menu

A Thousand Splendid Suns - Khaled Hosseini (2007)

Alternatieve titel: Duizend Schitterende Zonnen

mijn stem
4,17 (295)
295 stemmen

Engels
Sociaal

384 pagina's
Eerste druk: Riverhead, New York (Verenigde Staten)

Miriam is nog maar 15 jaar oud als ze naar Kabul wordt gestuurd om te trouwen met de verbitterde en dertig jaar oudere Rasheed. Twee decennia later, in een klimaat van groeiende onrust, wordt de 15-jarige Leila getroffen door een ramp en moet ze haar huis verlaten. Ze komt bij het ongelukkige gezin van Miriam terecht en tussen de twee vrouwen ontstaat een hechte band. Als de Taliban aan de macht komen, worden de straten van Kabul opgeschrikt door bommen en geweerschoten. Voor Miriam en Leila wordt het dagelijks leven een constant gevecht tegen honger, onderdrukking en angst. Maar de liefde zorgt ervoor dat de moeilijkste obstakels worden overwonnen en uiteindelijk wint ook diezelfde liefde het van dood en vernietiging.

zoeken in:
3,0
Mooi boek, maar vooral erg veel ellende...

avatar van james_cameron
4,5
Net zo indrukwekkend als The Kite Runner, wat mij betreft, en net zo aangrijpend. Prachtig geschreven en op emotioneel niveau maakt het boek diepe indruk. Inderdaad, erg veel ellende, maar dat kan nu eenmaal niet anders gezien het onderwerp. Het boek is ondanks de deprimerende gebeurtenissen hoopvol en positief van toon.

5,0
Wilde deze eerst vlak na De Vliegeraar van Kabul lezen ... maar pakte mij toen niet zo. Nu, een aantal jaar later, is deze weer net zo aangrijpend als dat De Vliegeraar is. Mooi om via het verhaal een klein beetje mee te krijgen hoe het in Afghanistan was, met name voor de vrouwen die daar opgegroeid zijn.

avatar van puckb96
5,0
Jenna schreef:
Mooi boek, maar vooral erg veel ellende...


Ben blij dat je het boek mooi vind, maar snap niet wat er mis is met een ellendig boek? Ik vind dat Khaled Hosseini met enig realisme schrijft over de behandeling van Afghaanse vrouwen.

avatar van Rudi S
4,5
Mooi sfeer wordt er neer gezet, wel een triest verhaal.Eigenlijk zou ik 4,5 sterren willen geven voor dit meeslepend epos.

Hoewel de karakters romanfiguren zijn komt dit toch behoorlijk geloofwaardig over (business as usual).

Jenna schreef:
Mooi boek, maar vooral erg veel ellende...

Ja, er wordt zeker veel ellende getoond in het boek, maar laat ons toch ook even realiseren dat dit echt zo is. Dankzij dit boek besef ik, en vele anderen ook denk ik, wat voor schrijnende toestanden er nog steeds aan da gang zijn. Door 'mooie' verhalen zoals deze van Khaled Hosseini komen we in het Westen toch met de schrijnende toestanden van elders in de wereld in contact. In het verhaal worden de gebeurtenissen en emoties zo prachtig omschreven dat het me diep geraakt heeft. Ja, Jenna, ik geef je gelijk, maar denk wel dat dit dé manier is om het westen bewust te laten worden van de problematiek.

avatar van spanje
5,0
Dit boek is een toppertje! Mooi aangrijpend verhaal.

De schrijver kan zo verschrikkelijk mooi vertellen...

avatar van LimeLou
3,5
Veel toe te voegen aan wat er door medegebruikers reeds is gezegd heb ik niet. Ik sluit me grotendeels bij mjk87 aan. Graag had ik wat meer geprikkeld willen worden door dit boek. Desondanks vind ik het stiekem wel fijn dat Hosseini zijn verhaal laagdrempelig heeft gehouden en dat een leek als ik wat meer te weten kom over de geschiedenis van Afghanistan en zijn mensen. Het boek werd naar mate het einde naderde steeds aangrijpender en hoewel de romance tussen Tariq en Laila wel wat beter mocht worden uitgewerkt, vind ik de vader-dochterrelatie tussen Jalil en Miriam een van de beste aspecten van 'Duizend schitterende zonnen'.

avatar van AOVV
4,5
Sterke roman van Hosseini, wat mij betreft nog wat beter dan het debuut. Het aantal toevalligheden is hier wat minder talrijk (hoewel nog steeds aanwezig), en de relaties tussen de verschillende personages vind ik erg goed uitgewerkt. Maar bovenal is dit een roman die de lezer erg nauw betrekt bij het onderwerp, waardoor je (ik, toch) behoorlijk intens gaat meeleven met de hoofdpersonages, alle ellende die ze kennen, maar toch ook de kleine dosis geluk.

Net als bij het debuut merk ik dat ik het erg boeiend vind om de talloze aspecten van de Afghaanse cultuur hier te ontdekken. De roman deed me ook wat denken aan Se Questo È un Uomo van Primo Levi; er wordt treffend weergegeven hoeveel pijn en ellende een mens verdragen kan, dag in dag uit. Hoe die last op de schouders steeds zwaarder wordt om te torsen, maar de drager in kwestie hardnekkig weigert op te geven, in het geval van Laila, en het alsnog goedkomt. Ook de opofferingsgeest van Mariam, die alles al eerder meemaakte en Laila dezelfde gedwongen weg ziet afleggen, is enorm ontroerend.

4,5 sterren

4,5
Heel sterk boek. Deel 1 kon me nog niet echt overtuigen, te dramatisch naar mijn mening (wat voelt het toch raar om zo analytisch te oordelen over een boek dat verslag doet van zulke vreselijke praktijken), maar met de intrede van Laila, Tariq en Babi breekt het broodnodige licht door, waardoor ook de vele donkere passages meer recht worden gedaan. Bizar dat nu vrouwen weer geweerd worden van universiteiten door de Taliban. Gewoon weer terug bij af. Benieuwd waar Laila en Tariq, als ze zouden bestaan, nu zouden zijn. Hosseini kan geweldig schrijven en zelden heb ik zo verheugd gelezen over een moord, dat voelde toch wel heel dubbel. Lelijke wereld, sterk en zelfs mooi boek. Dat is knap.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:47 uur

geplaatst: vandaag om 08:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.