menu

De Eikelvreters - Els Pelgrom (1989)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Streek/Familie

206 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Curro vertelt hoe hij rond zijn achtste van school moest om varkenshoeder te worden, en over alle baantjes die hij daarna heeft gehad om aan de kost te komen. Hij vertelt hoe ze thuis in grotten woonden, aan de voet van de berg met daarboven het klooster. En hoe het dansen en zingen van de zigeuners die daar dichtbij woonden een van de dingen was waaraan hij zich tenminste een beetje kon warmen. Zoals hij ook warm werd van de lange, lange processies die tijdens de week voor Pasen door de stad trokken, en waarbij plechtige muziek werd gemaakt en er witte vuren voor de grotten werden gestookt. En zoals hij het helemaal warm kreeg van mooie, lieve meisjes die hem aardig vonden. Maar dan is Curro al aan het eind van zijn verhaal, en zestien: een echte 'hombre', een man.

zoeken in:
Ted Kerkjes
Een erg goed boek. Els Pelgrom schreef het boek als een soort monument voor haar overleden man Salvador. In het boek worden de jeugdjaren van hem beschreven.
Pelgrom schrijft weinig beeldend, waar ik persoonlijk erg van houd. Er staan geen paginalange omschrijvingen in dit boek, wat vaak wel het geval is bij schetsen van leefomstandigheden.
Curro vertelt van alles, maar het meest interessante vind ik toch de manieren die hij verzint om geld mee te verdienen.
Het einde is erg poëtisch.

Ted Kerkjes
Ted Kerkjes schreef:
Pelgrom schrijft weinig beeldend, waar ik persoonlijk erg van houd. Er staan geen paginalange omschrijvingen in dit boek, wat vaak wel het geval is bij schetsen van leefomstandigheden.
Hier moet ik even op terugkomen: Pelgrom schrijft namelijk wel degelijk omschrijvend, maar op een interessante manier. Zij is namelijk een "zintuiglijk schrijfster": zij schrijft dus beeldend, maar ook met de andere zintuigen; ze gebruikt geuren, smaak et cetera.
Doorgaans houd ik niet van ellenlange omschrijvingen van bijvoorbeeld een landschap, omdat ik dat meestal geen boeiende informatie vind. (Je mag als lezer toch zeker wel zelf bepalen hoe het decor eruit ziet?) Ik vind lange omschrijvingen vooral vervelend omdat het lijkt alsof de auteur precies dat ene beeld dat hij of zij voor ogen heeft aan de lezer op wil dringen. Echter omschrijft Pelgrom dingen op zo'n originele manier dat ik het bij haar geen storende passages vind.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:49 uur

geplaatst: vandaag om 11:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.