menu

A Thousand Splendid Suns - Khaled Hosseini (2007)

Alternatieve titel: Duizend Schitterende Zonnen

mijn stem
4,18 (279)
279 stemmen

Engels
Sociaal

384 pagina's
Eerste druk: Riverhead, New York (Verenigde Staten)

Miriam is nog maar 15 jaar oud als ze naar Kabul wordt gestuurd om te trouwen met de verbitterde en dertig jaar oudere Rasheed. Twee decennia later, in een klimaat van groeiende onrust, wordt de 15-jarige Leila getroffen door een ramp en moet ze haar huis verlaten. Ze komt bij het ongelukkige gezin van Miriam terecht en tussen de twee vrouwen ontstaat een hechte band. Als de Taliban aan de macht komen, worden de straten van Kabul opgeschrikt door bommen en geweerschoten. Voor Miriam en Leila wordt het dagelijks leven een constant gevecht tegen honger, onderdrukking en angst. Maar de liefde zorgt ervoor dat de moeilijkste obstakels worden overwonnen en uiteindelijk wint ook diezelfde liefde het van dood en vernietiging.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,5
Het boek leest erg makkelijk weg. Meestal is dat een teken bij mij dat er weinig diepgang inzit. Nu is dat met deze niet geheel het geval, maar wel duidelijk is, dat er meer uit gehaald had kunnen worden.
Hosseini weet wel een gevoelige snaar te raken, al is het wel met kunstgrepen gedaan. De beide vrouwen treft werkelijk elke ellende die een vrouw kan treffen in een land als Afghanistan. Dat had best wat subtieler gemogen. Ik durf haast te stellen dat lang niet elke vrouw zo een leven had.
Ook zijn de personages niet heel erg uitgewerkt. Het zijn weliswaar geen bordkartonnen personages, maar van een diepe psychologie heb ik ook niets gemerkt. Ook de beschrijvingen zijn nogal simpel. Alle slechterikken zijn lelijk, met haakneus en bloedorlopen ogen. De goeden zijn mooi, elegant en met een verfijnde huid.

Toch zitten er meerdere interessante aspecten in het boek, vooral de diepere lagen. Je krijgt een korte geschiedenis van Afghanistan en al haar problemen, een liefdesverklaring aan Kabul (denk ook aan de titel) en een kijkje bij de gewone man en het gewone leven van de moslims. Ook leest het verhaal erg makkelijk weg, en de emotie is er natuurlijk wel. Al moet ik zeggen dat na boek 1, boek 2 wel een omslag was en niet de beste. Als je éénmaal in het verhaal van Miriam zit, en dan het nieuwe verhaal van Leila krijgt, was de vaart en de spanning volledig eruit. Het verhaal van Leila was ook minder interessant. Pas toen beide dames samenkwamen, was haar leven weer interessanter.
Verder kan Hosseini prima schrijven. Een snelle, haast vluchtige stijl. Soms iets te vluchtig, want mooie beschrijvingen van een omgeving krijg je niet. Eerder een korte encyclopedische opsomming van wat er te zien is, en daar blijft het bij.
Al met al 3.5*

avatar van liv2
4,0
Prachtig verhaal dat een zeer goed beeld schept van de positie van de vrouw in Afghanistan. Ontroerend, indringend en tot nadenken stemmend.....

"Net als de naald van een kompas die naar het noorden wijst, vindt de beschuldigende vinger van een man altijd een vrouw."

Deze levensles geeft een moeder aan haar jonge dochter in het boek.....

avatar van james_cameron
4,5
Net zo indrukwekkend als The Kite Runner, wat mij betreft, en net zo aangrijpend. Prachtig geschreven en op emotioneel niveau maakt het boek diepe indruk. Inderdaad, erg veel ellende, maar dat kan nu eenmaal niet anders gezien het onderwerp. Het boek is ondanks de deprimerende gebeurtenissen hoopvol en positief van toon.

avatar van LimeLou
3,5
Veel toe te voegen aan wat er door medegebruikers reeds is gezegd heb ik niet. Ik sluit me grotendeels bij mjk87 aan. Graag had ik wat meer geprikkeld willen worden door dit boek. Desondanks vind ik het stiekem wel fijn dat Hosseini zijn verhaal laagdrempelig heeft gehouden en dat een leek als ik wat meer te weten kom over de geschiedenis van Afghanistan en zijn mensen. Het boek werd naar mate het einde naderde steeds aangrijpender en hoewel de romance tussen Tariq en Laila wel wat beter mocht worden uitgewerkt, vind ik de vader-dochterrelatie tussen Jalil en Miriam een van de beste aspecten van 'Duizend schitterende zonnen'.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:08 uur

geplaatst: vandaag om 02:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.