menu

Reddend Zwemmen - Rob van Essen (1996)

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Humoristisch / Psychologisch

220 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Het valt niet mee om je hoofd boven water te houden - je kunt hoogstens proberen jezelf aan je eigen haar omhoog te trekken. Dit is een van de belangrijkste conclusies die de hoofdpersoon uit deze roman trekt, als hij na een toevallig begonnen reis een baantje in een jeugdherberg krijgt aangeboden. Te midden van natgeregende bruiden, dorstige Twentse meisjes en interplanetaire ingezonden brieven probeert hij zich drijvend te houden. Dat valt nog niet mee: hoe langer hij erover nadenkt, hoe schimmiger het verschil tussen inzicht en waanzin, tussen de waarheid en de wartaal is. Even lijkt de hoofdpersoon -van wie de lezer inmiddels hartstochtelijk is gaan houden- vaste grond te voelen als hij terechtkomt in de Moeder Aller Polonaises, maar de grote vragen blijven hem kwellen. Vragen als: waarom ben ik niet gewoon thuis gebleven, en: wie is toch het vreemde maar bloedmooie meisje dat 's nachts door de tuinen van de jeugdherberg dwaalt?

zoeken in:

avatar van Robsessie
4,0
Niet zozeer óver Reddend Zwemmen maar gelijknamig (toch?). Ik heb er ooit een goed interview met zichzelf gelezen en wat ongepubliceerde avonturen met zijn Oom Evert. Leuk om af en toe eens door te bladeren, je leest er ook ideeën die later (of eerder) ook in zijn boeken terugkomen.

avatar van Pythia
Robsessie schreef:
Niet zozeer óver Reddend Zwemmen maar gelijknamig (toch?).
Je hebt gelijk. Misschien hoort dit thuis in 'Discussie' bij Rob van Essen.
Ik heb nog nooit iets van hem gelezen maar ik ben inmiddels wel nieuwsgierig. Hij staat op de lijst met goede voornemens

avatar van Robsessie
4,0
Mijn twaalfde Rob van Essen is zijn eerste. Volgens de achterflap een "onvervalste cultklassieker", maar hier op de site nog geen enkele stem. Er was ook moeilijk aan te komen. Begin dit jaar is het boek na 25 jaar gelukkig opnieuw uitgebracht.

Deze debuutroman is een onmiskenbare Van Essen. De naamloze hoofdfiguur is onderweg, observeert, denkt en mijmert, maar laat alles vooral gebeuren. Steeds bevindt hij zich middenin allerlei doodnormale of absure situaties, maar altijd blijft hij een buitenstaander; hoe gedraag ik me, wat zeg ik, hoe zien anderen mij. Zelfs als hij op een bruiloft van vreemden in de 'Moeder Aller Polonaises' terechtkomt (10 pagina's lang!) heeft hij eigenlijk geen idee van hoe of wat. Per ongeluk belandt hij bij de spreekstalmeester op het podium waar hij dan wel weer toepasselijk "Wat doe ik hier, wat doe ik hier, bis, bis, bis!" inzet.

Zoals in zijn betere boeken heb je ook in dit boek altijd het idee dat er iets groots kan gebeuren, iets existentieels. Of iets onverwachts, een gedachte bij de verteller die dingen in een compleet ander perspectief zet, ook bij mij als lezer. Ik kan niet goed omschrijven waar het 'm in zit, maar het is een bepaald gevoel wat ik alleen bij Van Essen boeken heb.

Nergens wordt het zwaar en er valt vooral veel te lachen voor de liefhebbers van het absurde of kurkdroge. "Ik goot wat rode en gele verf in een van de lege jampotjes die de Australiër had achtergelaten en begon er met een roerhoutje in te roeren. Het werd oranje. Dat had ik aan kunnen zien komen. Ik keek omhoog. Ik had helemaal geen oranje nodig. Ik liet het potje staan en ging voor het raam een sigaret draaien."

Na een aantal wat mindere (niet slecht, maar ook niet top) heb ik van deze weer ontzettend genoten. Voor een debuut bijzonder sterk. Ik kijk uit naar de volgende.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:48 uur

geplaatst: vandaag om 09:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.