menu

The Martini Shot: A Novella and Stories - George Pelecanos (2015)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Engels
Verhalenbundel
Thriller / Sociaal

293 pagina's
Eerste druk: Little, Brown and Company, New York (Verenigde Staten)

Een combinatie van één novelle en losstaande korte verhalen waarin misdaadauteur Pelecanos verhaalt over verschillende personages uit het Washington van zijn eerdere boeken. Mensen die zich staande proberen te houden tegenover de vernietigende spelregels van de straat. Van een jong Grieks-Amerikaanse koppel dat hun gezin uitbreidt met enkele Afro-Amerikaanse adoptiekinderen (o.a. het latere personage Spero Lucas). Een jongetje dat terechtkomt in een drugsdeal waar hij een slaatje uit probeerde te slaan. Een geïmmigreerde vaatjongen in de jaren dertig die te maken krijgt met een corrupte agent van de fameuze voorloper op de FBI (de Pinkertons). De novelle 'The Martini Shot' gaat over een televisieschrijver van een politieserie, die zichzelf moet zien te redden in een levensbedreigende situatie zoals hij die zelf niet had kunnen bedenken.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
2,5
De novelle uit de titel (The Martini Shot) is verreweg het slechtste van de hele bundel: tergend trage opbouw over de productieperikelen rond een politieserie. Ergens zit er het obligate moordmysterie in verweven, maar het verzandt in oeverloze gesprekken over filmtechnieken en de hiërarchie in de seriewereld. 'Get Shorty' in the Netflix era. Dan komt Pelecanos beter uit de verf met zijn korte verhalen, waarin hij snel en doeltreffend tot koortsige nachtmerrie-scenario's komt. Misgelopen drugsdeals. Uit de gratie gevallen verklikkers. Een broeierige mengelmoes van culturen, stijlen en verschillende groepjes. Soms clasht het. Soms vinden verschillende etniciteiten elkaar in gemeenschappelijke vijanden of idealen om te verwezenlijken.

Meestal speelt het zich af in omgeving van Washington DC, maar voor de verandering maakt de auteur uitstapjes naar Brazilië en naar het Amerika van de jaren dertig. Een ander verhaal fungeert als voorgeschiedenis op zijn nieuwe karakter: Spero Lucas. Op zichzelf leuke verhaaltjes die aan de kern raken van waarom ik Pelecanos ooit ben gaan waarderen: het simpele taalgebruik waarmee hij met straattaal, levendige dialogen en pop culture verwijzingen recente tijdsperiodes tot leven brengt, Toch voelt het te vaak als luchtige spielerei waarmee de cult-schrijver naar nieuwe settings en sfeerbeelden zoekt. Nergens wordt het diepgaand. Dit verzamelde niemendalletje roept de verdenking op zich dat bij publicatie de naamsbekendheid van de auteur zwaarder woog dan de kwaliteit van de verhalen.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:30 uur

geplaatst: vandaag om 13:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.