantwoordelijken in de politiek.

zoeken in:
avatar van liv2
4,0
liv2 (crew)
Dikke Freddy is het hoofdpersonage in de columns van Erik Vlaminck. Hij is een werkloze en uitgeprocedeerde OCMW-er in Antwerpen en wil hierdoor verkassen naar Knokke om het daar te proberen. Hij strandt echter als dakloze in Oostende. Freddy ventileert zijn ongenoegen. Vooral de ongelijkheid en oneerlijkheid in het beleid klaagt hij aan in brieven aan de desbetreffende ministers en ambtenaren. En weet je wat, Freddy heeft in elke brief gelijk. Weer de typische Erik Vlaminck stijl, en elke keer de nagel op de kop. Heel erg leuk om te lezen!

avatar van Donkerwoud
En nog heb ik die Vlaminck niet gelezen, de schande!

avatar van Bruno_6
Staat nog hoger op mijn to-readlijstje dan De Zwarte Brug.

avatar van Abubakari
Donkerwoud schreef:
En nog heb ik die Vlaminck niet gelezen, de schande!


Gehypete rotzooi als Pussy album wel lezen, maar Erik Vlaminck niet.

(hoofdschuddend)

avatar van Donkerwoud
Abubakari schreef:
(quote)


Gehypete rotzooi als Pussy album wel lezen, maar Erik Vlaminck niet.

(hoofdschuddend)


Voor mij hoort die gehypete rotzooi er ook een beetje bij. Naast leesplezier is 'ergens een mening' over hebben deel van de lol. Overigens ligt 'De Zwarte Brug' reeds klaar, dat dan weer wel. Kan ik kijken of de door jou aangezwengelde hype hout snijdt. (6)

avatar van Abubakari
Ik hype niet, ik geef slechts goede tips.

Leg Suikerspin trouwens ook maar gelijk klaar.

avatar van Donkerwoud
Zal ik doen. Doe ik meteen die 'Frituur Miranda' erbij.

avatar van Theunis
3,5
geplaatst:
Ik keer graag terug naar schrijvers die me eerder goed zijn bevallen. Erik Vlaminck is daar één van. Zijn karakter staan steevast aan de zelfkant van de maatschappij. Het leven overkomt hen altijd. Ook dit karakter is weer een typisch figuur uit het brein van Vlaminck: Dikke Freddy. Vlaminck heeft een prachtige vorm gevonden van waaruit hij twee kanten van de samenleving tegenover elkaar zet: autoriteit versus gepeupel, macht versus onmacht. Hij laat Dikke Freddy brieven schrijven aan bestuurders, burgemeesters en ministers. Vlaminck schrijft deze columns al vijfentwintig jaar. In deze bundel is Freddy verhuist naar Oostende. Een tipje van de sluier: Dikke Freddy schrijft meteen naar de burgemeester. Na de aanhef is dit de eerste regel:

“Omdat men mijn lichaam meer vocht inneemt dat het afgeeft, noemt men mij Dikke Freddy.”
Freddy beklaagt zich over dure, modieuze urinoirs die in de stad zijn geplaatst. Er zijn “pissijnen” geplaatst die ’s nachts uit de grond komen “om de winkelende madammen niet te verstoren”.

Alles komt samen in één van de laatste zinnen van de brief:

“Meneer de burgemeester, u hebt er geen gedacht van hoe vreugdevol klaterend mijn water stroomt in een pisbak van honderdduizend euro terwijl ik in uw Koningin der Badsteden vanwege administratieve perikelen zelfs niet aan een leefloon geraak.”

De overige brieven verschillen voornamelijk qua inhoud, niet van vorm. Het knappe van de betere brieven is dat ze haarfijn onbenullige en oliedomme bestuurlijke oplossingen blootleggen, oplossingen die de gewone man eerder kwaad dan goed lijken te doen.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:59 uur

geplaatst: vandaag om 21:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.