menu

Premier Amour - Samuel Beckett (1970)

Alternatieve titel: Eerst Liefde

mijn stem
3,00 (3)
3 stemmen

Frans
Verhalenbundel
Psychologisch

94 pagina's
Eerste druk: Les Éditions de Minuit, Parijs (Frankrijk)

In deze bundel schrijft Beckett over de onmogelijkheid van liefde, over vier gedesoriënteerde mannen. Vertellend over hun lot, hun ongemakken, hun wegebbende vitaliteit dolen ze ontheemd rond door een duistere stad, waden ze door zompig gras en modder, zitten ze op een bankje, liggen ze op een stoep, slapen ze in een smerige barak of stal, te midden van krijsende meeuwen, rinkelende trams, ratelende voertuigen, schreeuwende kinderen en ander verontrustend lawaai. Een enkel troostend contact met een passant, een koetsier, euen liefhebbende vrouw, dat niet standhoudt. Vage herinneringen aan vroeger, aan een vader, een huis, een kamer, waaruit ze inmiddels hardvochtig verdreven zijn. Op het hoofd immer een hoed, een laatste beschutting tegen de naakte werkelijkheid.

zoeken in:
...stilte...
Zelden is de mens zo "naakt" neergezet als in deze verhalen.

“Ik dacht zwak en zonder spijt aan het verhaal dat ik had kunnen vertellen, een verhaal naar voorbeeld van mijn leven, ik bedoel zonder de moed te eindigen noch de kracht om verder te gaan.”

(laatste zin Het einde)

avatar van Pythia
3,5
Vier verhalen over thuisloze mannen die zo op elkaar lijken dat je zou denken dat het dezelfde persoon is.
De verhalen lijken ook op elkaar, maar in plaats van te gaan vervelen versterken ze elkaar.
Zo nu en dan is het wat geforceerd onsmakelijk.

...stilte...
Naar mijn aanvoelen is de persoon in de verhalen Beckett zelf en is de verwarring waarin hij verkeerd een verbeelding van zijn innerlijk leven. Hij zet zich zelf neer als mens in al zijn kwetsbaarheid en in die zin is het dan ook universeel en tijdloos...

Gast
geplaatst: vandaag om 10:16 uur

geplaatst: vandaag om 10:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.