menu

Wine of the Dreamers - John D. MacDonald (1951)

Alternatieve titels: De Planeet van de Dromers | Planet of the Dreamers

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Sciencefiction

219 pagina's
Eerste druk: Greenberg, Sykesville (Verenigde Staten)

De wereld van Raul Kinson had wanden. Het was een wereld van kamers, van trappen, van gangen. Iets anders was er niet. Hij had geprobeerd zijn gedachten door de wanden te laten breken, maar gedachten kunnen het idee van het niet-zijn niet bevatten. Toen hij tien jaar was, had hij het gat in de want ontdekt. Het was een gat waar je niet door kon kruipen, want het was afgesloten met iets waar je doorheen kon kijken, zoals je door water kijkt. Toch voelde het materiaal hard aan. Toen was hij nog niet oud genoeg om te mogen dromen. Dromen was iets voor de ouderen, voor hen die groot genoeg waren om mee te mogen doen aan de paringsspelletjes...

zoeken in:
avatar van metalfist
3,5
John D. MacDonald was zo'n naam die ik eigenlijk associeerde met het gevangenisgenre. Iets wat vooral te wijten is aan zijn boek The Executioners dat in de loop der jaren al 2x is verfilmd als Cape Fear. Een tijd geleden kwam ik echter in de Kringloopwinkel deze science-fiction pocket tegen voor de spotprijs van 70 cent en besloot de gok er eens op te wagen. Sowieso is science-fiction een genre waarbij ik me al graag eens laat verrassen door een auteur waar ik nog niets van heb gelezen. Blijkbaar bleek deze Wine of the Dreamers één van MacDonald eerste verhalen te zijn, dus dan was hopen dat het de moeite ging zijn.

Ik moet toegeven dat ik in het begin hier best wel wat moeite mee had. Het boek is opgedeeld in zo'n 20 hoofdstukken en wat ik ook probeerde, ik geraakte niet doorheen het derde hoofdstuk. Heeft me denk ik twee avonden gekost omdat ik telkens wel erg slaperig begon te worden. Eenmaal daardoor kreeg het verhaal me echter te pakken en vloog de rest erdoor. Wine of the Dreamers is gezien de tijdsperiode waarin het werd geschreven een origineel werkje, maar op zich voelt dit vandaag de dag wat gedateerd en gemakkelijk aan. Het idee van een stel aliens die via hun droommachine onze realiteit kunnen beïnvloeden is dus wel leuk, maar het is wel jammer dat het de personages bijzonder makkelijk af gaat. Wanneer Raul bijvoorbeeld in zijn eerste reis naar de raket onderkoeld geraakt, wordt hij offscreen (om maar een term uit de cinema te gebruiken) gered door zijn zus. Die heeft opeens ook een change of heart gekregen en bij de aankomst van de aliens op de Aarde gaat het hen ook allemaal voor de wind. Als je dat vergelijkt met de waanzin die de mensheid overviel in het The Day the Earth Stood Still, ook uit 1951 trouwens, dan is dit toch wat minnetjes en eerlijk gezegd ook ongeloofwaardig.

Wat ik er wel bij moet vertellen is dat dit, met uitzondering van het stroeve begin, toch nog wel vlotjes leest. Wetenschapper Lane en psychologe Inly zijn aimabele personages en ook Raul is wel tof, zijn zuster daarentegen voelt ietsje te geforceerd aan. Misschien nog wel eens iets van oppikken mocht ik het opnieuw voor weinig geld tegenkomen

3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 13:27 uur

geplaatst: vandaag om 13:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.