menu

Het Barcelona Gevoel: Waarom 25 Nederlandse Voetballers & Trainers naar Barcelona Gingen en Miljoenen Toeristen Hen Volgden - Edwin Winkels (2007)

Alternatieve titel: Van Johan tot Frenkie: Het Barcelona-gevoel van 30 Nederlandse Voetballers en Trainers

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Reis / Sport

224 pagina's
Eerste druk: Nieuw Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Bijna een miljoen Nederlanders reizen dit jaar naar Barcelona en omgeving. Ze gaan er naar Gaudí kijken, van stad en strand genieten, lekker eten, winkelen, en ze bezoeken Camp Nou, voetbaltempel met een oranje wimpel. Sinds Rinus Michels in 1971 trainer van FC Barcelona werd, werkten er nóg vierentwintig Nederlandse spelers en trainers voor de Catalaanse club. Bepaald niet de minsten – Cruijff, Van Gaal, Neeskens, Rijkaard, Koeman, Kluivert, Frank en Ronald de Boer en Cocu bijvoorbeeld – kozen voor het avontuur bij Barça. Ze brachten de club aantrekkelijk spel en succes. Die grote vaderlandse voetbalkolonie – samen met de Olympische Spelen van 1992 én de steeds goedkopere vluchten – maakte de stad Barcelona tot een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Inmiddels gaan er omgekeerd ook veel Catalaanse toeristen naar Amsterdam. Waar komt die wederzijdse aantrekkingskracht vandaan? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Nederlanders en Catalanen; hebben Catalaanse schrijvers, sociologen, journalisten en wetenschappers een verklaring voor de nauwe banden; hoe kijken de voetballers terug op hun avontuur; wat zijn de 'Nederlandse' plekken in Barcelona?

zoeken in:
avatar van Raspoetin
4,0
Plotomschrijving van Van Johan tot Frenkie (2020), de geactualiseerde en uitgebreide versie van het Het Barcelona-gevoel uit 2007:
Zeven jaar was Frenkie de Jong toen hij, op vakantie in Spanje, naar een zomerse oefenwedstrijd van FC Barcelona aan de Costa Brava ging kijken. In de tweede helft viel een onbekende jeugdspeler in. Leo Messi heette hij. Zestien jaar later zijn Frenkie en Messi ploeggenoten. De Jong is de dertigste Nederlander in dienst van Barça sinds Rinus Michels en Johan Cruijff er begin jaren zeventig als eerste neerstreken en er samen voor een revolutie op het veld zorgden, en bij verjaardagen het liedje Droomland zongen. Van Johan tot Frenkie is een openhartig relaas van, naast Cruijff en De Jong, onder anderen Ronald Koeman, Marc Overmars, Frank de Boer, Frank Rijkaard, Ibi Afellay en Lieke Martens over het voetbal en vooral het leven in Barcelona, een stad die in de vijftig jaar tussen Johan en Frenkie een toeristische trekpleister is geworden.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:48 uur

geplaatst: vandaag om 05:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.