menu

Johan Cruijff: Mijn Verhaal. De Autobiografie - Johan Cruijff (2016)

mijn stem
3,14 (22)
22 stemmen

Nederlands
Sport / Autobiografisch

320 pagina's
Eerste druk: NIeuw Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Voetbalkunstenaar Johan Cruijff was een icoon. Van Ajax, van Nederland, van het voetbal, van de sport - van wat eigenlijk niet? Hij wordt door menigeen beschouwd als de beste speler aller tijden. Zijn speelstijl en voetbalfilosofie hebben vele trainers en spelers blijvend beïnvloed. Hij sprak ook sterk tot de verbeelding. Als held, als voorbeeld en als leermeester. Zowel voor- als tegenstanders luisterden geboeid als hij het woord nam. Wie haalt niet af en toe een van de onnavolgbare uitspraken aan waarmee hij onze taal heeft verrijkt? Johan Cruijff is van ons allemaal en daardoor heeft iedereen zijn 'eigen' Johan: een mengeling van feit en fictie. Het wordt dan ook tijd dat hij eindelijk zelf aan het woord komt. En dat is precies de waarde van deze autobiografie. Hierin geeft hij zijn visie op alles wat hem bezighield, op het voetbal en op het leven.

zoeken in:
3,5
Helaas niet helemaal wat ik had verwacht/gehoopt.

In zijn autobiografie wil hij nog één keer zijn visie op voetbal duidelijk maken. Daarnaast gebruikt hij dit boek ook vooral om keuzes in zijn carriere toe te lichten. Veruit het langste hoofdstuk gaat dan ook over afgelopen jaren bij Ajax en zijn rol daarbij.

Ik had liever gezien dat er meer aandacht werd besteed aan zijn hoogte(- en diepte)punten in zijn carriere als speler en coach.

Alsnog een zeer vermakelijk boek voor elke voetbalfan.

avatar van Jason82
3,5
Dit had ik ook al gelezen in een recensie en schijnt met name te komen door de haast die hier door het overlijden van Cruijff ineens mee gemoeid ging. Zonde, maar goed om te lezen dat het desalniettemin de moeite waard is


3,0
In deze autobiografie probeert Cruyff zichzelf zo te portretteren dat het bijna een hagiografie wordt. Hij zet zich zonder nuances neer als iemand die altijd de puurheid van het spelletje heeft nagestreefd en brengt sterk contrast aan met de boosdoeners in zijn leven, meestal bestuursbobo's, bij wie het alleen maar om belangen en macht te doen was. Als een rode lijn loopt het onrecht dat hem telkens is aangedaan door zijn verhaal, daarbij zichzelf op haast kinderlijke wijze verbazend over de zetten van zijn rivalen. 'Maar ik wou toch alleen maar dat het voetbal op de eerste plaats komt, meeh.' Dat deze dichotomie volledig is gespeend van grijstinten, vind ik jammer. Want ook Cruyff had grillen, weten van wie anders van Johan Derksen, die zich natuurlijk nooit laat leiden door de massa opgeworpen illusie van een levende heilige. Zo dwarsboomde Johan de komst van Regtop naar Ajax, vanwege diens naam. Niet helemaal het spelletje op de eerste plaats. Jammer dus dat hij zijn zogenaamd (?) zuivere intenties de lezer op zo'n pregnante wijze in de strot douwt.

Zijn visie op het tactische gedeelte van het voetbalspel mag er dan wel weer wezen, al had dit ook wel wat bondiger gekund.

Zesje.

0,5
Maat een rotzooi dit. Ik heb zeker bewondering voor Cruijff. Maar na het lezen van dit boek is die bewondering wat gedaald.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:59 uur

geplaatst: vandaag om 10:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.