menu

Onda Boken - Kaj Korkea-aho (2015)

Alternatieve titel: Het Boek des Onheils

mijn stem
1,50 (1)
1 stem

Zweeds
Thriller

336 pagina's
Eerste druk: Schildts & Söderströms, Helsinki (Finland)

Tijdens een college krijgt universitair docent Mickel Backman een schok te verwerken: een van zijn studenten wil een scriptie schrijven over een oud manuscript waarover nooit hardop gesproken zou mogen worden. Hoe kan Pasi Maars, een matige student, ooit gehoord hebben van Leander Granlund, een ontspoorde en verwarde jonge dichter uit de jaren twintig, met maar één ongepubliceerde dichtbundel op zijn naam. Pasi Maars is ervan overtuigd dat professor Backman meer weet over Granlund en zijn werk dan hij wil toegeven. En Pasi is vasthoudend: want gedichten die tientallen jaren geleden verdwenen zijn kunnen toch onmogelijk iemand schade berokkenen, of wel?

zoeken in:
avatar van liv2
liv2 (crew)
Deze auteur is vooral bekend onder de naam Kai Erik. De vertaling is dan ook onder deze naam uitgebracht.

avatar van PeterW
1,5
Op de achterkant van dit boek staat met grote letters: "Weet je zeker dat je dit boek wilt lezen?"
Na dit boek gelezen te hebben is het antwoord: "Nee."


avatar van PeterW
1,5
Het klinkt allemaal heel spannend, maar dat is het dus totaal niet. Het eigenlijke onderwerp, een boek, of eerder een manuscript van een dichtbundel, de derde overigens in tegenstelling tot wat er in het plot staat, staat geheel op de achtergrond, en worden we geconfronteerd met de zielige leventjes van een aantal studenten en professoren van een universiteit in Åbo (Zweeds voor Turku), Finland. Deze personen hebben allemaal zo hun eigen bekende sores, liefdesverdriet, ontrouw, schuldgevoelens, lichamelijke klachten, alcohol, drugs etc. Niets nieuws onder de zon, maar alleen vreselijk deprimerend. Die personen zijn over het algemeen niet direct onsympathiek, maar ze zijn ook niet zo innemend dat je er een band mee opbouwt.
De zaak van het verloren gewaande manuscript handelt eigenlijk om twee dingen: het manuscript zelf, dat verloren zou zijn maar toch in het bezit is van student Pasi Maars, en een dissertatie die destijds over de schrijver geschreven zou zijn, en ook verloren is gegaan, maar in het bezit is van professor Mickel Backman. Pasi wil zelf een scriptie schrijven over de beruchte dichter, en wil dus die dissertatie hebben, maar Backman wil om persoonlijke redenen niet dat hij die scriptie schrijft, en doet dan ook alles om dit tegen te houden.
De dichtbundel zelf zou een soort "Ring"-effect hebben; je weet wel: wanneer je die video bekijkt ben je binnen vierentwintig uur dood. Dat zou met die gedichten ook zijn; wanneer je ze leest of hoort voordragen ben je er geweest. Niet echt origineel dus. Geen aanrader.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:59 uur

geplaatst: vandaag om 14:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.