menu

Charles Manson, Coming Down Fast: A Chilling Biography - Simon Wells (2009)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Biografie

455 pagina's
Eerste druk: Hodder & Stoughton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In de zomer van 1969 schokte een serie gruwelijke moorden de inwoners van Los Angeles en de rest van de VS. Zeven mensen waren zinloos afgeslacht, waaronder actrice Sharon Tate, de mooie jonge vrouw van Roman Polanski, die over een maand hun eerste kind zou baren. Minieme stukjes bewijs wezen naar een hippiesekte op een verlaten ranch in de buitenwijken van Los Angeles, en de misleidende messiaanse leider, Charles Manson. Er was weinig bekend over deze geflipte rockster en zijn eigenaardige "familie" jonge acolieten. Het was pas later, na de sensationele rechtszaak waarbij zes van de sekteleden ter dood veroordeeld werden, dat het volledige, gruwelijke verhaal bekend werd: een waarin drugs, seks, moord, gedachtecontrole, de Beatles, de Beach Boys, de maffia en zelfs de Amerikaanse president een rol speelde.

zoeken in:
avatar van Shaky
4,0
I didn't kill anyone and I didn't order anyone to kill.


Ik wilde eigenlijk beginnen met een soort van introductie, maar wat valt er nog over Manson te zeggen dat de meesten niet al lang weten? Wells verwoordt het ook allemaal veel beter in zijn boek dan ik ooit zou kunnen doen in deze recensie.

Waar Wells in excelleert is het schetsen van het politieke, culturele en sociale klimaat dat als een deken over de Verenigde Staten, en daarmee de wereld, lag. Door dit zo duidelijk mogelijk over te brengen, ga je bijna begrijpen waarom de handlangers van Manson zo aan zijn lippen hingen en werkelijk alles deden wat de man eiste. De focus van het boek ligt dan ook niet op de rechtszaak of de beruchte Tate-moorden, maar op de aanloop hiernaartoe. Wat heeft ervoor gezorgd dat Manson werd zoals hij was? Waarom en hoe wist hij een volledige menigte achter zich te krijgen die zelfs voor hem moordde?

Wells brengt een bijzonder gedetailleerde en gebalanceerde vertelling van alle gebeurtenissen die uiteindelijk tot de explosie kwamen die nu bekend staan als de Manson Family Murders. Van achtergronden van alle betrokkenen tot de diepere uitwerking van wat er op momenten speelde in de politiek, de omgeving en het sociale leven; Wells maakt er één begrijpelijk en samenhangend geheel van. De gedetailleerde wijze van schrijven zorgt voor een zekere afstandelijkheid die het geheel nog veel gruwelijker maakt.

Wat me vooral bijblijft is het feit dat een opmerking als 'het is onbegrijpelijk wat er zich heeft afgespeeld binnen deze 'Family'', eigenlijk helemaal niet meer van toepassing is op mij. Het is zeer begrijpelijk wat er zich heeft afgespeeld; het is triest, gruwelijk en met geen woord goed te praten, maar begrijpelijk is het wel. Deze charismatische self-proclaimed Jezus-figuur ging systematisch te werk in het afbreken van zijn volgelingen om ze vervolgens te kleien tot zijn eigen slaven. Er restte niets anders dan doen wat Charlie zei, want wat Charlie zei was gospel.

Wells heeft indruk op me gemaakt met dit boek en voor de liefhebbers van dit genre die op zoek zijn naar een character study in plaats van een op sensatie belust spannend verhaal, raad ik dit boek dan ook zeker aan. 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 16:21 uur

geplaatst: vandaag om 16:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.