menu

The Argonauts - Maggie Nelson (2015)

Alternatieve titel: De Argonauten

mijn stem
3,69 (8)
8 stemmen

Engels
Autobiografisch / Ideeƫnliteratuur

176 pagina's
Eerste druk: Graywolf Press, Minneapolis (Verenigde Staten)

In deze genderbending memoires komt cultuurcritica Maggie Nelson met overpeinzingen over seksualiteit, verlangen en ‘familie’, en de beperkingen en mogelijkheden van zowel de liefde als de taal. In 'De Argonauten' staat een liefdesgeschiedenis centraal: de relatie van de auteur met de kunstenaar Harry Dodge. Nelson laat ons van binnenuit zien hoe het is om verliefd te worden op Dodge, die genderfluïde is. Ze neemt ons mee op de lange weg van een zwangerschap, en ze toont ons de ingewikkelde en de mooie kanten van een gezin dat afwijkt van de norm. Nelson pleit voor radicale individuele vrijheid en de waarde van de zorg voor een gezin.

zoeken in:
avatar van liv2
De Argonauten stond op de ‘Beste boeken van 2015’-lijsten van onder andere de Chicago Tribune, The New York Times, The New Yorker, San Francisco Chronicle, Flavorwire, The Irish Times, Kirkus, Los Angeles Times, NPR, Publishers Weekly en The Guardian.

Het boek is genomineerd voor de National Book Critics Circle Award in Criticism 2016.

avatar van remorz
3,5
Als mijn vriendin geen fervent feminist was geweest, was ik hier waarschijnlijk nooit mee in aanraking gekomen.

Toevallig misschien via een column van Niña Weijers (wier aanbeveling op de kaft prijkt): zij haalde ooit een citaat aan betreffende een - niet dé - definitie van queerness als een non-binair, constant in transitie zijn van een punt (eigenschap, aard, seksuele voorkeur) tussen twee (of meer) uitersten. De column bleef plakken, maakte wel nieuwsgierig naar de herkomst van het citaat. Ook wat betreft de strekking van het boek, vormt het citaat een kernachtig geformuleerd visitekaartje.

Het is een klein (echt héél klein) inkijkje in de belevingswereld van auteur Nelson, voor wie begrippen als genderfluïditeit, heteronormativiteit en voornaamwoordselectie, dagelijkse overpeinzingen en kritische blik vereisen. Zij hanteert een feministische stem die weliswaar op de frontlinie van de discussies zeggenschap heeft en het venijn niet schuwt, maar tegelijk aangenaam non-agressief is.

Nelson mengt haar beschouwingen (waarbij ze regelmatig filosofen, geëngageerde feministen en collega's aanhaalt) met een openhartige inkijk in haar persoonlijk leven, variërend van haar eigen zwangerschap tot lezingen die ze geeft en de seksoperatie van haar partner. Die twee delen (persoonlijk en sociologisch) vullen elkaar regelmatig aan, zonder dat je er een verhalend geheel in ervaart: zeer associatieve structuur, als hyper-intellectuele, hyperfeministische stream-of-consciousness.

Dat laatste vond ik wat moeilijk te verteren. Sommige, emotioneel beladen anekdotes komen op een aangrijpende manier binnen, maar telkens wordt er doorgeschakeld naar een algemeniserend niveau waar het persoonlijke door het maatschappelijke/theoretische wordt vervangen. Bol van de ideeën en interessante vraagstukken, ongetwijfeld. Maar het vormt - samen met de erudiete formulering en het veelvuldige jargon - regelmatig een tough read.

Fascinerend, leerzaam en niet te vergeten: relevant. Maar zonder échte persoonlijke ervaringen, belangen of raakvlak binnen het onderwerp, moest ik mijn persoonlijke nieuwsgierigheid rationeel (moreel?) blijven bijtanken om erdoorheen te geraken. Dat de stem van Nelson mij af en toe wat te radicaal in de oren klinkt, zegt misschien meer iets over mijn veilige, blanke, heteroseksuele, mannelijke bestaan dan over haar geluid; het geeft wel duidelijk aan dat Nelson vooral preekt voor eigen parochie. Ik behoor, strikt genomen, niet helemaal tot de doelgroep, ik kijk slechts uit interesse over de schutting mee.

Not for the beach, this one. 3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 21:56 uur

geplaatst: vandaag om 21:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.