menu

Het Geluid van Vallende Sneeuw: Herinnering aan Japan - Jannie Regnerus (2006)

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Reis

160 pagina's
Eerste druk: Wereldbibliotheek, Amsterdam (Nederland)

In 2001 woonde Jannie Regnerus een jaar in Japan. Ze raakte gefascineerd door dit land en zijn bewoners, die de modernste technologie als vanzelfsprekend omarmen, maar wier dagelijkse bestaan tegelijkertijd doordrenkt is van goden, geesten en magische rituelen. Haar Japanse vriendin Etsuko, een oud-studiegenote, laat haar kennismaken met deze kant van het Japanse leven, die is gebaseerd op het geloof dat alles een ziel heeft, van bomen en rivieren tot brillen en fotocamera's. Samen bezoeken ze een ceremonie waar afgedankte fototoestellen ritueel worden verbrand opdat de zielen erin vredig vrijkomen. Tijdens het jaarlijkse maanfeest wordt hun een glas maanwater geserveerd, een drankje om het geweten te zuiveren. In zentuinen leert Etsuko haar luisteren naar het geluid van vallende sneeuw, ze gaat naar een zomers vuurvliegjesfestival en maakt de nationale opwinding mee over het ontluiken van de kersenbloesem. Terwijl zij probeert zich staande te houden in een provinciale miljoenenstad, ontmoet ze een galeriehouder die haar een verblijf in een geïsoleerd bergpension opdringt om haar eenzaamheid te laten ervaren.

zoeken in:
2,0
Onwillekeurig ga je dit boek vergelijken met de Volle maand als vriend, een ander boek van Regnerus. Mongolië en Japan zijn Aziatische landen, maar de verschillen zijn enorm. Mongolië is arm en dunbevolkt. Japan daarentegen is welvarend en kent diverse miljoenensteden. Jannie kent een Japanse kunstenares Etsuko en reist naar haar in Kyoto, zo begint het verhaal. Na een paar dagen reist ze alleen door naar Kitakyushu, waar het Japanse kunstinstituut een verblijf van een jaar voor haar heeft geregeld. Een saaie stad en met de medecursisten heeft ze nauwelijks contact. Ze ontmoet Hideki een galeriehouder uit Tokio. Hij biedt haar aan een tentoonstelling te organiseren en ze vliegt naar Tokio. Na het saaie Kitayushu geniet Jannie met volle teugen van de miljoenenstad. Toch komt dit boek niet echt tot leven. Wel won Regnerus de Bob den Uylprijs. Persoonlijk vind ik het boek over Mongolië met de sympathieke, ongelukkige gids Gerelee aanzienlijk beter.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:50 uur

geplaatst: vandaag om 15:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.