menu

Zero K - Don DeLillo (2016)

Alternatieve titel: Nulpunt

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Engels
Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Ross Lockhart is een rijke man van in de zestig. Zijn jongere vrouw Artis leidt aan een ongeneeslijke ziekte. Hij is investeerder in een geheime instelling waar lichamen worden ingevroren en bewaard tot het moment warop de geneeskunde vooruitgang heeft geboekt. Ross en zijn zoon Jeffrey nemen afscheid van Artis terwijl zij haar lichaam overdraagt. Ross is echter niet op zoek naar onsterfelijkheid. Hij wordt gedreven door liefde voor Artis, die inmiddels al is ingevroren en zonder wie hij niet verder kan leven. Deze liefde doet hem besluiten zich aan de dood over te geven, tegen de zin van zijn zoon Jeffrey, die met volle teugen van het leven geniet.

zoeken in:
avatar van Pageturner
Dit klinkt niet slecht.

...stilte...
Nou, deze laatste van Don DeLillo is gewoon een bijzonder mooie roman.

Kunst speelt weer een belangrijke rol zoals in al zijn boeken, maar waneer hij de kunstwerken, installaties, performances in zijn romans plaatst krijgen ze een sacrale aanwezigheid.
Het hoogtepunt voor mij zijn de gedachten van Artis die zich heeft laten invriezen en in een soort sarcofaag staat opgesteld. Zij drijft in een bewustzijn zonder lichaam en besef van tijd...een angstwekkend beeld van een leven zonder einde of dood.

Maar ben ik wie ik was.

Tijd. Ik voel het overal in me maar ik weet niet wat het is.

Ik probeer iemand te worden.

Ben ik alleen de woorden. Ik weet dat er meer is.

3,0
Mijmeringen over leven en dood, einde van de wereld en zinloosheid van alles. Kon de hang naar symboliek en gedachtengangen niet altijd even goed volgen.

...stilte...
De nieuwe roman van Don DeLillo verschijnt in oktober. Een vertaling zal wel snel volgen verwacht ik. De titel is in ieder geval veelbelovend...The Silence...

The 83-year-old author known for imagining disaster in “White Noise,” “End Zone” and other works has a novel coming in October that takes place in 2022 amid a digital shutdown in New York City. The book is called "The Silence,".

“I began writing the novel in 2018, long before the current pandemic,” DeLillo said in a statement. “I started with a vision of empty streets in Manhattan. The idea of the silence grew from sentence to  sentence, from one chapter to the next."

Gast
geplaatst: vandaag om 20:39 uur

geplaatst: vandaag om 20:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.