menu

Venerin Volos - Michaïl Sjisjkin (2005)

Alternatieve titels: Venushaar | Венерин Bолос

mijn stem
2,50 (4)
4 stemmen

Russisch
Sociaal / Psychologisch

478 pagina's
Eerste druk: Vagrius, Moskou (Rusland)

Dag na dag luistert een Russische tolk naar de verhoren van politiek asielzoekers. Hun ervaringen - echt, verzonnen of geleend - beschrijven de geschiedenis van het Rusland van de twintigste eeuw en raken vervlochten met persoonlijke herinneringen van de tolk. Zijn huwelijk is uiteengevallen en in Rome probeert hij zijn gevoelens voor de moeder van zijn zoon weer tot leven te wekken. Zelfs in Rome lijkt alles echter een kopie van iets anders, een weerspiegeling van de verhalen eromheen.

zoeken in:
avatar van eRCee
Enthousiast besproken op Literair Nederland.

avatar van Geerard
3,5
Een moeilijk te beoordelen boek. Ik ga slechts gedeeltelijk mee in de lyrische recensie op Literair Nederland maar vind het niet zo matig als de overige 2 stemmers op Boekmeter. Dit is overduidelijk een ambitieus en complex modernistisch werk waar je echt even voor moet gaan zitten. De verhoren met de asielzoekers vond ik fenominaal en behoren tot het beste dat ik de afgelopen jaren las, de subtiele en verwarrende verbanden tussen de verschillende verhalen prikkelde me op een positieve manier tot terugbladeren en herlezen, en het schrijfwerk is consistent van een hoog niveau. Waar het voor mij misging is dat ik maar weinig interesse kon opbrengen voor het verhaal waar de meeste pagina's aan worden gewijd en waar niets van terug te vinden is in de plotbeschrijving hierboven. Hoe knap de dagboekbeschrijvingen ook veranderde naarmate de jaren verstreken, ik kon steeds minder motivatie opbrengen om ze te lezen. Ik houd gewoon niet zo van dagboeken. Erg jammer, want ik denk dat ik daardoor veel heb gemist van de bedoelingen van de schrijver. Deze moet over 10 jaar nog maar een keer in de herkansing, al is het alleen maar omdat ik dan een rijkere leeservaring verwacht.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:00 uur

geplaatst: vandaag om 02:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.