menu

The Girls - Emma Cline (2016)

Alternatieve titel: De Meisjes

mijn stem
3,64 (39)
39 stemmen

Engels
Psychologisch

304 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

Californië, 1969. De veertienjarige Evie is sinds de scheiding van haar ouders neerslachtig en rusteloos. Aan het begin van de zomer maakt ze kennis met een groepje jonge vrouwen, die alles belichamen wat ze zelf zou willen zijn: zorgeloos, onafhankelijk en, vóór alles, vrij. Ze raakt bevriend met de negentienjarige Suzanne, die zich zusterlijk over haar ontfermt. Eindelijk ziet iemand haar staan. Evie sluit zich aan bij de commune waar Suzanne woont, en net als de andere meisjes raakt ze al snel in de ban van diens charismatische maar meedogenloze leider. Langzaam maar onherroepelijk stevent de zomer af op een gewelddadige climax.

zoeken in:

avatar van mjk87
4,0
Dit klinkt interessant.

avatar van Pageturner
Weeral iets om op de lijst te zetten. Het zal een lange zomer mogen worden.

avatar van mjk87
4,0
Zeer sterk debuut. Wat dit boek maakt is hoe razend knap Cline de lezer duidelijk maakt wat er rondgaat in een jongemeisjesgeest en wat dat tot gevolg kan hebben. Hoe meisjes denken en hoe ze verleid kunnen worden. Hoe ze misleid kunnen worden. Alleen al voor onderzoekers rond loverboypraktijken een must. Psychologisch dus ijzersterk rond het goed opgebouwde personage van Evie Boyd. Natuurlijk, ze heeft niet de meest normale of ideale jeugd, maar Cline weet het toch geloofwaardig te houden en laat haar hoofdpersoon langzaamaan wegglijden richting de sekte. Maar ook de manier hoe ze haar er weer uithaalt getuigt van intellect. Niet doordat de hoofdpersoon ineens anders gaat denken zoals zo vaak, maar volstrekt geloofwaardig enkele externe factoren.

Daarnaast is er ook de stijl die zeer bloemrijk is met veel bijvoeglijke naamwoorden en lekkere alliteraties, sowieso iets waar het Engels zich beter voor leent. Ook veel metaforen zijn erg fijn, al plaatst ze er af en toe net één te veel net als dat ze soms iets te veel wil duiden terwijl dat niet hoeft omdat het beeld al sterk genoeg is. Maar dat zijn schoonheidsfoutjes tussen een enorme woordenpracht. Een woordgebruik trouwens dat alleen de vertelstem kent; de dialogen zijn juist zeer naturel van aard. Erg prettig. Verder weet ze goed de zomerse zwoelte over te brengen van die maanden medio '69 (en als gezegd heel veel beelden komen goed over) en is dit vooral heel erg vermakelijk om te lezen.

Enfin, is dan alles geweldig? Nee. Hoewel dit boek geen echte minpunten kent is het niet helemaal perfect. Het verhaal speelt zich af eind jaren 60, zonder dat je echt dat gevoel meekreeg. Ze doet veel goed, maar net dat tijdsbeeld lukt maar niet. Allicht is film daar een beter medium voor, maar als je ervoor kiest heel bewust je verhaal in die periode te laten spelen mag dat best gaan leven. Moet dat zelfs gaan leven. Zeker ook omdat dit een vrij universeel verhaal is, en niet het verhaal rond de Manson-familie (al is het daar wel van afgeleid). Ook de scènes in het heden waren niet even sterk, vooral ook omdat deze overbodig leken.
Daarnaast wist dit boek me, ondanks alle pracht en praal (of misschien wel daardoor) niet helemaal mee te zuigen zoals sommige andere werken dat kunnen. Het bleef allemaal wat kil en afstandelijk. Daarom 4,0*.


avatar van Abubakari
4,0
Nooit van tevoren te veel lezen over een boek, voor hetzelfde geld wordt er te veel verklapt.
Ik wist (dacht) dat dit boek ging over een meisje wat zich bij de Family van Manson aansloot, ik wist dat het fictie was. Meer wist ik niet.
Uiteindelijk was het een heel ander boek dan ik verwacht had, maar dat mocht de pret niet drukken.

Over een meisje vol twijfels, met ouders die druk met zichzelf zijn, een buitenbeentje. Ze komt een paar hippiemeisjes tegen en uiteindelijk komt ze niet bij Manson terecht maar is alles wel zeer zwaar gebaseerd op Mansons bende van ontaarde freaks. In het meisje wat de meeste indruk op haar maakt (Suzanne Parker) herken je bijvoorbeeld makkelijk Susan Atkins, de moordenares van Sharon Tate.

Uiteindelijk gaat het dus toch over een meisje die in de Manson freak scene terecht komt. Maar ook over de onzekerheid van een puber, van het ergens bij willen horen, eindelijk gezien worden en haar devote liefde voor degene die haar ziet. Mooi geschreven, goed verhaal.

4,0
Een coming of age verhaal/ psychologische thriller.

Verhaal gaat over 14 jarig meisje, enig kind, ouders zijn net gescheiden en vooral met zichzelf bezig. Ze heeft slechts 1 vriendin en leeft een ordinair saai leventje. Op een dag ontmoet ze in een parkje een groepje vrijgevochten meisjes, die duidelijk "anders" zijn dan de rest. Ze trekken zich niks aan van de maatschappij/burgerlijke regeltjes... (ze behoren tot een sekte losjes gebaseerd op de Charles Manson familie). Al vlug groeit de drang tot avontuur en ergens bij te horen en zoekt ze contact met dit groepje die haar opnemen in hun commune als nieuwe volgelinge.
De spanning word beetje bij beetje opgebouwd om te eindigen met een gewelddadige climax. De laatste pagina's heb ik echt voorzichtig gelezen. Geen horror maar sterke psychologische thriller, zeer goed geschreven imho.


PS: Heb nu de 3 boeken van Emma Cline gelezen, en deze als het laatste.
Het is duidelijk de beste roman vd 3. In tegenstelling tot "The Guest" grijpt dit boek onmiddellijk je aandacht en heeft het ook een sterk einde.

Op de achterflap staat volgende tekst:
"De meisjes gaat niet zozeer over één geweldadige nacht, als over de schade die we onszelf en elkaar kunnen toebrengen in ons verlangen ergens bij te horen" Publisher Weekly.

Nagel op de kop.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:33 uur

geplaatst: vandaag om 08:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.