menu

Noces - Albert Camus (1938)

Alternatieve titel: Bruiloft

mijn stem
3,04 (14)
14 stemmen

Frans
Verhalenbundel
Ideeƫnliteratuur / Psychologisch

59 pagina's
Eerste druk: Edmond Charlot, Algiers (Algerije)

Deze bundel bevat vier essays van Albert Camus. Het titelverhaal 'Bruiloft in Tipasa' is een ode aan de aarde, de natuur en het leven, met als decor de Romeins-Algerijnse ruïnestad Tipasa. De tweede essay, 'De wind van Djemila', is een overpeinzing over de mens die uiteindelijk sterven moet. Verder bevat deze bundel nog 'De zomer in Algiers' en 'De woestijn'.

zoeken in:
avatar van IchBinEinOiseau
2,5
Een grote teleurstelling na het lezen van L'étranger. Ik kon amper bij het boek blijven met mijn gedachten.

Ik denk dat ik hem nog eens moet lezen.

2,5
Ik ben het eens met het bovenstaande comment. Op zich is het wel mooi en zo, maar het gevoel dat ik bij de vreemdeling en de pest wel had, ontbrak hier volledig.

avatar van Grovonion2
3,0
Ook ik voeg me bij de mening van onderstaande berichten. 't is een hele andere brok literatuur dan bijvoorbeeld 'L'etranger'. Maar dat is niet verwonderlijk omdat Camus zelf aangaf dat dit als een essay (eigenlijk 4) en niets meer dan dat gezien moet worden. Ik denk verder ook dat men pas iets aan de teksten heeft als er men zich er meer in verdiept. De teksten staan bol van verwijzingen naar kunst, landschappen en literatuur. Zoals in het eerste stuk waat hij het heeft over alsemplanten, wat bij nader inzien de vruchten zijn die gebruikt werden om absynth van te maken. Of later als hij een verwijzing maakt naar de filosofie van Plotinus, die een opvolger was van Plato. Wat me trouwens iets interessants te weten bracht over Nous en de Psyche, die volgens zijn theorie staan boven het materiele. Maar al deze leuke weetjes maken er nog geen goed boek van, behalve misschien voor Camus adepten of mensen die er, zoals gezegd een studie van maken.

avatar van Wickerman
3,0
Een van Camus eerste werken. Het zijn breed opgezette essays vol met verwijzingen. Het is niet altijd even pakkend en interessant, maar je ziet kenmerken van Camus latere werk terugkomen. Prachtige beschrijvingen van de Noord-Afrikaanse steden, met name bij Bruiloft in Tipasa en bij Zomer in Algiers. Ook de filosofie uit Mens in Opstand kondigt zich aan: "het [is] ook waar dat in iedere ontkenning een 'ja' opbloeit." Kortom, interessant in het bredere oeuvre van Camus, maar niet als beginpunt van de ontdekking van zijn werk.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:45 uur

geplaatst: vandaag om 09:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.