menu

Buiten Is Het Maandag - Bernlef (2003)

mijn stem
3,60 (40)
40 stemmen

Nederlands
Sociaal / Psychologisch

214 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Stijn Bekkering verliest zijn vrouw Geesje bij een auto-ongeluk. Hij heeft haar niet zien sterven en ook niet begraven zien worden omdat hij in coma lag. In zijn rouwperiode hoort hij dat zijn zoon Harry met de noorderzon is vertrokken. Later blijkt dat Harry Bekkering gesignaleerd zou zijn in Lenfield, Nova Scotia. Stijn vertrekt naar Canada en komt in dat eenzame landschap vol verhalen en raadsels, tot een onthutsende ontdekking. Toch voelt hij zich er op z'n gemak en hij blijft er hangen. Hij maakt er vrienden, zoals de Jonge, ondoorgrondelijke Tracy, bij wie hij intrekt, en de monumentale kunstenaar Bruce Grady, specialist op het gebied van de Maori-cultuur.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
4,0
Heerlijke titel van Bernlef. Een simpel verhaaltje dat echter zo sfeervol in weet te gaan op menselijke emoties.

avatar van misterfool
4,0
geplaatst:
Een boek over de last van het verleden: naar mate men langer leeft, heersen herinneringen nadrukkelijker over het heden. Dit creëert de drang om te ontsnappen en weer opnieuw te beginnen; hetgeen natuurlijk slechts komedie is. Het verleden is onlosmakelijk verbonden met onze identiteit. Deze realisatie lijkt in ieder geval centraal te staan bij elk van de hoofdkarakters. Harry verlaat zijn vrouw voor een passievolle verhouding, die vervolgens even routineus wordt als zijn huwelijk, Stijn probeert onsuccesvol de dood van zijn vrouw te verwerken en Bruce blijkt te worstelen met zijn Maori-verleden. De enige die nog vlucht van de voornoemde realisatie is Tracy, maar die is ook nog maar pas 20. Mooie thematiek die goed uit de verf komt door de ongedwongen, nuchtere schrijfstijl van Bernlef.

avatar van Lalage
3,5
geplaatst:
Ik lees graag boeken van Bernlef, zowel proza als poëzie, vanwege zijn heldere taal. Daardoor is ook dit boek geen zware kost, ook al gaat het over rouw en herinneringen. Het verhaal is spannend in het midden. Aan het begin en het einde gaat het vooral over hoe erg hij zijn overleden vrouw Geesje mist, zijn grote liefde. Het is prachtig om te lezen hoe hij over haar vertelt.

Het is dus een fijn boek en toch denk ik dat er me weinig van zal bijblijven. Het is iets te algemeen. Misschien zou ik het nog eens moeten lezen om er meer uit te halen.

Buiten is het maandag – Bernlef | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 20:23 uur

geplaatst: vandaag om 20:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.