menu

Rivieren - Martin Michael Driessen (2016)

mijn stem
3,85 (20)
20 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch / Sociaal

144 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Zoals rivieren door een landschap slingeren, zo meanderen rivieren door de levens van de hoofdpersonen van de novellen die in dit boek verzameld zijn. De Main en de Rijn vormen de levens van twee vlottervrienden in de late negentiende en begin twintigste eeuw, waarin klassenverschillen en broodroof leidend zijn. Een Bretonse beek vormt de grens van het land van twee Franse families, hugenoot en katholiek, die al eeuwen in heftige rivaliteit leven. Het is een huiveringwekkende twistgeschiedenis van grote treurigheid en schoonheid. De hedendaags acteur die op een kanotocht in de Ardennen een catharsis zoekt voor zijn gefnuikte kunstenaarsleven en zijn niet te stuiten alcoholisme, ervaart een hellevaart zonder weerga.

zoeken in:
avatar van Pageturner
Winnaar van de ECI-literatuurprijs.
De uitbaatster van een boekhandel hier in Leuven (met de toepasselijke naam Boekarest) voerde eigenhandig een promocampagne voor dit boek (dat volgens haar door z'n spuuglelijke cover niet de aandacht krijgt die 't verdient), en het is dan ook onder haar impuls dat ik 't gekocht heb. Net begonnen in het eerste verhaal, u hoort nog van mij.

avatar van Donkerwoud
Bizar dat zo'n boek dan zo onder de radar blijft. Het was de enige nominatie waar ik nog niks over had gehoord.

avatar van Jason82
Pageturner schreef:
(dat volgens haar door z'n spuuglelijke cover niet de aandacht krijgt die 't verdient)


Ik vind de cover helemaal niet spuuglelijk hoor! Maar ik denk dat het niet helemaal past bij de strekking van het verhaal o.b.v. wat ik in de samenvatting lees. Dit zou ik meer verwachten bij een verhaal over de houthandel in het Amerika / Canada van de vroege 20e eeuw oid.

...stilte...
Dit is nu eens een winnaar die me aanspreekt...en ook een prachtig boekomslag!

avatar van Donkerwoud
Ik vind het ook een mooie cover, maar ik zie er wel een probleem in: het oogt meer als een non-fictiewerk dan een roman. Zou hem zelf misschien ook laten liggen omdat ik geen zin heb in een 'zwaar' geschiedkundig werk.

...stilte...
Het is ook non-fictie. Daarnaast is het geen roman, maar een verhalenbundel.
De boekomslagen van Van Oorschot vind ik altijd erg mooi. Ook voor een roman zou een dergelijke cover toch niet mistaan...

avatar van Donkerwoud
Ik begreep dat de novellen wel een soort samenhang met elkaar hadden zodat het één verhaal wordt. Maar misschien is dat niet zo.


...stilte...
Tja...nu moeten we het bijna wel gaan lezen natuurlijk

avatar van Donkerwoud
Dat sowieso. Spreekt erg aan. Mooie recensie in de Volkskrant trouwens.

...stilte...
Mooi...dan zien we elkaar met onze bespiegelingen hier weer terug!

avatar van Pythia
3,5
De bundel bevat drie verhalen die laten zien dat je op verschillende manieren met je omgeving kunt omgaan. Een rivier heeft veel keuzemogelijkheden want je kunt mee of blijven. Zelfs als je blijft is de rivier niet altijd hetzelfde. Er behoren ook medemensen tot die omgeving.

In het eerste verhaal stromen de rivier en de hoofdpersoon samen onontkoombaar naar de plaats waar ze gestuit worden zonder dat ze elkaar beïnvloeden.

In het derde verhaal laten de hoofdpersonen zich vooral leiden door de loop van hun rivier, het bepaalt hun leven.

Het middelste verhaal beviel me het best. De kern ervan bestond al:
Houtvlotten op de Rijn. - debinnenvaart.nl
Houtvlotten als drijvende dorpen - Watericonen
Houtvlot met bemanning gaat voor anker in haven Dordrecht, Carel Frederik Bendorp (I), 1785 - Rijksmuseum
De schrijver heeft kans gezien de levens van de hoofdpersonen prachtig de reis van de houtvlotten en de rivier te laten volgen. Het enigszins te voorziene einde komt op 2 in mijn lijst met mooie einden.

Twee keer drie en een keer vier sterren.

avatar van Jasper
4,0
Schitterend boek. Alle drie de verhalen lezen gemakkelijk. Het zijn drie verhalen waarin een rivier(tje) een cruciale rol speelt. De drie hoofdrolspelers (een drankzuchtige acteur, een onzekere vlottenbouwer en een stugge Bretonse boer) zijn tragische figuren, wier levens door 'hun' rivieren worden gevormd.

Wat opvalt is dat het vooral een heel Europees boek is. De verhalen spelen afwisselend in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Daarmee reflecteert het boek het water uit de rivieren, dat ook geen grenzen kent.

avatar van JJ_D
3,5
...stilte... schreef:
Het is ook non-fictie.

Waar haal je dat vandaan? Het kader is reëel, of zou dat alleszins kunnen zijn. De verhalen zijn niettemin fictie.

avatar van JJ_D
3,5
Drie keer dompelt Driessen zijn lezers onder in verhalen die behalve hun aanraken van essentieel menselijke karakteristieken een decor van water gemeen hebben. Hoe dat water schoon schip maakt, onbarmhartig meesleurt, metafoor staat voor het vervloeien van de tijd, het oppervlak van de verborgen diepte scheidt, een natuurlijke grens betekent, enzovoort: het zijn ideeën die Driessen losweekt, alleen door deze vertellingen als bundel te presenteren.

Precies het gegeven dat de schrijver geen kunstmatige rode draad probeert te spinnen of verbanden tracht op te dringen, speelt in het voordeel van de leeservaring. Het publiek treedt immers binnen in drie autonome universa, waarin keer op keer een hele geschiedenis met slechts een handvol zinnen wordt gesuggereerd. Psychologie, historiek, subtekst en uiteraard handeling: Driessen verweeft het allemaal virtuoos in de plotgedreven teneur van de verhalen. Gevolg is een vanzelfsprekende verteltrant, waaruit behalve een grote talige gevoeligheid ook een prikkelend intellect spreekt.

Driessen wendt de taal zodanig aan dat ze, gevrijwaard van pronkerig etaleren, toch luisterrijk, erudiet en - zoals de jury van de ECI Literatuurprijs met recht en reden aangaf - 'tijdloos' aandoet.

Lees de volledige recensie hier.

...stilte...
Waar haal je dat vandaan?


Ik heb de verhalen nog niet gelezen. Waarschijnlijk had ik het ergens uit een recensie.

Na het lezen van je mooie recensie is mijn interesse weer aangewakkerd.

5,0
Meesterlijk boek. Zo, zo ontzettend goed geschreven. Verdient meer publiek!

...stilte...
Meestal wacht ik met het aanschaffen van een boek tot ik een tweedehands exemplaar tegenkom. In dit geval duurde het wel even, maar vorige week lag het op de boekenmark hier in Breda. Thuis kwam ik er achter dat mijn voorganger alle plaatsnamen en vreemde woorden had onderstreept. Gelukkig met potlood, maar het koste me wel een half uurtje om alles uit te gummen. Mijn eerste kennismaking met de verhalen waren dus al die vreemde woorden.
In het eerste verhaal Fleuve sauvage is het alsof je de kanotocht zelf meemaakt. Helaas eindigt dat verhaal naar mijn gevoel nogal overdreven. Jammer want dat brengt bij mij de fantasie nu juist om zeep.
Reis naar de maan het tweede verhaal beschrijft het leven van twee mannen die als houtvlotters werken. Ik vond het een beetje rommelig met te veel verhaallijntjes, maar het einde is in dit geval werkelijk prachtig.
Het laatste verhaal Pierre en Adele vond ik het beste van de drie. De geschiedenis van de beek die de grens bepaald van de twee families en zijn loop telkens veranderd is huiveringwekkend. Helaas escaleert het voor mij weer wat over de top.
De schrijver Martin Michael Driessen woont zelf in Dordrecht op een woonboot. Vandaar misschien dat het water in alle drie de verhalen voelbaar aanwezig is. Ik hoop dat ik weer eens een ander boek van hem tegenkom...als het ergens aanspoelt.

avatar van Abubakari
4,0
Twee van de drie gelezen, het eerste verhaal doet me zowel qua ruigheid van de natuur als van het hoofdpersonage een beetje aan David Vann denken. Goed teken wat mij betreft. Ik vond het een geweldig verhaal, met een kleine 30 pagina's de kortste van de drie.

Verhaal twee deed me ook aan een ander boek denken, niet qua stijl, maar qua onderwerp. Schorshuiden van Annie Proulx (en ook aan Serena van Ron Rash). Ook dit vind ik een sterk verhaal. Niet rommelig, vrij duidelijk, 26 jaar uit twee levens van mensen in de houtindustrie.

Vannacht lees ik verhaal drie. Ik heb er alle vertrouwen in dat me dat ook goed zal bevallen.

JoeCabot
Martin Michael Driessen zet enkele knappe impressies op papier van getormenteerde zielen in verschillende tijdperken. De rivier dient als rode draad, maar speelt eigenlijk alleen in het tweede verhaal, over de vlotters, een hoofdrol.

Het eerste verhaal, over een aan lager wal geraakte acteur, geniet mijn voorkeur. De rest vond ik iets te zwaarmoedig. Het verbaast me niet dat dit boek door een operaman geschreven werd. Wat meer relativeringsvermogen had m.i. geen kwaad gekund.

Dus ja, je moet hier wel even voor in de stemmig zijn: Rivieren is hoegenaamd geen zwembadlectuur. 3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 23:03 uur

geplaatst: vandaag om 23:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.