menu

Nachtogen - Peter van Gestel (1996)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Jeugdboek
Psychologisch

178 pagina's
Eerste druk: De Fontein, Baarn (Nederland)

Laura is een traag meisje van dertien. Ze kan maar net meekomen op school. In haar klas is ze iemand die niet kan wedijveren met haar klasgenoten. Thuis trekt ze zich vaak terug in haar kamer. Op een kastje staat een opgezette uil. Al vanaf haar zevende jaar is ze zeer gehecht aan die vogel met zijn grote ogen. Een dag voor haar verjaardag heeft ze een schokkende ervaring. Een middag, een avond en een nacht komt ze om die reden niet thuis. Haar nichtje Liesbeth en zij dwalen door de stad. Met de vrolijke vriend van Liesbeth maken ze een autotochtje. Ze pikken een lifter op - een stille jongen van zestien - die voor de nodige verwarring zorgt. In die nacht leert Laura voor zichzelf op te komen. Het lijkt of ze wakker is geschrokken. Ze is ineens snel van begrip, zeer ondernemend en doortastend.

zoeken in:
avatar van Ted Kerkjes
3,0
Ted Kerkjes (moderator)
Het boek begint met een kort stuk over de bijna zevenjarige Laura die een bril moet hebben. Met haar moeder, maar vooral met grote tegenzin koopt ze een bril. Laura ziet bij een rommelmarkt een opgezette uil, die haar moeder, ook met tegenzin, voor haar koopt. Het verhaal gaat verder als Laura dertien jaar is. Ze praat regelmatig met de uil, die net als zij "nachtogen" heeft, ze kan beter zien in het donker dan als het licht is. Het kind is een markant meisje, dat volgens haar omgeving te kinds is voor haar leeftijd - het praten met de uil is hier een sprekend voorbeeld van. (Nee, ik kon die woordgrap niet laten.) Het speelt zich allemaal af op de dag voordat Laura veertien wordt. Ze verslaapt zich en mist hierdoor een proefwerk biologie. In plaats van dit proefwerk in te halen, neemt ze de rest van de dag ook vrij en slentert wat rond. Zo gaat ze langs bij haar vaders werk, waar ze ontdekt dat haar vader een maîtresse heeft. Laura ontmoet verder nog een vriendinnetje, met wie ze een nachtelijke trip maakt.

Over het hele boek hangt een soort vervreemende sfeer. Dat geen enkel personage in dit boek ze allemaal op een rijtje lijkt te hebben, helpt niet echt. Peter van Gestel is ontzettend sterk in dialoog. Nu zijn de dialogen ook wel sterk -ze springen van de hak op de tak- , maar toch werkt het niet optimaal, omdat alle mensen in dit boek idioten lijken te zijn. Koos Hawinkels schreef in het blad Tsjip: "Maf. Allemaal mafketels. Dat is wat permanent door mijn hoofd speelde bij het lezen van Nachtogen van Peter van Gestel. En, om met Reve te spreken, er komt weer geen normaal mens in voor. Net alsof Wim T. Schippers de hele tijd meegewerkt heeft." (bron: dbnl Tsjip. Jaargang 6)
De titel van dit boek doet vermoeden dat de zogenaamde "nachtogen" van Laura belangrijk zijn of iets wezenlijks aan het verhaal toe zouden voegen, maar het is niet meer dan één van Laura's vele vreemde eigenschappen. Of zouden ze iets symbolisch hebben? Aan het einde van het boek wordt enigszins gesuggereerd dat ze beter in het licht kan zien. Moet de lezer hieruit afleiden dat haar "ogen geopend zijn"?
Verder vond ik het einde ook tegenvallen. Volgens de achterzijde van het boek, die op deze pagina als plotomschrijving is weergegeven, is Laura "wakker geschrokken, snel van begrip, zeer ondernemend en doortastend". Dit is nauwelijks te lezen. Aan het einde van het boek doet ze weliswaar haar uil weg, maar ze handelt verder weinig anders dan aan het begin. Bovendien vind ik het verontrustend dat volwassen-worden zou betekenen dat je niet meer met uilen mag praten.

Wat het boek voor mij redde, is de schrijfstijl van Van Gestel. Zijn dialogen, ofschoon mafketelig, zijn toch een genot om te lezen. Verder bevat dit boek een aantal leuke gedachtekronkeltjes en overpeinzinkjes.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:52 uur

geplaatst: vandaag om 14:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.