menu

Der Sowjethölle Entronnen - Johannes Rempel (1931)

Alternatieve titel: De Sovjethel Ontvlucht

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Duits
Avontuur / Historisch

200 pagina's
Eerste druk: Verlagshaus der Deutschen Baptisten, Kassel (Duitsland)

Door de ogen van de naamloze hoofdpersoon zien we hoe een Duitse boerenkolonie in de Sovjet-Unie van de jaren twintig te maken krijgt met de maatschappelijke hervormingen. Hun gemeenschap wordt onder dwang veranderd in een sovchoz. De inwoners verliezen hun eigendommen en na protesten besluiten een aantal boeren terug te keren naar Duitsland. Dit wordt verhinderd door het ministerie. De hoofdpersoon wordt naar een gevangenis in het noorden gestuurd, vanwaar hij zijn poging onderneemt om het regime te ontvluchten.

zoeken in:
3,0
Niet slecht. Ook niet erg sterk. Wie al een beetje op de hoogte is van de geschiedenis van de Sovjet-Unie en de onderdrukking van haar inwoners, gaat hier niets nieuws lezen. Dat was in de jaren dertig natuurlijk wel anders en ik kan het me goed voorstellen dat een boek als deze nogal wat ogen opende. Ik blijf het vermoeden houden dat Goelag Archipel van Solzjenitsyn heel wat dieper op het onderwerp in gaat. Dit verhaal laat duidelijk blijken dat het leven van een Russische boer niet over rozen ging en dat de gevangenissen in het noorden niet bepaald idyllisch waren, maar het zelfbeklag over 'wij christenen' in het begin en eind hangt me al vrij snel de keel uit. Tachtig jaar later is dit boek nog prima te lezen, al is de vertelling vrij droog.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:46 uur

geplaatst: vandaag om 12:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.