menu

The Silence - Tim Lebbon (2015)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Griezel

368 pagina's
Eerste druk: Titan Books, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In de duisternis van een ondergrondse grot, jagen blinde wezens op basis van geluid. Plots is er licht, zijn er stemmen en beginnen ze zich te voeden. De wezens ontsnappen uit hun gevangenis en weten zich te vermenigvuldigen. Ieder geluid dat je maakt, is een doodswens. Ally is in het voordeel: zij is al jarenlang doof en daardoor de hoop van haar familie. Ze moeten hun huis verlaten, de omgeving ontvluchten en een veilige haven opzoeken om de plaag te overleven. Maar in wat voor wereld komen ze terecht en zijn de wezens wel tegen te houden?

zoeken in:
avatar van DMF
4,0
DMF
Heel fijn verhaal. Als fan van verhalen waarin de samenleving op instorten staat, was ik heel erg benieuwd naar dit boek. Een groot pluspunt is dat Tim Lebbon niet kiest voor het virus of iets dergelijks, wat je in dit soort verhalen heel vaak terug ziet komen. Dit keer begint het allemaal met een live-uitzending op Discovery Channel, waar ergens diep in Moldavië een aantal onderzoekers een onlangs ontdekte grot ingaan.

De ingang is veel te smal, maar wanneer de onderzoekers de ingang proberen te vergroten, vliegen er een paar mysterieuze wezens uit. Ze hebben de grootte van een kat, leerachtige vleugels, zijn stekeblind, maar levensgevaarlijk. Voor de ogen van de hele wereld worden de onderzoekers overmeesterd.
In no-time zijn de onbekende wezens niet alleen een lokaal probleem. Al snel verplaatsen ze zich verder in Moldavië, waarna ook de omringende buurlanden geconfronteerd met de vesps die zich puur oriënteren op geluid. Iets te hard praten, niezen of iets aanstoten betekent het doodvonnis. Terwijl de vesps zich door heel Europa verspreiden, volgen we Ally en haar familie. Ally is na een ernstig ongeluk doof en moet zich via gebarentaal verstaanbaar maken. Ze volgt de wereldwijde ontwikkelingen via social media en besluit samen met haar familie rustiger oorden op te zoeken. Grote steden zijn veel te luidruchtig en een rustige omgeving is een voorwaarde om te overleven.

Lebbon slaagt er uitstekend in om een heel spannend verhaal neer te zetten. De vesps verspreiden zich rap richting het westen, waardoor de spanning letterlijk en figuurlijk het verhaal in vliegt. Alhoewel de ontwikkelingen soms iets te snel gaan, is het echt een boek dat je naar het puntje van de stoel brengt. Aan het begin van elk hoofdstuk zijn er een paar social mediaberichten die het verhaal nog wat levendiger maken en de spanning verder opvoeren. Uiteraard zijn naast de vesps ook de mede-overlevers het gevaar, al had daar best nog iets meer aandacht aan besteed mogen worden. Aan de andere kant doen veel soortgelijke verhalen dat wel en de dreiging die de schrijver nu creëert, mag er zeker ook zijn. Het eind is weliswaar ietwat abrupt, maar het is 'm vergeven.

The Silence brengt echt wat nieuws in verhalen die zich centreren omtrent het eind van de wereld. Absoluut een aanrader, zeker voor liefhebbers van bijvoorbeel Josh Malermans Bird Box.

* * * *

avatar van Lalage
@DMF Dat klinkt heel eng, krijg je daar geen nachtmerries van?

Gast
geplaatst: vandaag om 07:30 uur

geplaatst: vandaag om 07:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.