menu

The Dangerous Summer - Ernest Hemingway (1985)

Alternatieve titel: De Gevaarlijke Zomer

mijn stem
geen stemmen

Engels
Waargebeurd

228 pagina's
Eerste druk: Charles Scribner's Sons, New York City (Verenigde Staten)

In de zomer van 1959 laaide de wedijver tussen de beide stierenvechters Antonio Ordonez en Luis Miguel Dominguin hoog op. Ernest Hemingway werd er heen gestuurd door het tijdschrift Life om hiervan verslag te doen. Sinds 1932, het jaar van de publicatie van "Death in the Afternoon", kortelings ook in het Nederlands vertaald, gold hij als deskundige. Hemingway was nog op een andere manier betrokken bij het dreigende drama (het zag ernaar uit dat een van beiden, te ver gaand in zijn stoutmoedigheid, zou sterven in de arena), hij was nl. met beiden bevriend. Het boek bevat een enigszins verkorte versie van de oorspronkelijke manuscripten. Het geeft een goede sfeerweergave van het wereldje in en om de arena's, geschreven in de typische Hemingway-stijl: enerszijds bondig en staccato, anderszijds vol details en uitweidingen omtrent techniek en folklore van het stierengevecht. Voor de geinteresseerde een indrukwekkende bron, voor anderen wellicht nogal vervelend. Behalve als Hemingway-curiosum wellicht ook voor geinteresseerden in deze sport of in Spaanse couleur locale aan te schaffen.

zoeken in:
avatar van RoyDeSmet
Deze non-fictie las als een fictie. Hemingway heeft hier een fijne schrijfstijl die me aan Gabriel Garcia Marquez doet denken. Misschien temeer omdat het zich in een Spaanstalig gebied afspeelt.

Ik vond het prettig te lezen. Het is grotendeels een verslag van verschillende stierengevechten maar daarachter schuilt de grote wedijver tussen de twee toreros. De verschillende agenda's en de wendingen die deze wedijver krijgt door verschillende blessures maken dat het een spannend verhaal is. Er staan geregeld grappige passages of zinsneden in het boek, bijvoorbeeld over waarom Pamploma geen stad is waar je je vrouw mee naartoe moet nemen. Daardoor geloofde ik vaak niet dat boek geen fictie is!
Naast het vermaak heeft het boek me ook het een en ander bijgebracht over het stierenvechten.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:53 uur

geplaatst: vandaag om 03:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.